Minskas: Lietuvos sprendimas nepriimti per Baltarusiją skrendančių lėktuvų – „skubotas“

Minskas pirmadienį pareiškė, kad Lietuvos sprendimas nepriimti orlaivių, skrendančių per Baltarusijos oro erdvę yra „skubotas“, taip pat išreiškė abejonių, ar jis grindžiamas saugumo sumetimais.

Minskas pirmadienį pareiškė, kad Lietuvos sprendimas nepriimti orlaivių, skrendančių per Baltarusijos oro erdvę yra „skubotas“. (Asociatyvi nuotr.)<br>Scanpix nuotr.
Minskas pirmadienį pareiškė, kad Lietuvos sprendimas nepriimti orlaivių, skrendančių per Baltarusijos oro erdvę yra „skubotas“. (Asociatyvi nuotr.)<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-24 18:24, atnaujinta 2021-05-24 18:25

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo priverstinai nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Bendrovė pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Lietuva pirmadienį uždraudė į Lietuvą ir iš jos skrendantiems lėktuvams skristi Baltarusijos oro erdvę, tai turėtų paveikti dešimtis skrydžių krypčių. Tuo metu Užsienio reikalų ministerija primygtinai rekomenduoja nevykti į Baltarusiją, o esantiems – palikti šią šalį. Draudimas įsigalios antradienį 2 val. Lietuvos laiku.

„Labai gaila, kad mūsų kolegos [lietuviai] priima emocingus sprendimus, nesulaukę tyrimo“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Minske pareiškė Baltarusijos susisiekimo ministerijos Aviacijos departamento vadovas Arciomas Sikorskis.

Jis pridūrė, kad Vilnius oficialiai neinformavo Minsko apie įvedamus apribojimus.

„Jeigu Lietuvos aviacijos valdžia – visų pirma aviacijos saugumo specialistai – suinteresuoti, [siūlome] priimti mūsų sprendimą ir išnagrinėti šią padėtį  čia, vietoje, objektyviai. Kviečiame juos atvykti į Minską“, – pareiškė A. Sikorskis.

Jis pridūrė, kad Baltarusija fiksuoja pavienius skrydžių per šalies oro erdvę atšaukimus.

„Jokių grėsmių orlaiviams, skrendantiems per mūsų oro erdvę, nėra. Pareiškiu tai visiškai atsakingai“, – kalbėjo A. Sikorskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.