Prancūzijoje tūkstančiai žmonių dalyvavo demonstracijose palaikydami palestiniečius Izraelio policija leido žydams lankytis Al Aksos mečetės komplekse

Keli tūkstančiai žmonių šeštadienį dalyvavo eitynėse Paryžiuje ir kituose Prancūzijos miestuose išreikšdami paramą palestiniečiams po to, kai per 11 dienų trukusį konfliktą su Izraeliu žuvo 260 žmonių, daugiausiai palestiniečių, praneša AFP.

Renginį organizavo Prancūzijos-Palestinos solidarumo asociacija.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Renginį organizavo Prancūzijos-Palestinos solidarumo asociacija.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 9:46 AM, atnaujinta May 23, 2021, 3:18 PM

Šį savaitgalį Paryžiuje vykusi demonstracija apsiribojo renginiu Respublikos aikštėje. Tuo metu praėjusį savaitgalį tūkstančiai žmonių ignoravo draudimą surengti demonstraciją ir prisijungė prie eitynių sostinėje.

Profsąjunga CGT teigė, kad šeštadienį eitynėse Paryžiuje dalyvavo 4 tūkst. žmonių. Demonstrantai skandavo „Palestina gyvuos, Palestina nugalės“, „Izraelis žudikas – E. Macronas bendrininkas“ ir „mes visi palestiniečiai“.

Renginį organizavo Prancūzijos-Palestinos solidarumo asociacija (AFPS). Jos pirmininkas Bertrandas Heilbronnas korespondentams sakė, kad paliaubos nieko neišsprendė.

„Ši kova turėtų rūpėti visiems, kam svarbios teisingumo, orumo ir teisės vertybės“, – sakė jis.

Demonstracijos vyko ir kituose Prancūzijos miestuose. Apie 1 100 žmonių dalyvavo eitynėse Lione, panašiai kiek ir praėjusį savaitgalį.

Tuo metu renginys Lilyje, anot organizatorių, pritraukė 1 000 dalyvių, tačiau policijos skaičiavimu jų buvo 650.

Demonstracijos taip pat vyko Strasbūre, Tulūzoje ir Monpeljė.

Per 11 dienų trukusį konfliktą žuvo 248 palestiniečiai, iš jų 66 vaikai, ir 12 žydų, tarp jų vienas vaikas.

Izraelio policija leido žydams lankytis Al Aksos mečetės komplekse

Izraelio policija sekmadienį palydėjo maždaug 50 žydų į Jeruzalės Al Aksos mečetės kompleksą, kur policijos pastarųjų savaičių veiksmai įžiebė protestus ir smurtą, išprovokavusius karą Gazos Ruože.

Kompleksą prižiūrinti musulmoniška organizacija „Waqf“ pranešė, kad policija išvarė palestiniečių jaunuolius iš komplekso ir uždraudė į jį įeiti jaunesniems nei 45 metų musulmonams. Įėję musulmonai turėjo prie įėjimo palikti policijai savo asmens tapatybės dokumentus.

Buvo suimti trys musulmonai, tarp jų apsaugininkas, nurodė „Waqf“.

„Waqf“ pranešime sakoma, kad žydams apsilankyti Al Aksos komplekse leista pirmą kartą nuo gegužės 4-osios.

Izraelio policijos atstovas Micky Rosenfeldas sakė, kad kompleksas atviras „įprastiems vizitams“ ir kad policija ėmėsi veiksmų siekdama užkirsti kelią incidentams. Plačiau jis nekomentavo.

Penktadienį, įsigaliojus Izraelio ir palestiniečių Gazos Ruože paliauboms, Al Aksos mečetės komplekse kilo trumpų susirėmimų tarp palestiniečių ir Izraelio policijos.

Prieš dvi savaites susirėmimai tame pačiame komplekse išprovokavo Gazos Ruožą kontroliuojančio „Hamas“ ir Izraelio pajėgų konfliktą.

Neramumai Al Aksoje, įsiplieskę per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį, paskatino islamistų grupuotę „Hamas“ pareikalauti, kad izraeliečių pajėgos paliktų komplekso teritoriją iki gegužės 10 dienos vakaro.

Pasibaigus šiam terminui, „Hamas“ paleido raketų Jeruzalės link. Tuomet Izraelis pradėjo antskrydžių kampaniją prieš „Hamas“ ir kitų Gazos Ruožo ginkluotų grupuočių pozicijas.

Pražūtingas 11 dienų konfliktas nusinešė mažiausiai 248 palestiniečių, įskaitant 66 vaikus, gyvybes. Izraelyje žuvo 12 žmonių, tarp jų vienas vaikas.

Ant kalvos Jeruzalės senamiestyje stovinti Al Aksos mečetė yra trečia pagal svarbą šventa islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, nes čia stovėjo biblinės judėjų šventyklos. Komplekse dažnai prasiveržia smurtas tarp izraeliečių ir palestiniečių.

Pastaraisiais metais Al Aksos komplekse lankėsi vis daugiau religingų ir nacionalistinių pažiūrų žydų. Palestiniečiai baiminasi, kad Izraelis planuoja galiausiai perimti kompleksą ar jį padalyti. Izraelio vyriausybė tvirtina, kad neketina keisti status quo.

JT paragino „visiškai laikytis“ ugnies nutraukimo Artimuosiuose Rytuose

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba savo pirmame pareiškime po gegužės 10-osios, kai Artimuosiuose Rytuose kilo smurto banga, paragino abi Izraelio ir palestiniečių Gazos Ruože konflikto šalis „visiškai laikytis ugnies nutraukimo“.

Saugumo Tarybos nariai taip pat pabrėžė „neatidėliotiną humanitarinės pagalbos civiliams palestiniečiams poreikį, ypač Gazos Ruože“.

Ankstesnius pareiškimo projektus blokavusi JAV delegacija pareiškimą palaikė tik tuomet, kai buvo pašalinta opi smurtą smerkianti pastraipa, kuri būtų kėlusi kaltės klausimą.

Ankstesniame pranešimo projekte buvo sakoma, kad „Saugumo Tarybos nariai smerkia visus smurto prieš civilius veiksmus, įskaitant teroro aktus, taip pat provokacijas, kurstymą ir naikinimą“.

Minėtame projekte taip pat buvo „išreikštas susirūpinimas dėl įtampos ir smurto Rytų Jeruzalėje, ypač šventose vietose ir aplink jas, bei paraginta gerbti istorinį status quo šventose vietose“.

Šeštadienio pranešime Izraelio užsienio reikalų ministerija padėkojo JAV „už nuolatinę paramą Izraeliui ir jo teisei ginti savo piliečius“, o „visą kaltę“ dėl pastarojo meto smurto priskyrė judėjimo „Hamas“ kovotojams, į Izraelį paleidusiems tūkstančius raketų.

„Tikimės, kad tarptautinė bendruomenė pasmerks ir nuginkluos „Hamas“, užtikrins Gazos Ruožo atstatymą, tuo pačiu neleisdama nukreipti lėšų ir ginklų terorizmui“, – sakoma pranešime.

Palestiniečiai kol kas nekomentavo.

JAV delegacija, viena tvirčiausių Izraelio rėmėjų JT, taip pat atmetė Prancūzijos projektą, kuriame reikalauta nedelsiant nutraukti karo veiksmus ir raginta leisti netrukdomai skirstyti humanitarinę pagalbą visame Gazos Ruože.

Galutiniame pareiškime, kurį pasiūlė Kinija, Norvegija ir Tunisas, paprasčiausiai pažymima, kad Saugumo Tarybos nariai „gedi dėl smurto prarastų civilių gyvybių“.

Pranešimu paremiamas JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso raginimas tarptautinei bendrijai bendradarbiauti su JT, kad būtų sukurtas „tvirtas paramos paketas greitam, tvariam atstatymui ir atsigavimui“.

Saugumo Taryba pakartojo, kad svarbu pasiekti visapusišką taiką, pagrįstą regiono vizija, pagal kurią Izraelis ir palestiniečiai gyventų taikiai vieni greta kitų, išlaikydami saugias sienas.

Pareiškime pripažintas „svarbus Egipto (ir) kitų regiono šalių vaidmuo“, taip pat vadinamojo Artimųjų Rytų ketverto, kurį sudaro JAV, Rusija, Europos Sąjunga ir JT, vaidmuo.

Pražūtingas 11 dienų konfliktas nusinešė mažiausiai 248 palestiniečių, įskaitant 66 vaikus, gyvybes. Izraelyje žuvo 12 žmonių, tarp jų vienas vaikas.

Planuojama, kad Saugumo Taryba ketvirtadienį grįš prie Izraelio ir Palestinos konflikto klausimo eiliniame mėnesio posėdyje, kuris buvo suplanuotas dar prieš pratrūkstant konfliktui.

Praėjus dienai po Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruožui ir raketų atakas prieš Izraelį nutraukusių paliaubų įsigaliojimo šį penktadienį, institucijos dalijo atsargas Gazos Ruože, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

JT šeštadienį pranešė, kad islamistų „Hamas“ kontroliuojamoje teritorijoje be namų liko mažiausiai 6 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?