B. Netanyahu: Izraelio operacija Gazos Ruože buvo „išskirtinai sėkminga“

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu penktadienį pasveikino jo šalies surengtą 11 parų trukusią bombardavimo kampaniją prieš palestiniečių ginkluotas grupes Gazos Ruože kaip „išskirtinai sėkmingą“ operaciją, regione įsigaliojus paliauboms, nutraukusioms daug aukų pareikalavusį konflikto paaštrėjimą.

 B. Netanyahu: Izraelio operacija Gazos Ruože buvo „išskirtinai sėkminga“.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 B. Netanyahu: Izraelio operacija Gazos Ruože buvo „išskirtinai sėkminga“.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 3:42 PM, atnaujinta May 21, 2021, 7:25 PM

„Pasiekėme savo tikslus šios operacijos metu“, – sakė B. Netanyahu, kalbėdamas apie kampaniją, kuri visų pirma buvo nukreipta prieš Gazos Ruožą kontroliuojantį islamistų judėjimą „Hamas“, taip pat prieš „Islamo džihadą“, antrąją pagal dydį anklave veikiančią grupę.

Premjeras pažymėjo, jog „visuomenė nežino visko“ apie Izraelio pasiekimus per operaciją, „kaip ir „Hamas“.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio antskrydžius žuvo 243 žmonės.

Tuo metu B. Netanyahu pareiškė, kad per izraeliečių smūgius palestiniečių anklave buvo nukauta „daugiau nei 200 teroristų“, įskaitant 25 aukšto rango vadus.

Gynybos ministras Benny Gantzas pridūrė, kad Izraelio operacija buvo vykdoma pagal planus, kurie buvo „rengiami ištisus metus ir mėnesius“.

„Kariniai veiksmai baigėsi. Dabar atėjo laikas imtis politinių veiksmų“, – pabrėžė ministras.

Panašu, kad penktadienį priešaušriu įsigaliojusių paliaubų, tarpininkaujant Egiptui pasiektų tarp Izraelio, „Hamas“ ir „Islamo džihado“, yra laikomasi.

Kairas pasižadėjo stebėti, kaip laikomasi ugnies nutraukimo režimo.

B. Gantzas perspėjo, jog „Hamas“ sumokės „labai, labai brangiai“, jei pažeis paliaubas.

Tuo metu judėjimo „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh penktadienį kalbėjo apie „pergalę“ pastarojo meto kariniuose veiksmuose su Izraeliu, sakydamas, kad tai turės didelį poveikį regiono santykiams su žydų valstybe.

„Mes sunaikinome „sambūvio“ su Izraeliu ir santykių su juo „normalizavimo“ projektą“, – dienraštyje „The Times of Israel“ cituojamas I. Haniyaeh.

Pasak jo, judėjimas „Hamas“ įgijo persvarą neseniai vykusiame konflikte su Izraeliu, ir tai rimtai paveiks regiono šalių santykius su šia šalimi. Jis pabrėžė, kad, pasibaigus kovos veiksmams, „Hamas“ turės paramą regione.

„Jūs išvysite dar daug diplomatinių kontaktų ir laimėjimų. Jūs pamatėte, kaip atsibudo mūsų tauta, (...) kad stotų ginti Jeruzalės, Palestinos ir pasipriešinimo“, – pridūrė I. Haniyeh.

Izraelis savo kampaniją Gazos Ruože pradėjo gegužės 10 dieną, reaguodamas į „Hamas“ sprendimą paleisti raketų Jeruzalės link, kur kelias savaites augo įtampa tarp izraeliečių pajėgų ir palestiniečių.

Iš viso palestiniečių kovotojai paleido Izraelio link daugiau nei 4 tūkst. raketų. Per šias atakas žuvo 12 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.