Kongo DR iš Niragongo ugnikalnio tekančios lavos srautas sustojo Gomos priemiestyje Kongo DR Gomos miesto lavos srautas nepasiekė, sako karinis gubernatorius

Kongo Demokratinėje Respublikoje iš Niragongo ugnikalnio tekančios lavos srautas, anksti sekmadienį pasiekęs Gomos miestą, jo priemiestyje sustojo, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kongo Demokratinėje Respublikoje iš Niragongo ugnikalnio tekančios lavos srautas, anksti sekmadienį pasiekęs Gomos miestą, jo priemiestyje sustojo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kongo Demokratinėje Respublikoje iš Niragongo ugnikalnio tekančios lavos srautas, anksti sekmadienį pasiekęs Gomos miestą, jo priemiestyje sustojo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 10:02 AM, atnaujinta May 23, 2021, 1:02 PM

Iš lavos, kuri vis dar atrodo nestabili, tebekyla liepsnos ir tiršti dūmai.

Ugnikalniui šeštadienį išsiveržus nutrūko elektros tiekimas šalies rytuose esančiame Gomos mieste, o tūkstančiai gyventojų pradėjo evakuotis ir trauktis netoliese esančios sienos su Ruanda link.

Pareigūnai pranešė, kad lava pasiekė Gomos pakraštyje esantį oro uostą, bet gyventojai sakė, kad srautas sustojo oro uosto teritorijos pakraštyje.

Anksti ryte Gomą supurtė keliolika požeminių smūgių.

„Žmonės pradeda grįžti į savo namus. Padėtis kol kas atrodo nurimusi, – sakė vienas gyventojas. – Tačiau žmonės vis tiek bijo. Valdžia šįryt dar nepaskelbė jokio oficialaus pranešimo.“

Niragongas vėliausiai buvo išsiveržęs 2002 metų sausio 17 dieną. Tąsyk žuvo per 100 žmonių, o beveik visa rytinė Gomos dalis, įskaitant pusę oro uosto nusileidimo tako, buvo užlieta lavos.

Per tą išsiveržimą iš miesto pasitraukė šimtai tūkstančių gyventojų, o žuvusieji buvo daugiausia likimo valiai palikti ligoniai ar pagyvenę žmonės. Tuo metu būta ir plėšikavimo.

Pražūtingiausias 3 km aukščio ugnikalnio išsiveržimas įvyko 1977 metais – jis pareikalavo daugiau kaip 600 žmonių gyvybių.

Gomos regione, esančiame Šiaurės Kivu provincijoje, besiribojančioje su Ruanda ir Uganda, yra šeši ugnikalniai, visi jie aukštesni kaip 3 000 metrų.

Kongo DR Gomos miesto lavos srautas nepasiekė, sako karinis gubernatorius

Kongo Demokratinėje Respublikoje iš Niragongo ugnikalnio ištekėjęs kunkuliuojančios lavos srautas, anksti sekmadienį pasiekęs Gomos miestą, sustojo ir miestui pavojus nebegresia, sekmadienį paskelbė šio rytinio šalies regiono karinis gubernatorius.

Po ugnikalnio išsiveržimo, privertusio naktį evakuotis tūkstančius gyventojų, „lava sustojo netoli Buhenės Gomos pakraštyje“, sakė generolas Constantas Ndima. Pasak jo, „miestas išgelbėtas“.

C. Ndima pridūrė, kad, pradiniais duomenimis, „penki žmonės žuvo“ per nelaimingus atsitikimus, susijusius su ugnikalnio išsiveržimu.

Ugnikalniui šeštadienį išsiveržus Gomoje nutrūko elektros tiekimas, o tūkstančiai gyventojų pradėjo evakuotis ir trauktis netoliese esančios sienos su Ruanda link.

Pareigūnai pranešė, kad lava pasiekė Gomos pakraštyje esantį oro uostą, bet gyventojai sakė, kad srautas sustojo oro uosto teritorijos pakraštyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.