Po pranešimų apie sunkią R. Pratasevičiaus sveikatos būklę paviešintas įrašas iš tardymo – jis „prisipažino“

Minske sulaikyto opozicijos kanalo NEXTA įkūrėjo ir disidento žurnalisto Ramano Pratasevičiaus sveikata gali būti smarkiai pašlijusi, pirmadienį sakė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pavelas Jablonskis, remdamasis aktyvisto motinos pateikta informacija.

Ramanas Pratasevičius.<br>Baltarusijos VRM vaizdo įrašo stop kadras
Ramanas Pratasevičius.<br>Baltarusijos VRM vaizdo įrašo stop kadras
Ramanas Pratasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramanas Pratasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramanas Pratasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramanas Pratasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramanas Pratasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramanas Pratasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 8:18 PM, atnaujinta May 24, 2021, 11:43 PM

Tuo metu Baltarusijos vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad R.Pratasevičius yra sulaikytas Minske, bet paneigė nepatvirtinus pranešimus, kad jis buvo paguldytas į ligoninę.

Išplatino vaizdo įrašą

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija išplatino trumpą vaizdo įrašą, kuriame R.Pratasevičius sako, kad iš tiesų yra Minsko 1-ajame tardymo izoliatoriuje.

„Laba diena, aš vardu Ramanas Pratasevičius. Vakar buvau sulaikytas VRM darbuotojų Nacionaliniame oro uoste Minske. Šiuo metu esu Minsko miesto 1-ajame tardymo izoliatoriuje. Galiu pareikšti, kad jokių sveikatos problemų, taip pat dėl širdies ar kokių nors kitų organų, man neiškilo. Darbuotojų elgesys su manimi – maksimaliai korektiškas ir atitinkantis įstatymus. Šiuo metu toliau bendradarbiauju su tyrimu ir duodu prisipažįstamuosius parodymus dėl masinių neramumų organizavimo Minsko mieste“, – vaizdo įraše sakė disidentas žurnalistas.

„Pareigūnai su manimi elgiasi maksimaliai korektiškai ir pagal įstatymą“, – į kamerą kalbą sulaikytas žurnalistas.

Jis priduria: „Dabar aš toliau tęsiu bendradarbiavimą su tardytojais ir duodu patvirtinančius parodymus dėl fakto organizavus masinius neramumus“.

Tuo tarpu dozhd.tv Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačiorka sakė, kad Baltarusijos KGB griebiasi sulaikytųjų kankinimų. „Pats sulaikymas nėra toks baisus, kaip tardymo veiksmai, kurių imasi KGB pareigūnai ir specialiosios tarnybos“, – sakė jis.

F.Viačiorka pridūrė, kad jėgos struktūrų užduotis pirmosiomis dienomis po arešto yra „palaužti žmogų, priversti viskuo prisipažinti ir išduoti draugus“. F.Viačiorkos teigimu, būtent tai KGB pareigūnai ir darė su R.Pratasevičiumi per pastarąsias 24 valandas.

Komentavo pranešimus apie sveikatą

Komentuodamas baltarusių opozicijos pranešimus apie galimą R.Pratasevičiaus sveikatos pablogėjimą P. Jablonskis lenkų naujienų televizijai TVN24 sakė, kad „mes irgi gavome tokį signalą... Tai labai neramina, ypač atsižvelgiant į faktą, kad Baltarusijos opozicionieriai neaiškiomis aplinkybėmis taip pat miršta kalėjimuose“.

„Gavome signalą iš pono Ramano Pratasevičiaus motinos, kad [jo] sveikatos būklė labai rimta. Tiek tegaliu pasakyti šia tema“, – pridūrė užsienio reikalų viceministras.

Baltarusijos VRM savo ruožtu nurodė, kad R. Pratasevičius, kuris buvo sulaikytas ankstesnę dieną Minske priverstinai nutupdžius oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių, yra laikomas sostinėje.

„Šiuo metu sulaikytasis laikomas VRM Bausmių atlikimo departamento Minsko ir Minsko srities valdybos 1-ajame tardymo izoliatoriuje, – sakė VRM atstovė Volha Čamadanava. – Institucijos administracija skundų dėl jo sveikatos negavo.“

Kanalas „NEXTA“ gavo paviešino valdžios struktūrų paskelbtą nuotrauką, kur esą parodymus duoda R.Pratasevičius. Panašu, kad jis yra sumuštas.

Kiek anksčiau „Telegram“ kanalas „NEXTA Live“ pranešė, kad R.Pratasevičius yra ligoninėje Minske, apie tai jiems pranešė opozicionieriaus mama. Pati mama apie tai sužinojo iš kitų žmonių.

Buvo nurodyta, kad žurnalistui pašlijo sveikata, kilo problemų su širdimi ir net nurodyta, kad jo būklė – kritinė. Tačiau ši informacija nebuvo patvirtinta. Baltarusijos opozicinė žiniasklaida kreipėsi į šalies medikų bendruomenę ir prašė jų pagalbos bei informacijos.

Sulaikė nutupdę lėktuvą

Primename, kad Baltarusijos opozicija sako, jog lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo „Nexta“ vieną įkūrėjų R.Pratasevičių. Drauge su juo Minske buvo sulaikyta jo draugė, Rusijos pilietė ir Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto (EHU) teisės studentė Sofija Sapega.

Europos Sąjunga ir JAV pasmerkė priverstinį lainerio nutupdymą Minske ir pareikalavo paleisti R. Pratasevičių.

R. Pratasevičius, kuris aktyvisto veiklą internete pradėjo dar būdamas paauglys, iš Baltarusijos išvyko 2019-aisiais, pradėjęs dirbti įtakingam, opoziciją remiančiam susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalui „Nexta“. Vėliau R. Pratasevičius tapo kanalo, šiuo metu turinčio per 1,2 mln. prenumeratorių, vyriausiuoju redaktoriumi.

Šis kanalas labai padėjo mobilizuoti protestuotojus per beprecedentes demonstracijas, krėtusias Baltarusiją po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Gyvendamas tarp Lenkijos ir Lietuvos, kuriose yra didelės baltarusių išeivių bendruomenės, R. Pratasevičius tapo „Telegram“ kanalo BGM, turinčio 260 tūkst. prenumeratorių, redaktoriumi.

Baltarusijos valdžia R. Pratasevičių kaltina masinių neramumų organizavimu, grupinių veiksmų, kuriais šiurkščiai pažeista viešoji tvarka, organizavimu arba aktyviu dalyvavimu juose.

Lapkritį Baltarusijos pareigūnai išdavė R. Pratasevičiaus arešto orderį dėl jo darbo „Nexta“ ir pareiškė, kad jis „dalyvavo teroristinėje veikloje“. Taip pat buvo paskelbta jo tarptautinė paieška, Lenkijai buvo nusiųstas jo ekstradicijos prašymas, nurodo teisių gynėjai. Pasak opozicijos, aktyvistui Baltarusijoje galimai gresia mirties bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?