Minskas: nutupdydami lėktuvą baltarusių pareigūnai elgėsi „teisėtai“

Baltarusių pareigūnai pirmadienį pareiškė, kad elgėsi teisėtai, kai iš Atėnų į Vilnių skridęs airių oro bendrovės „Ryanair“ keleivinis lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas Minske, ir apkaltino Vakarus „nepagrįstų“ pretenzijų reiškimu dėl politinių priežasčių.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 11:51 AM, atnaujinta May 24, 2021, 12:24 PM

„Neabejotina, kad mūsų kompetentingų institucijų veiksmai... visiškai atitiko nusistovėjusias tarptautines taisykles“, – pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovas Anatolis Hlazas, apkaltinęs Vakarus situacijos „politizavimu“.

„Pateikiami nepagrįsti kaltinimai“, – sakė jis, pridūręs, kad Vakarai neva nenori būti objektyvūs ir grasina naujomis sankcijomis Minskui.

Pasak A. Hlazo, „liūdna“, kad to lėktuvo keleiviai „patyrė tam tikrų nepatogumų“.

„Tačiau aviacijos saugumo taisyklės – absoliutus prioritetas“, – pridūrė jis.

Rusija savo ruožtu sakė buvusi „sukrėsta“ Vakarų reakcijos į sekmadienio incidentą.

„Mes esame sukrėsti, kad Vakarai įvykį Baltarusijos oro erdvėje vadina „šokiruojančiu“, – feisbuke pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, apkaltinusi Vakarų valstybes „pagrobimais, priverstiniais nusileidimais ir neteisėtais areštais“.

„Ryanair“ lėktuvas, turėjęs nusileisti Vilniuje sekmadienį 13 val., priartėjęs prie Lietuvos sienos netikėtai pasuko Minsko link ir ten nusileido.

Bendrovė nurodė, kad laineris nusileido, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį Baltarusijos opozicijos aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją R. Pratasevičių.

Jis buvo sulaikytas lėktuvui nusileidus Minske. Be to, buvo sulaikyta jo draugė.

Praleidę Minsko oro uoste maždaug septynias valandas, lėktuvo keleiviai, išskyrus R. Pratasevičių, jo draugę ir dar keturis asmenis, parskrido į Vilnių.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį sakė kelsiąs klausimą, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, o Baltarusijos aviakompanijos „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO valstybių oro uostuose.

Dublinas pirmadienį „valstybės remiamu“ „aviacijos piratavimo“ aktu pavadino išvakarėse įvykusį incidentą.

„Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary taip pat sakė, kad „tai buvo valstybės remiamo užgrobimo – valstybės remiamo piratavimo – atvejis.“

„Atrodo, kad pareigūnų tikslas buvo pašalinti žurnalistą ir jo kelionės draugę. Manome, kad oro uoste [iš lėktuvo] taip pat išlipo keli KGB (Baltarusijos valstybinio saugumo komiteto) agentai“, – sakė jis, nors Airijos URM vadovas sakė tiksliai nežinantis, ar pastarieji pranešimai yra teisingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.