Belgijoje pradėtas tyrimas dėl pasikėsinimo nužudyti pabėgusio kario atžvilgiu

Belgijoje pradėtas tyrimas dėl „teroristinio pasikėsinimo nužudyti“ ultradešiniųjų pažiūrų kario, kuris dingo palikęs laišką su grasinimais valstybės ir visuomenės veikėjams, atžvilgiu, penktadienį pranešė federalinė prokuratūra.

Belgijoje pradėtas tyrimas dėl pasikėsinimo nužudyti pabėgusio kario atžvilgiu.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Belgijoje pradėtas tyrimas dėl pasikėsinimo nužudyti pabėgusio kario atžvilgiu.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 11:13 PM

Pareigūnų teigimu, 46-erių ginklų instruktorius Jurgenas Coningsas, kuris tebesislapsto ir yra laikomas ginkluotu ir pavojingu, pirmadienį dvi valandas tykojo netoli vieno savo potencialaus taikinio namų.

Šimtai policininkų ir karių buvo pasiųsti į nacionalinį parką šalies šiaurės rytuose, kur gali slapstytis J. Coningsas.

Antradienį vakare šalia parko buvo aptiktas įtariamojo paliktas keturiais ratais varomas automobilis, kuriame buvo „keturi prieštankinių raketų leistuvai ir kažkiek šaudmenų“, nurodė prokuratūra.

J. Coningsas savo „Twitter“ paskyroje apibūdina save kaip „Belgijos karinių oro pajėgų karį, mėgstantį lengvąjį kultūrizmą ir boksą“. Jis jau anksčiau buvo įtrauktas į Belgijos antiteroristinės agentūros stebimų ekstremistų sąrašą.

Pasak pareigūnų, J. Coningsas yra vienas iš maždaug 30 Belgijos karinio personalo narių, žinomų dėl ekstremistinių pažiūrų. Visgi jam buvo leista tęsti aktyvią karo tarnybą ir rengti belgų karius prieš užsienio misijas.

Belgijos ministras pirmininkas Alexander'as De Croo flamandų transliuotojui VTM šią savaitę sakė, jog „nepriimtina“, kad bėglys turėjo prieigą prie ginklų. Gynybos ministrė Ludivine Dedonder savo ruožtu pranešė, kad bus pradėtas tyrimas.

Policijos išplatintame pranešime apie ieškomą bėglį matomas plačiapetis vyras plikai nuskusta galva. J. Coningso tviterio paskyroje paskelbtoje nuotraukoje jis matomas nusirengęs iki pusės, su tatuiruotėmis ant pečių ir krūtinės.

Prokuratūros atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis karys buvo „gerai parengtas, tačiau jam, panašu, buvo artimos dešiniųjų ekstremistų idėjos“.

Anot jo, J. Coningsas dingo su ginklais, palikęs „nerimą keliančio turinio“ laišką, kuriame, be kita ko, grasinama valstybės ir visuomenės veikėjams.

„Reali grėsmė“

Teisingumo ministras Vincent'as Van Quickenborne (Vensanas Van Kvikenbornė) televizijai VRT sakė: „Esama požymių, kad jis linkęs smurtauti, ir per pastarąsias 24 valandas surinkta įrodymų, kad šis asmuo kelia realią grėsmę.“

Nyderlandų policija nurodė, jog stebi situaciją, tačiau neturi pagrindo manyti, kad J. Coningsas kirto sieną.

Tarp asmenų, kuriems grasino J. Coningsas, yra virusologas Marcas Van Ranstas, per pandemiją tapęs šalies kovos su koronavirusu veidu.

M. Van Ranstas aktyviai reiškiasi socialiniuose tinkluose ir dėl savo pažiūrų tapo sąmokslo teorijų šalininkų, COVID-19 skeptikų ir flamandų ultradešiniųjų taikiniu.

Pernai rugsėjį duodamas interviu naujienų agentūrai AFP mokslininkas sakė užsitraukęs nacionalistų nemalonę ir sulaukęs grasinimų mirtimi, kai pasisakė prieš rasizmą ir ksenofobiją.

„Negaliu apie tai nekalbėti, ir dešiniojo sparno partijos manęs nekenčia“, – sakė jis.

M. Van Ranstas, kuriam jau anksčiau buvo skirta policijos apsauga, kartu su šeima buvo perkeltas į saugią vietą.

Pernai Belgijos civilinės saugos ir žvalgybos agentūra savo metinėje ataskaitoje išreiškė susirūpinimą dėl augančios dešiniojo sparno ekstremistų grėsmės.

Anot agentūros, šios grupės ginkluojasi ir rengiasi smurtiniams veiksmams.

Visgi agentūra pridūrė: „Didžiausią grėsmę kelia vadinamieji vienišiai, kurie radikalizuojasi ir savarankiškai planuoja smurtinius veiksmus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.