Neapykanta apakino: izraeliečių minia užpuolė tautietį, nes palaikė jį arabu

Kraštutinių dešiniųjų minia Tel Avive ištraukė vyrą iš jo automobilio ir sumušė.

Vėlų trečiadienio vakarą kraštutinių dešiniųjų izraeliečių minia išvilko iš automobilio vyrą, kurį per apsirikimą palaikė arabu ir mušė jį tol, kol šis liko gulėti ant žemės kruvinas ir be gyvybės ženklų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vėlų trečiadienio vakarą kraštutinių dešiniųjų izraeliečių minia išvilko iš automobilio vyrą, kurį per apsirikimą palaikė arabu ir mušė jį tol, kol šis liko gulėti ant žemės kruvinas ir be gyvybės ženklų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2021, 1:24 PM, atnaujinta May 13, 2021, 1:25 PM

Izraelį ir Gazos Ruožą purto nesibaigiančios atakos ir raketų antpuoliai. Miestuose, kuriuose gyvena žydai ir arabai, kilo tokios smurto bangos, kokių Izraelis nematė jau ilgus metus.

Vėlų trečiadienio vakarą kraštutinių dešiniųjų izraeliečių minia išvilko iš automobilio vyrą, kurį per apsirikimą palaikė arabu ir mušė jį tol, kol šis liko gulėti ant žemės kruvinas ir be gyvybės ženklų.

Vaizdo įrašas iš atakos Tel Avivo priemiestyje Bat Jame buvo transliuojamas gyvai per televiziją, tačiau policija ir specialiosios tarnybos nesugebėjo atvykti į įvykio vietą tik po 15 minučių. Auka tada jau gulėjo viduryje gatvės be gyvybės ženklų.

Minia teisinosi, kad jie vyrą palaikė arabu ir manė, kad jis bando automobiliu taranuoti minią. Vaizdo medžiagoje matyti, kad vairuotojas stengėsi išvengti demonstrantų.

„Linčo teismo auka yra labai rimtai sužeistas, bet jo būklė dabar stabili“, – pranešė Tel Avivo Ichilovo ligoninė.

Taip pat Bat Jame grupė juodai apsirengusių izraeliečių išdaužė ledų krautuvėlės, kurios savininkai yra arabai, langus. Susirėmimų su pasienio policija metu utranacionalistai skandavo „Mirtis arabams!“. Visa tai buvo transliuojama gyvai per televiziją.

Šalies šiaurėje Tiberiados mieste paplito vaizdo įrašas, kaip vėliavomis mojuojantys izraeliečiai puola automobilį.

Anksčiau trečiadienį Lodo miesto meras įspėjo, kad po gedinčių arabų susidūrimo su policija bręsta pilietinis karas. Mieste gyvena ir žydai, ir arabai.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu kreipėsi į žydus ir arabus su prašymu baigti puolimus.

„Man nesvarbu, kad jums verda kraujas. Jūs neturite teisės imti teisingumo vykdymo į savo rankas“, – sakė jis.

Dešiniųjų pažiūrų politikas, zionistų partijos vadovas Betzalelis Smotrichas pareiškė, kad jam „gėda dėl žvėriško žiaurumo“ Bat Jamo atakoje.

„Broliai žydai, sustokite! Mes jokiomis aplinkybėmis negalime leisti sau dalyvauti smurtinėse atakose“, – įspėjo jis.

Izraelio vyriausiasis rabinas Yitzhakas Yossefas taip pat ragino žydus baigti puolimus.

„Nekalti piliečiai kenčia nuo teroristų atakų, mano širdis sunki. Vaizdai yra baisūs, bet mes negalime sau leisti veltis į provokacijas ir agresiją“, – kalbėjo dvasininkas.

Trečiadienio naktį kai kuriuose miestuose prasidėjo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų izraeliečių demonstracijos, kurios baigėsi susidūrimais su policija bei arabų kilmės Izraelio piliečiais.

Policija pranešė, kad trečiadienį sulaikė beveik 400 asmenų įvairiuose miestuose dėl „įsitraukimo į neramumus ir maištą“.

B.Netanyahu apsilankė Lodo ir Akros miestuose, kur prižadėjo, kad „sustabdys anarciją“ ir atkurs tvarką net jei prireiks „geležinio kumščio“. Šalies valdžia dislokavo tūkstančius policininkų Lode ir kitose vietovėse. Pastiprinimui pasitelkta ir sukarinta pasienio policija, kuri paprastai dirba okupuotame Vakarų Krante.

„Riaušininkai Lode ir Akroje nereprezentuoja Izraelio arabų, riaušininkai Bat Jame nereprezentuoja Izraaelio žydų, smurtas nereguliuos mūsų gyvenimų“, – kalbėjo opozicijos lyderis Yairas Lapidas, kuriam pavesta suformuoti naują vyriausybę po kovo rinkimų.

Palestiniečių kovotojai nuo pirmadienio Gazoje paleido šimtus raketų į Izraelį, kuris savo ruožtu vykdė oro atakas šiame tankiai apgyvendintame ruože.

Intensyviausią per septynerius metus Izraelio ir Gazos ginkluotų grupuočių karo veiksmus sukėlė savaitgalio neramumai Jeruzalės al-Aqsa mečetėje.

Arabų kilmės Izraelio piliečiai visoje šalyje surengė masinius protestus dėl Izraelio reguliavimo itin svarbioje šventojoje vietoje Jeruzalėje, bei planų iškeldinti dešimtis palestiniečių šeimų mieste po teisinės žydų naujakurių kampanijos.

Įtampą kelia ir tai vis stiprėjančios kraštutinių dešiniųjų jėgos, kurios rinkimuose kovą laimėjo vietų Izraelio parlamente ir eina išvien su B. Netanyahu.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.