Minsko režimas išplėtė neskelbtinos informacijos sąrašą

Aliaksandras Lukašenka pasirašė visuomenės informavimo priemonių įstatymo ir masinių renginių įstatymo pataisas, pirmadienį pranešė prezidentūrai artimas platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“.

 Aliaksandras Lukašenka pasirašė visuomenės informavimo priemonių įstatymo ir masinių renginių įstatymo pataisas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka pasirašė visuomenės informavimo priemonių įstatymo ir masinių renginių įstatymo pataisas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 2:06 PM

„Išplečiamas informacijos, kurią draudžiama skelbti visuomenės informavimo priemonėse ir tinklalapiuose, sąrašas. Be kita ko, įvedamas draudimas skelbti su visuomenine ir politine situacija susijusių viešosios nuomonės apklausų, surengtų negavus būtinos akreditacijos, rezultatus. Draudžiama skelbti saitus (nuorodas) į pranešimus ir medžiagą su informacija, kurią skelbti draudžiama“, – rašoma pranešime.

Prokurorams suteikiama teisė apriboti prieigą prie tinklalapių ir interneto svetainių, skelbiančių informaciją, propaguojančią ekstremistinę veiklą ar raginančią ja užsiimti, taip pat kitokią informaciją, kurios platinimas gali pakenkti nacionaliniams interesams.

Naujas įstatymas numato, kad visuomenės informavimo priemonės veikla gali būti sustabdyta teismo arba Informacijos ministerijos sprendimu, pavyzdžiui, kai juridiniam asmeniui, kuriam priskirtos visuomenės informavimo priemonės redakcijos funkcijos, arba visuomenės informavimo priemonės steigėjui ar interneto svetainės savininkui skirti ne mažiau kaip du rašytiniai įspėjimai.

Įstatymas numato priemones, skirtas apriboti užsienio įtaką Baltarusijos informacinei rinkai. „Nepriklausomai nuo visuomenės informavimo priemonės įsteigimo laiko jos steigėjais negali būti užsienio juridiniai asmenys, užsienio šalių piliečiai ir asmenys be pilietybės, taip pat juridiniai asmenys, kuriuose yra užsienio kapitalo“, – rašoma pranešime.

„Numatyta galimybė panaikinti visuomenės informavimo priemonės žurnalisto akreditaciją, jeigu jis ar juridinis asmuo, kuriam priskirtos visuomenės informavimo priemonės redakcijos funkcijos, pažeidžia akreditacijos tvarką arba paskelbia tikrovės neatitinkančią informaciją ar informaciją, kuri pažeidžia žurnalistą akreditavusios organizacijos dalykinę reputaciją, arba atlieka tyčinę nusikalstamą veiką vykdydamas savo profesinę veiklą“, – rašoma pranešime.

Tuo metu masinių renginių įstatymo pataisos numato, kad jie turi būti organizuojami tik gavus vietos institucijų leidimą. Pataisos įsigalios po mėnesio nuo jų oficialaus paskelbimo, sakoma pranešime.

„Įvedamas draudimas populiarinimo ir propagandos tikslais realiuoju laiku nušviesti masinius renginius, vykstančius pažeidžiant nustatytą tvarką. Šis draudimas bus taikomas ir visuomenės informavimo priemonių žurnalistams“, – nurodoma pranešime.

Žurnalistams vykdant savo profesinę veiklą bus draudžiama organizuoti masinius renginius ar juose dalyvauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.