Austrija kritikuoja Rusiją dėl atšaukto skrydžio iš Vienos į Maskvą

Austrija ketvirtadienį kritikavo Rusiją, šiai atsisakius leisti pakeisti vieno oro linijų „Austrian Airlines“ reiso maršrutą aplenkiant Baltarusijos oro erdvę, dėl ko skrydis iš Vienos į Maskvą buvo atšauktas.

 Austrija kritikuoja Rusiją dėl atšaukto skrydžio iš Vienos į Maskvą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Austrija kritikuoja Rusiją dėl atšaukto skrydžio iš Vienos į Maskvą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 10:59 PM

Austrijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Rusijos atsisakymas leisti pakeisti maršrutą buvo „absoliučiai nesuprantamas“, ir paragino ją „dirbtinai netrukdyti laisvam oro eismui tarp Rusijos ir Europos“.

„Ir Austrija, ir Rusija yra suinteresuotos, kad visi skrydžiai į Rusiją ir per ją ir toliau būtų vykdomi be jokių problemų“, – sakoma Austrijos URM pranešime naujienų agentūrai AFP.

„Austrian Airlines“ ketvirtadienį atšaukė skrydį Viena–Maskva sakydama, kad Rusijos pareigūnai nepatvirtino lėktuvo maršruto pakeitimo, kad būtų galima išvengti Baltarusijos oro erdvės.

Bendrovė „Austrian Airlines“ pranešė stabdanti savo lėktuvų skrydžius virš Baltarusijos, atsižvelgdama į Europos Sąjungos aviacijos saugumo agentūros (EASA) rekomendacijas. Dėl to turėjo pasikeisti jos skrydžio Viena–Maskva maršrutas.

„Skrydžių maršrutų pakeitimui turi pritarti pareigūnai. Rusijos pareigūnai tokio leidimo mums nedavė“, – sakoma bendrovės pareiškime naujienų agentūrai AFP.

„Austrian Airlines“ pridūrė, kad dar neaišku, ar galės įvykti penktadienį numatytas jų skrydis iš Maskvos į Vieną.

Atšaukto skrydžio keleivių bilietai buvo pakeisti, nurodė oro linijos.

Rusijos transporto ministerija minimos informacijos AFP „kol kas nekomentuoja“.

Apie tai, kad buvo atšauktas skrydis iš Prancūzijos sostinės į Maskvą, anksčiau ketvirtadienį pranešė Prancūzijos aviakompanija „Air France“.

Su pasiruošimu šiam skrydžiui susipažinęs šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė, kad oro linijos irgi ketino jį įvykdyti aplenkiant Baltarusiją.

„Formaliai reguliarus oro susisiekimas tarp mūsų šalių neatkurtas dėl koronaviruso suvaržymų. Kiekvienas reisas laikomas krovininiu ir keleiviniu (...) Tai reiškia, kad jis vykdomas ne automatiškai, pagal patvirtintą tvarkaraštį, o reikalauja atskiro derinimo su Rusijos aviacijos institucijomis“, – sakė šaltinis.

„Aeroflot“ pranešė, kad savo reisu iš Paryžiaus į Maskvą nuskraidins dalį keleivių, turėjusių išvykti ketvirtadienį atšauktu „Air France“ skrydžiu.

Anksčiau šią savaitę ES lyderiai paragino oro bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės po to, kai sekmadienį Minske buvo priverstinai nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido baltarusių žurnalistas ir disidentas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis buvo sulaikytas, taip pat buvo sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Po šio incidento Briuselis nusprendė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti virš Europos Sąjungos teritorijos.

„Austrian Airlines“ priklauso Vokietijos „Lufthansa“ grupei.

„Lufthansa“ AFP patvirtino, kad visos jos oro linijos „šiuo metu vengia Baltarusijos oro erdvės“.

Suplanuoti skrydžiai į Maskvą ir Sankt Peterburgą tęsiami, nurodė „Lufthansa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.