Europos Parlamentas parėmė galimybę laikinai sustabdyti patentų apsaugą vakcinoms

Europos Parlamentas šią savaitę paragino Europos Sąjungą palaikyti siūlymą laikinai sustabdyti patentų apsaugą vakcinoms nuo pandeminio koronaviruso, nors Briuselis ir įtakingos Bendrijos narės tokius užmojus vertina skeptiškai.

Europos Parlamentas šią savaitę paragino Europos Sąjungą palaikyti siūlymą laikinai sustabdyti patentų apsaugą vakcinoms nuo pandeminio koronaviruso, nors Briuselis ir įtakingos Bendrijos narės tokius užmojus vertina skeptiškai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Parlamentas šią savaitę paragino Europos Sąjungą palaikyti siūlymą laikinai sustabdyti patentų apsaugą vakcinoms nuo pandeminio koronaviruso, nors Briuselis ir įtakingos Bendrijos narės tokius užmojus vertina skeptiškai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 9:15 AM, atnaujinta May 21, 2021, 1:07 PM

Trečiadienį vakare balsavę įstatymų leidėjai nedidele persvaras patvirtino raginimą Bendrijai palaikyti Pietų Afrikos ir Indijos pasiūlymą Pasaulio prekybos organizacijai „laikinai sustabdyti intelektinės nuosavybės (IN) teises vakcinoms nuo COVID-19, įrangai ir gydymo priemonėms“.

Tekste, kuris buvo prijungtas prie kito kreipimosi sveikatos apsaugos tema, parengto Europos Parlamento kairiųjų frakcijos GUE/NGL, taip pat „raginama farmacijos įmones pasidalyti savo žiniomis ir duomenimis“.

Anksčiau šį mėnesį ES lyderiai sakė norintys aptarti galimybę sustabdyti vakcinų patentų apsaugą, kai tokiam planui palaikymą išreiškė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas). Vis dėlto jie ragino pateikti daugiau šios idėjos detalių ir kvietė kitus didžiuosius vakcinų gamintojus pirmiausiai padidinti labai reikalingų preparatų eksportą.

ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis trečiadienį įstatymų leidėjams sakė, kad Briuselis pateiks atskirą pasiūlymą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO), kaip būtų galima paspartinti vakcinų gamybą ir sumažinti kliūtis eksportui.

Jis teigė, kad Briuselis „konstruktyviai prisidės“ aiškinantis, ar laikinas patentų apsaugos sustabdymas galėtų padidinti pasaulinę pasiūlą ir prieigą prie vakcinų.

Briuselyje viešinti PPO vadovė Ngozi Okonjo-Iweala sakė, kad vakcinų stygių pasaulyje visų pirma padėtų išspręsti spartinama gamyba.

„Noriu aiškiai pasakyti: užsitikrinti išlygą dėl IN nepakaks“, – N. Okonjo-Iweala sakė Europos Parlamento nariams prieš derybas su ES prekybos ministrais.

„Mums reikia decentralizuoti gamybą. Anomalu, kad Afrikai, turinčiai 1,3 mlrd. gyventojų, tenka 0,17 proc. pasaulinių [vakcinų] gamybos pajėgumų“, – kalbėjo ji.

PPO, Indija ir Pietų Afrika ragino, kad patentų galiojimas laikinai būtų sustabdytas, siekiant padidinti neturtingesnių šalių aprūpinimą preparatais, kovojant su koronaviruso pandemija.

ES atkreipia dėmesį, kad Bendrija eksportavo daugiau kaip 200 mln. dozių vakcinų, o kai kurios kitos pagrindinės gamintojos, įskaitant JAV ir Jungtinę Karalystę, į užsienį išsiuntė daug mažesnį kiekį šių preparatų.

Bloko pareigūnai sakė, kad vakcinoms gaminti svarbių komponentų kaupimas kai kuriose šalyse yra didesnė kliūtis negu patentų apsauga.

Įtakingos ES narės Prancūzija ir Vokietija gynė vakcinų patentus, argumentuodamos, kad inovatyvioms bendrovėms turi būti atlyginama už pastangas.

Vokietijoje įsikūrusi bendrovė „BioNTech“, sukūrusi vakciną, dabar gaminamą JAV farmacijos milžinės „Pfizer“. Šis preparatas yra vienas iš pagrindinių per skiepijimo nuo COVID-19 kampaniją Europoje.

„Vakcinų gamybą ribojantys veiksniai yra gamybos pajėgumai ir aukštos kokybės standartai, o ne patentai, – anksčiau šį mėnesį sakė kanclerės Angelos Merkel vyriausybės atstovė. – Intelektinės nuosavybės apsauga yra inovacijų šaltinis, ir tai turi išlikti ateityje.“

Šią poziciją taip pat palaikė Europos Komisija.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.