„Amnesty International“ reikalauja nedelsiant paleisti Minsko sulaikytą R. Pratasevičių

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmadienį paragino Minsko režimą nedelsiant paleisti sulaikytą baltarusių opozicijos aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją Ramaną Pratasevičių. 

Protestas prieš Baltarusijos veiksmus Kjeve.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Protestas prieš Baltarusijos veiksmus Kjeve.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 2:51 PM

R. Pratasevičius buvo sulaikytas sekmadienį Minsko oro uoste, kai buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas. Kartu su tinklaraštininku buvo sulaikyta jo mergina, Europos humanitariniame universitete Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

„Nėra abejonių, kad Baltarusijos valdžia panaudojo netikrą sprogimo grėsmę ir naikintuvą MiG, kad priverstų nutūpti orlaivį, skridusį iš vienos Europos Sąjungos valstybės į kitą. Beje, tai buvo padaryta vieninteliu tikslu – kad būtų sulaikytas ir nutildytas kritiškai Baltarusijos valdžios atžvilgiu nusiteikęs žurnalistas, išvykęs iš šalies“, – rašo „Amnesty International“ išplatintame pareiškime. 

„Nors tai skamba kaip Holivudo filmo scenarijus, iš tiesų tai yra akivaizdaus aviacijos piratavimo akto realybė, kuri išties baugina. ES ir likęs pasaulis turi reaguoti į šią situaciją ir paraginti nedelsiant paleisti Ramaną Pratasevičių. Jam turi būti leista palikti Baltarusiją ir išvykti į pasirinktą šalį“, – pabrėžiama pareiškime. 

„Amnesty International“ primena, kad pernai „Nexta“ ir virtinė su juo susijusių „Telegram“ kanalų buvo paskelbti ekstremistiniais ir uždrausti Baltarusijoje. R. Pratasevičius ir kitas „Nexta“ įkūrėjas Sciapanas Pucila buvo įtraukti į asmenų, užsiimančių teroristine veikla, sąrašą, jiems už akių pareiškus kaltinimus dėl masinių neramumų ir neapykantos valstybės tarnautojams bei teisėsaugos pareigūnams kurstymo. Už šiuos kaltinimus jiems gresia iki 15 metų nelaisvės.  

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. Vėliau paaiškėjo, kad orlaiviu skrido Minsko režimo ieškomas R. Pratasevičius.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių.

Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių.

Incidentą pasmerkė NATO, Europos Komisijos, dalies ES valstybių vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.