Rusų parlamentarai artėja link draudimo A. Navalno rėmėjams dalyvauti rinkimuose

Rusijos parlamento žemieji rūmai antradienį per pirmąjį nagrinėjimą pritarė įstatymo projektui, kuriuo „ekstremistinių“ organizacijų nariams būtų uždrausta tapti įstatymų leidėjais.

V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 4:49 PM, atnaujinta May 18, 2021, 4:50 PM

Už įstatymą, nukreiptą prieš įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno šalininkus, balsavo 293 Valstybės Dūmos nariai, 45 pasisakė prieš ir du susilaikė.

Įstatymas svarstomas artėjant rugsėjį numatytiems rinkimams į Valstybės Dūmą ir prasidedant teismui, nagrinėsiančiam, ar priskirti A. Navalno regioninį tinklą ir jo įkurtą Kovos su korupcija fondą (FBK) prie „ekstremistinių“ ir uždraustų organizacijų.

Naujasis įstatymas gali būti pritaikytas ne tik A. Navalno politinio tinklo vadovams ir aktyvistams, bet ir dešimtis tūkstančių rusų, parėmusių jų darbą finansiškai.

Balandžio pabaigoje Rusijos pareigūnai įtraukė A. Navalno biurų tinklą į šalies teroristinių ir ekstremistinių organizacijų duomenų bazę, Maskvai siekiant uždrausti prezidento Vladimiro Putino aršiausio kritiko vadovaujamą opozicinį judėjimą.

Rusijos teismas pirmadienį iki birželio 9 dienos atidėjo A. Navalno politiniam tinklui iškeltos „ekstremizmo“ bylos nagrinėjimo pirmąjį posėdį, turėjusį įvykti Maskvai stengiantis visiškai eliminuoti opoziciją V. Putinui.

Vasilijus Piskariovas, užsienio kišimąsi tiriančios parlamentinės komisijos vadovas, praėjusią savaitę pareiškė, kad įstatymų leidėjai turėtų paskubėti patvirtinti įstatymą, draudžiantį „ekstremistinių“ organizacijų nariams dalyvauti rinkimuose į parlamentą.

Jis išreiškė viltį, kad naujasis įstatymas įsigalios iki rugsėjį numatytų parlamento rinkimų.

Pasak V. Piskariovo, šis įstatymas nėra nukreiptas prieš kurią nors konkrečią organizaciją; jo pagrindinis tikslas – apsaugoti Rusijos suverenitetą.

„Atsakykime į paprastą klausimą: ar norite, kad jūsų interesams parlamente atstovautų kalbantis neapykantos kalba, norintis sugriauti šalį, pasisakantis prieš kitų tautybių ar kito tikėjimo žmones?“ – klausė parlamentaras.

„Niekas to nenori, esu tuo tikras“, – patikino jis.

Rusijos parlamento žemieji rūmai Valstybės Dūma pareiškė, kad šis įstatymo projektas skirtas „ekstremistinių“ organizacijų lyderiams, rėmėjams ir aukšto rango nariams.

Tarp užraustųjų sąraše esančių organizacijų yra džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, grupuotė „al Qaeda“, Jehovos liudytojų religinė grupė.

Į šį sąrašą įtrauktoms organizacijoms draudžiama veikti Rusijoje, o už dalyvavimą jų veikloje gali laukti griežtos laisvės atėmimo bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas