JAV peržiūri pasitraukimą iš „Atviro dangaus“ sutarties, Rusijai žengus panašų žingsnį

Jungtinės Valstijos antradienį pranešė iš naujo vertinančios ankstesnės administracijos sprendimą pasitraukti iš „Atviro dangaus“ sutarties, Rusijai pradėjus formaliai trauktis iš šio pakto, sudaryto po Šaltojo karo, siekiant padidinti tarpusavio pasitikėjimą.

 JAV peržiūri pasitraukimą iš „Atviro dangaus“ sutarties, Rusijai žengus panašų žingsnį.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV peržiūri pasitraukimą iš „Atviro dangaus“ sutarties, Rusijai žengus panašų žingsnį.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 2:58 PM

JAV oficialiai paliko šį susitarimą lapkritį, buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracijai pareiškus, kad Maskva pažeidžia šio dokumento, leidusio abiem valstybėms ir jų sąjungininkėms iš oro apžiūrėti viena kitos karinius objektus, nuostatas.

Prezidento Joe Bideno administracija pareiškė iš naujo vertinanti šį žingsnį, konsultuodamasi su Vašingtono sąjungininkais.

„Nepriėmėme sprendimo dėl Amerikos dalyvavimo „Atviro dangaus“ sutartyje ateityje. Aktyviai vertiname su sutartimi susijusius klausimus“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Pačios Rusijos besitęsiantis sutarties nesilaikymas yra vienas kelių reikšmingų veiksnių, mums kruopščiai analizuojant situaciją“, – pridūrė jis.

„Tęsiantis šiam procesui, raginame Rusiją imtis veiksmų, siekiant sugrįžti prie sutarties laikymosi“, – pažymėjo N. Price'as.

Apie planus pasitraukti iš „Atviro dangaus“ sutarties Maskva paskelbė sausio viduryje, o savo sprendimą paaiškino „pažangos trūkumu“ įgyvendinant paktą po Jungtinių Valstijų pasitraukimo.

Rusijos vyriausybės duomenų bazėje antradienį atsirado prezidento Vladimiro Putino parlamentui pateiktas įstatymo projektas dėl pasitraukimo iš susitarimo.

Prie šio teisės akto pridedamame rašte teigiama, kad sutartis padėjo „reikšmingai sustiprinti pasitikėjimą gynybos srityje“ ir pabrėžiama, kad JAV pasitraukimas „suardė [signatarių] interesų pusiausvyrą“.

„Buvo padaryta rimtos žalos, kalbant apie sutarties laikymąsi ir jos vaidmenį stiprinant pasitikėjimą bei skaidrumą“, – nurodoma rašte, pabrėžiant, jog Rusijos nacionaliniam saugumui iškilo pavojus.

J. Bidenas atėjo į valdžią, žadėdamas laikytis griežtesnės pozicijos Maskvos atžvilgiu, bet tuo pat metu jis palankiau vertina dalyvavimą tarptautinėse sutartyse, daugelį kurių atšaukė jo pirmtakas D. Trumpas.

Praėjus kelioms dienoms po inauguracijos J. Bidenas penkeriems metams pratęsė naująją START branduolinę sutartį – paskutinį tebegaliojantį ginklų kontrolės paktą tarp buvusių Šaltojo karo varžovių.

Konfrontacijų vengimas

„Atviro dangaus“ sutartis buvo pasirašyta 1992 metais, netrukus po Sovietų Sąjungos iširimo, ir įsigaliojo 2002-aisiais.

Šis susitarimas leidžiančia daugiau nei 30 valstybių stebėjimo tikslais vykdyti neginkluotų orlaivių skrydžius virš viena kitos teritorijos.

Tarp dokumentą ratifikavusių šalių yra dauguma Europos valstybių, Rusija ir Kanada.

Vašingtonas ir Maskva ilgą laiką kaltino vienas kitą susitarimo pažeidimais, o D. Trumpas, kaip buvo pranešta, pasipiktino rusų skrydžiu virš jam priklausančio golfo aikštyno Naujajame Džersyje.

Paktas taip pat leidžia signatarėms reikalauti dalytis nuotraukų, padarytų kitų šalių per stebėjimo skrydžius, kopijomis.

Stebima šalis įspėjama trys paros prieš skrydį, o likus parai iki jo pradžios pateikiama ir numatoma skrydžio trajektorija, kurią ši valstybė gali siūlyti keisti.

„Atviro dangaus“ sutartis yra vienas iš kelių svarbių daugiašalių susitarimų, iš kurių D. Trumpas išvedė Jungtines Valstijas.

Amerikiečių vyriausybė taip pat pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija, o tas žingsnis dar labiau paaštrino Maskvos ir Vašingtono santykius, kurie šiuo metu yra labiausiai įtempti nuo Šaltojo karo pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.