E. Macronas pritaria siūlymui pakviesti Baltarusijos opoziciją į G-7 susitikimą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pritaria, kad Baltarusijos opozicijos politikai būtų pakviesti į kitą mėnesį įvyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą, jei su tuo sutiks susitikimą organizuojantys britai, antradienį sakė prezidentūrai artimi šaltiniai.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pritaria, kad Baltarusijos opozicijos politikai būtų pakviesti į kitą mėnesį įvyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pritaria, kad Baltarusijos opozicijos politikai būtų pakviesti į kitą mėnesį įvyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 2:19 PM

Pasiūlymas nuskambėjo Europoje kilus pasipiktinimui dėl sekmadienio incidento, kai Baltarusijoje buvo priverstinai nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas, siekiant areštuoti juo skridusį vieną baltarusių opozicijos žurnalistą.

Į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja anksčiau antradienį paragino G-7 ir JAV didinti spaudimą autoritariniam Baltarusijos lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai.

A. Lukašenka išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, sekmadienį pasiuntęs naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusį keleivinį lainerį, kuriame buvo 26 metų tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega.

Priverstinis lainerio nutupdymas Minske dėl neva lėktuve esančios bombos paskatino kelias Europos Sąjungos oro bendroves atsisakyti skraidyti virš Baltarusijos teritorijos.

Per pokalbį telefonu su Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėju Jake'u Sullivanu S. Cichanouskaja paragino „Jungtines Valstijas izoliuoti režimą ir spausti jį sankcijomis“, parašė ji tviteryje.

Atskiroje žinutėje savo „Telegram“ kanale S. Cichanouskaja nurodė paprašiusi pakviesti opoziciją į kitą mėnesį vyksiantį G-7 viršūnių susitikimą Jungtinės Karalystės Karbis Bėjaus kurorte.

S. Cichanouskaja taip pat pasiūlė surengti diskusijas per G-7 forumą „dalyvaujant Baltarusijos demokratinėms jėgoms“, be to, paragino organizuoti tarptautinę konferenciją, siekiant išspręsti pernai jos tėvynėje įsiplieskusią politinę krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.