Mianmaro chunta grasina paleisti rinkimų klastojimu kaltinamą Aung San Suu Kyi partiją

Mianmaro chunta penktadienį pagrasino paleisti Nacionalinę lygą už demokratiją (NLD), nuverstos civilinės lyderės Aung San Suu Kyi partiją, dėl numanomo balsų klastojimo per 2020 metų rinkimus, pranešė vienas pareigūnas.

Mianmaro nuversta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Mianmaro nuversta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2021, 11:11 AM, atnaujinta May 22, 2021, 11:12 AM

Jungtinės rinkimų komisijos primininkas Theinas Soe sakė, kad tyrimas dėl lapkritį vykusių rinkimų rezultatų jau beveik baigtas.

„Ką darysime su šia partija [NLD], kuri [veikė] neteisėtai? Ar turėtume paleisti šią partiją ir pareikšti kaltinimus vykdžiusiems [neteisėtą veiklą] kaip valstybės išdavikams? Išanalizuosime tai ir svarstysime, ar imtis šių veiksmų“, – pareigūnas kalbėjo vaizdo įraše, paskelbtame vienos vietos žiniasklaidos priemonės „Facebook“ puslapyje.

Rinkimų komisija penktadienį susitiko su politinių partijų atstovais aptarti rinkimų sistemos galimų pokyčių, bet NLD atstovai nedalyvavo.

Chuntos lyderis Minas Aungas Hlaingas teisino vasario 1-ąją įvykdytą valdžios užgrobimą būtinybe duoti atkirtį lapkritį vykusių rinkimų, kuriuos NLD triuškinamai laimėjo, numanomam klastojimui.

Ketvirtadienį vietos žiniasklaida pranešė, kad chunta panaikino privalomą reikalavimą 65 metų sulaukusiems generolams išeiti į dimisiją. Tai atveria Minui Aungui Hlaingui likti ginkluotosiose pajėgose, kai liepą jis pasieks šią amžiaus ribą.

Po pučo Miamarą tebekrečia sumaištis, o šalies ekonomika išlieka paralyžiuota. Kariškiams griežtai malšinant protestus ir nepatenkintųjų balsus, šalyje žuvo daugiau kaip 800 žmonių.

Po perversmo taip pat suintensyvėjo susirėmimai tarp kariuomenės ir daugelio Mianmaro etninių grupių ginkluotų grupuočių. Dėl šio smurto dešimtys tūkstančiai civilių buvo priversti palikti savo namus.

Nuo pat perversmo, kai Aung San Suu Kyi buvo skirtas namų areštas, ji viešumoje nesirodė.

Nuverstai lyderei buvo pateikta virtinė kaltinimų baudžiamaisiais nusikaltimais. Jos teisininkų komandai buvo trukdoma privačiai susitikti su savo kliente.

Be kita ko, Aung San Suu Kyi kaltinama pažeidinėjusi dėl COVID-19 pandemijos įvestus suvaržymus per praeitų metų rinkimų kampaniją, taip pat nelicencijuotų nešiojamųjų radijo ryšio stotelių laikymu.

Rimčiausi kaltinimai – kad Aung San Suu Kyi pažeidė kolonijinių laikų Valstybės paslapčių įstatymą.

Aung San Suu Kyi turėtų pirmadienį pirmąkart asmeniškai pasirodyti teisme. Jos bylos nagrinėjimo pradžia buvo ištisas savaites atidėliojama.

NLD lapkritį užsitikrino absoliučią daugumą parlamente, tačiau rinkimų rezultatus ginčijo glaudžius ryšius su kariškiais palaikanti opozicija ir kritikavo žmogaus teisių grupės.

Stebėsenos organizacija „Asian Network for Free Elections“ nurodė, kad „2020 metų visuotinių rinkimų buvo – ir didžiąja dalimi – atspindintys Miamaro žmonių valią.“

Grupė nuverstų įstatymų leidėjų, kurių daugelis yra buvę NLD deputatai, suformavo šešėlinę „Nacionalinės vienybės vyriausybę“, mėginančią mesti iššūkį chuntai.

Kariškiai vėliau šią grupę paskelbė „teroristine“, stiprindami savo valdžią neramumų apimtoje šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.