ES iškvietė Baltarusijos ambasadorių dėl lėktuvo priverstinio nutupdymo

Europos Sąjunga pirmadienį iškvietė Baltarusijos ambasadorių, kad pasmerktų keleivinio lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske ir baltarusių valdžią kritikuojančio žurnalisto sulaikymą.

Belgijos užsienio reikalų ministerija nurodė taip pat iškvietusi A. Michnevičių dėl „nepateisinamų ir nepagrįstų veiksmų“.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Belgijos užsienio reikalų ministerija nurodė taip pat iškvietusi A. Michnevičių dėl „nepateisinamų ir nepagrįstų veiksmų“.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 5:15 PM, atnaujinta May 24, 2021, 6:12 PM

Baltarusijos ambasadorius ES ir Belgijoje Aliaksandras Michnevičius „buvo informuotas apie griežtą ES institucijų ir ES šalių narių pasmerkimą dėl prievartos veiksmo, kuriuo Baltarusijos valdžia sukėlė pavojų keleivių ir įgulos saugumui“, sakoma ES pareiškime.

Pareigūnai „išreiškė ES poziciją, kad šie piktinantys Baltarusijos valdžios veiksmai yra dar vienas akivaizdus bandymas nutildyti visus opozicijos balsus šalyje, ir pareikalavo tuojau pat paleisti“ sulaikytą žurnalistą Ramaną Pratasevičių, sakoma pareiškime.

Belgijos užsienio reikalų ministerija nurodė taip pat iškvietusi A. Michnevičių dėl „nepateisinamų ir nepagrįstų veiksmų“.

Šių žingsnių imtasi kelios valandos prieš ES lyderių susitikimą Briuselyje sankcijoms dėl „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske aptarti.

Baltarusijoje priverstinai nutupdžius sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą, buvo sulaikytas žurnalistas ir Baltarusijos opozicijos aktyvistas R. Pratasevičius.

Vokietija išsikvietė Baltarusijos ambasadorių

Dėl priverstinio lėktuvo nutupdymo Minske Vokietija į Užsienio reikalų ministeriją išsikvietė Baltarusijos ambasadorių.

„Ligšioliniai Baltarusijos vyriausybės pareiškimai dėl „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske yra absurdiški ir neįtikinami. Mums reikia aiškumo, kas vakar iš tikrųjų vyko lėktuve ir žemėje“, - sakė užsienio reikalų ministras Heiko Maasas. Anot jo, taip pat reikalingas aiškumas dėl Romano Protasevičiaus ir jo gyvenimo partnerės būklės, jie esą „nedelsiant turi būti paleisti“.

Autoritariškai valdomos Baltarusijos tarnybos sekmadienį Minske nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, kuriuo skrido A. Lukašenkos ieškomas tinklaraštininkas R. Protasevičius ir jį sulaikė.

Su ambasadoriumi Denisu Sidorenka kalbėsis viceministras Miguelis Bergeris. „Kartu ES šalių lyderiai per šiandieninį neformalų Europos Tarybos posėdį tarsis dėl padarinių. Į šį išpuolį negali likti neatsakyta“, - pareiškė H. Maasas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.