JAV prieš G. Floydo žūties metines įvyko jo šalininkų ir artimųjų eitynės

Policininko nužudyto juodaodžio George'o Floydo šalininkai ir artimieji sekmadienį surengė eitynes, skirtas paminėti pirmąsias jo žūties, išprovokavusios Jungtinėse Valstijose protestus dėl rasinio teisingumo, metines.

Policininko nužudyto juodaodžio George'o Floydo šalininkai ir artimieji sekmadienį surengė eitynes.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Policininko nužudyto juodaodžio George'o Floydo šalininkai ir artimieji sekmadienį surengė eitynes.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 1:46 PM

Maždaug 1 500 žmonių Mineapolio mieste klausėsi kalbų, prisijungę prie G. Floydo šeimos narių bei kitų juodaodžių, žuvusių dėl policijos veiksmų, artimųjų.

46 metų G. Floydą 2020 metų gegužės 25 dieną nužudė dabar jau buvęs miesto policijos pareigūnas Derekas Chauvinas, daugiau nei devynias minutes spaudęs jam kaklą keliu.

D. Chauvinui, kurį prisiekusieji pripažino kaltu dėl žmogžudystės ir netyčinio nužudymo, bausmė bus paskirta birželio 25 dieną.

Sekmadienį surengtas mitingas prasidėjo kalbomis prie centrinėje Mineapolio dalyje įsikūrusio Henepino apygardos vyriausybės centro, kur buvo teisiamas D. Chauvinas.

„Tai buvo ilgi metai. Tai buvo skausmingi metai. Jie man ir mano šeimai buvo labai apmaudūs“, – susirinkusiems sakė G. Floydo sesuo Bridgett Floyd.

Anot B. Floyd, žuvus jos broliui jos gyvenimas „akimirksniu“ pasikeitė.

„Atsistosiu ir būsiu jo balsas, – kalbėjo moteris. – Atsistosiu ir jo vardu sieksiu permainų.“

G. Floydo žūtis išprovokavo protestus prieš rasinę neteisybę Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje.

„Žmonės tikisi pokyčių“

Veteranas aktyvistas, pastorius Alas Sharptonas sakė miniai, kad G. Floydo nužudymas yra „kone didžiausia gėda Amerikos istorijoje“.

„Tai, kas nutiko George'ui Floydui, kaip ir daugeliui kitų, skatina pokyčius ne tik visoje Amerikoje, bet ir visame pasaulyje“, – sakė iškilus kovos už pilietines teises lyderis.

„Jie manė, kad gali išsisukti, o jūs – juodaodžiai ir baltaodžiai, jauni ir seni – išėjote į gatves [koronaviruso] pandemijos įkarštyje“ reikalauti teisingumo, pabrėžė A. Sharptonas.

„George'as Floydas neturėtų įeiti į istoriją tiktai kaip žmogus, kuriam buvo keliu spaudžiamas kaklas – verčiau kaip žmogus, kurio mirtis padėjo „nulaužti kaklą“ policijos rasizmui, žiaurumui ir neteisėtumui“, – pridūrė jis.

„Svarbu pasirodyti, siekiant palaikyti Floydų šeimą ir [kovoti su] neteisybe, toliau plintančia visuomenėje“, – sakė 67 metų pensininkė Lenora McFarthing iš Minesotos Sent Polo, kadaise dirbusi bendrovės „AT&T Wireles“ direktore.

„Negalima tiesiog sėdėti namuose, žiūrėti televizorių, rašyti tviteryje ir naršyti socialinę žiniasklaidą, – pridūrė moteris. – Reikia būti matomiems. Žmonės tikisi pokyčių.“

Mineapolyje pastaruoju metu tvyro nusivylimas dėl mieste augančio smurto lygio.

Pyktis dėl augančio žmogžudysčių skaičiaus ir kitokio su ginklais susijusio smurto lygio – per pastarąsias tris savaites dėl atsitiktinių kulkų buvo sužeisti trys vaikai – paskatino formuotis piliečių patrulius.

Mineapolio meras Jacobas Frey planuoja sustiprinti išretėjusias miesto policijos gretas 200 pareigūnų ir ragina išorines teisėsaugos agentūras suteikti miestui daugiau paramos.

Jis remia bendruomenių siūlomas iniciatyvas, įskaitant piliečių patrulių formavimą.

„Mineapolio policijos pareigūnai ir toliau, nepaisydami pavojaus sau, gelbės gyvybes“, – po vėliausių, šeštadienį įvykusių šaudynių pareiškė miesto policijos viršininkas Medaria Arandondo.

„Didžiausia mūsų stiprybė pasireiškia, kai visi kartu stengiamės apsaugoti savo miestą“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.