Rusijoje dėl vaidmens A. Navalno palaikymo akcijose įkalintas buvęs Jekaterinburgo meras

Rusijos teismas trečiadienį nuteisė opozicijos politiką Jevgenijų Roizmaną devynias paras kalėti už raginimus dalyvauti Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno palaikymo demonstracijose.

 Rusijoje dėl vaidmens A. Navalno palaikymo akcijose įkalintas buvęs Jekaterinburgo meras.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Rusijoje dėl vaidmens A. Navalno palaikymo akcijose įkalintas buvęs Jekaterinburgo meras.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-12 23:27

Toks verdiktas paskelbtas po virtinės pastarojo meto nuosprendžių, nustūmusių į užribį ar privertusių pasitraukti į užsienį daugelį A. Navalno bendražygių. Vasarį šis opozicionierius buvo daugiau nei dvejiems metams pasiųstas už grotų dėl senos grobstymo bylos, kurią jis laiko politine.

58 metų J. Roizmanas, 2013–2018 metais ėjęs ketvirtojo pagal dydį Rusijos miesto Jekaterinburgo mero pareigas, dažnai dalyvauja opozicijos atstovų, įskaitant A. Navalną, rengiamuose mitinguose.

Jis taip pat buvo apkaltintas „nesankcionuoto renginio organizavimu“, kuomet sausio 31 dieną ir balandžio 21-ąją paskelbė žinučių savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje, turinčioje beveik 500 tūkst. sekėjų.

Jekaterinburgo teismas pripažino J. Roizmaną kaltu dėl abiejų kaltinimų ir už kiekvieną jų skyrė po devynias dienas arešto, informavo valstybinė naujienų agentūra TASS.

Laisvės atėmimo bausmės bus atliekamos vienu metu, todėl politikas iš viso išbus kalėjime devynias dienas.

J. Roizmanas savo kaltės nepripažino pagal abu kaltinimus.

Už dalyvavimą balandį surengtame mitinge jam taip pat paskirta 30 parų viešųjų darbų, pranešė vietos naujienų portalas „Znak.ru“.

Anksčiau kovą J. Roizmanui buvo skirta 20 tūkst. rublių (220 eurų) bauda už dalyvavimą mitinguose sausio 23 ir 31 dienomis.

Žiemos eisenos buvo surengtos daugelyje Rusijos miestų, A. Navalnui vos sugrįžus į Maskvą iš Vokietijos, kur jis kur jis keletą mėnesių gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Dėl įtariamų lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimų A. Navalnas buvo uždarytas į areštinę, o vasarį jis buvo nuteistas pustrečių metų kalėti pataisos kolonijoje.

Kovo pabaigoje 44 metų opozicionierius paskelbė bado streiką, reikalaudamas suteikti jam tinkamą medicininę pagalbą dėl nugaros skausmų ir tirpstančių kojų.

Bado streiką jis nutraukė praėjus 24 dienoms.

Šalies valdžia griežtai sureagavo į vėliausius antivyriausybinius protestus: daugeliui dalyvių buvo skirtos baudos ir trumpos įkalinimo bausmės, o kai kuriems gresia keleri metai nelaisvės.

Praėjusį mėnesį valdžia pradėjo slopinti A. Navalno judėjimą Rusijoje, siekdama priskirti dvi iš jo svarbiausių organizacijų „ekstremistinėms“ – iš esmės jas uždrausti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.