Europa toliau džiaugiasi mažėjančiais sergamumo rodikliais: į šį sąrašą pateko ir Lietuva

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, 2021 m. 18–19 savaitėmis, palyginti su 17–18 savaitėmis, naujų užsikrėtimų skaičius Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje (JK) sparčiai mažėjo.

Koronavirusas Maltoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Maltoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 7:03 AM

27 šalyse sergamumas mažėjo. Po ilgos pertraukos, ECDC duomenimis, į šią grupę pateko Lietuva, daugiau nei du kartus sergamumas mažėjo Maltoje, šalių grupėje, kuriose naujų užsikrėtimų skaičius mažėjo daugiau nei 30 proc., – Lenkija, Lichtenšteinas, Vengrija, Kipras, Kroatija, Austrija.

Dviejose šalyse sergamumas augo. Ketvirtą savaitę paeiliui daugiau naujų užsikrėtimų nustatoma Danijoje, skaičiai vėl išaugo Graikijoje.

Trijose šalyse situacija per savaitę mažai keitėsi. Skaičiai ėmė nežymiai didėti JK, stabilios liko Norvegija ir Suomija.

Tik trijose šalyse – Švedijoje, Lietuvoje ir Kipre – sergamumas buvo didesnis nei 500 naujų atvejų 100 000 gyventojų per paskutines 14 dienų.

Situacijos pokyčiai

Kipre mažėjo nuo 797,6 iki 521,8. Nuo gegužės 10 d. švelninamos priemonės.

Įvestas „safety pass“, kurį gali turėti vakcinuoti, pasveikę nuo COVID-19 (6 mėn. po diagnozavimo), arba turintys ne anksčiau kaip prieš 72 val. atlikto testo neigiamą atsakymą.

Šiuo metu Kipre leidžiama viešose vietose ir privačiai susiburti ne didesnėmis kaip 10 asmenų grupėmis, atidarytos mokyklos – mokytojai ir mokiniai privalo reguliariai testuotis, vestuvėse, laidotuvėse, krikštynose uždaroje patalpose leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 200 asmenų tik sėdimose vietose, teatrai ir kino teatrai uždarose patalpose gali priimti ne daugiau kaip 50 žiūrovų, bet užimti ne daugiau kaip 30 proc. pajėgumo, atvirose erdvėse – ne didesniu kaip 50 proc. pajėgumu.

Restoranams, kavinėms, barams leidžiama aptarnauti klientus lauko terasose, o nuo birželio 1 d. bus leidžiama aptarnauti klientus ir uždarose patalpose, atsidarė parduotuvės ir prekybos centrai, palikta komendanto valanda – nuo 24 iki 5 val,.

Latvijoje mažėjo nuo 453,3 iki 431,3. Nuo kovo 1 d. pradėjo ribojimus švelninti.

Kroatijoje mažėjo nuo 535,0 iki 369,2. Nuo vasario 1 d. priemonės švelninamos.

Prancūzijoje mažėjo nuo 414,5 iki 335. Nuo gegužės 3 d. pradeda švelninti priemones. Priimtas sprendimas nuo gegužės 31 d. kviesti skiepytis visus vyresnius nei 18 metų gyventojus (dviem savaitėmis anksčiau, nei buvo planuota).

Estijoje mažėjo nuo 373,1 iki 320,8. Kaip planuota, nuo gegužės 24 d. toliau švelninamos priemonės – restoranai, kavinės ir barai galės priimti klientus uždarose erdvėse – ne daugiau kaip 6 asmenis prie vieno stalo, ne daugiau kaip 50 proc. pajėgumo, darbo laikas ribojamas iki 22 val., muziejai, parodos gali veikti uždarose erdvėse, uždarose erdvėse leidžiama organizuoti renginius (įskaitant teatrus, kino teatrus, konferencijas, religines apeigas) – ne daugiau kaip 50 proc. pajėgumo, tik sėdimos vietos, renginys turi baigtis iki 22 val.

Nuo gegužės 31 d. planuojama leisti saunų, spa, baseinų veiklą – ne daugiau kaip 50 proc. pajėgumo, vienu metu ne daugiau kaip 200 žmonių, darbo laikas ribojamas iki 22 val

Graikijoje augo nuo 269,4 iki 286,1. Nuo kovo 22 d. dalis ribojimų atšaukiami nacionaliniu lygiu.

Danijoje augo nuo 200,3 iki 234,7. Nuo kovo 1 d. švelnina ribojimus nacionaliniu ir regionų lygiais.

Vokietijoje mažėjo nuo 274,1 iki 207,9. Nuo balandžio 23 d. įsigaliojo „avarinis stabdis“ ir taikomos griežtesnės priemonės regionuose, kuriuose didelis sergamumas.

Nuo birželio 7 d. planuoja atsisakyti vakcinavimo prioritetinių grupių sąrašų ir siūlys skiepytis visiems suaugusiems asmenims.

Mažėjant naujų užsikrėtimų skaičiui, švelninamos priemonės.

Italijoje mažėjo nuo 249,0 iki 191,7. Nuo gegužės 22 d. kalnuose atnaujino darbą keltuvai. Planuoja švelninti priemones.

Nuo gegužės 24 d.: atidaro sporto klubus baltuosiuose ir geltonuosiuose regionuose.

Nuo birželio 4 d.: baltuosiuose ir geltonuosiuose regionuose ketina leisti restoranams aptarnauti klientus uždarose patalpose.

Taip pat priimtas sprendimas dėl komendanto valandos – nuo 23 iki 5 val. – taikymo birželio 7–21 d. geltonuosiuose ir oranžiniuose regionuose, ji nebus taikoma baltuosiuose regionuose.

Šiuo metu iš 20 regionų net 19 regionų yra geltonajame sąraše, išskyrus Aostos slėnį (Valle D’Aosta), kuris yra oranžinis. Nė vieno regiono nėra raudonajame sąraše. Tikimasi, kad iki birželio 6 d. bent šeši regionai gali būti perkelti į baltąjį sąrašą, įskaitant Veneto regioną (Veneciją).

Čekijoje mažėjo nuo 236,0 iki 172,8. Kovo 1 d. dar labiau sugriežtino ribojimus, nuo balandžio 12 d. pradėjo priemones švelninti. Sergamumas atslūgo iki 2020 m. rugsėjo mėn. vidurio lygio.

Austrijoje mažėjo nuo 242,3 iki 165,6. vyriausybė patvirtino įvažiavimo į šalį sąlygų pakeitimus, kurie galios nuo gegužės 19 d. iki birželio 30 d.. Nustatytas iš esmės vienodas paskiepytų, pasveikusių nuo COVID-19 ir turinčių testo neigiamą atsakymą atvykstančių į šalį asmenų traktavimas, atvykti iš A sąraše išvardytų šalių leidžiama be izoliavimosi, jei šie asmenys pateikia testo neigiamą atsakymą ar vakcinavimą, pasveikimą nuo COVID-19 patvirtinantį dokumentą ir jei gali įrodyti, kad per paskutines 10 dienų lankėsi tik Austrijoje ar A sąraše nurodytose šalyse.

Į A sąrašą pateko: Andora, Australija, Belgija, Bulgarija, Danija, Vokietija, Estija, Suomija, Prancūzija, Lichtenšteinas, Graikija, Airija, Islandija, Izraelis, Italija, Latvija, Liuksemburgas, Malta, Monakas, Naujoji Zelandija, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Rumunija, San Marinas, Singapūras, Slovakija, Slovėnija, Ispanija, Šveicarija, Pietų Korėja, Čekija, Vengrija, Vatikanas.

Atvykstant iš B1 sąraše esančių šalių reikia pateikti vakcinavimą ar pasveikimą nuo COVID-19 patvirtinantį dokumentą, ir šiuo atveju neprivaloma izoliuotis. Asmenys, kurie neturi tokio patvirtinimo, privalo pateikti testo neigiamą atsakymą (arba atlikti testą Austrijoje per 24 valandas po atvykimo) ir izoliuotis 10 dienų – penktą dieną po įvažiavimo galima atlikti ir nutraukti izoliavimąsi, jei testas neigiamas.

B1 sąraše yra Kroatija, Lietuva, Nyderlandai, Švedija, Kipras;

Atvykti iš kitų nei šiuose sąrašuose esančių šalių yra leidžiamas tik būtinais atvejais.

Atvykstant pripažįstamas vakcinavimas šiomis vakcinomis: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Moderna ir Sinopharm.

Slovakijoje buvo lygus 164,5. Nuo gegužės 17 d. atšaukė ekstremaliąją padėtį.

Ispanijoje mažėjo nuo 196,3 iki 159,4. Ribojamosios priemonės dažniausiai taikomos / švelninamos regionų lygiu.

Vengrijoje mažėjo nuo 214,3 iki 148,0. Nuo balandžio 7 d. pradėjo priemones švelninti.

Lenkijoje mažėjo nuo 191,7 iki 130,2. Nuo gegužės 1 d. švelnina taikomas priemones nacionaliniu lygiu.

COVID-19 paso bandomąją versiją planuojama paleisti gegužės 20–25 d. – tai bus tam tikros rūšies programėlė, kurioje bus kaupiama informacija apie paskiepytus, pasveikusius asmenis ir asmenis, kurie turi aktualų testo rezultatą.

Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė apie planuojamą nuo birželio 5 d. visų ribojimų atšaukimą, jei epidemiologinė padėtis neblogės. Vienintelis ribojimas, kurį ketinama palikti, – kaukių dėvėjimas uždarose patalpose.

Norvegijoje mažėjo nuo 108,6 iki 107,9. Šiek tiek lengvinamos atvykimo į šalį sąlygos – nors nebūtinos kelionės teberibojamos, atvykę iš ES, Šengeno zonos šalių ir JK asmenys, jei šalyje, iš kurios atvykstama, sergamumas neviršija 150 naujų užsikrėtimo atvejų 100 000 gyventojų per 14 paskutinių dienų, neprivalės izoliuotis specialiuose karantino viešbučiuose.

Airijoje mažėjo nuo 124,4 iki 101,4. nuo balandžio 12 d. ribojimai švelninami.

Portugalijoje mažėjo nuo 49,6 iki 47,8. Nuo kovo 15 d. pradėtas laipsniškas priemonių švelninimas. Nors sergamumas išlieka neaukštas, užkrečiamumo rodiklis praėjusią savaitę padidėjo iki 1,02.

Jungtinėje Karalystėje beveik nesikeitė nuo 44,0 iki 44,9. Užkrečiamumo rodiklis svyravo tarp 0,9 ir 1,1. Anglijoje 10 proc. išaugo naujų užsikrėtimų skaičius.

Viruso indiškoji atmaina artimiausiu laiku gali tapti vyraujančia Anglijoje. Per savaitę naujų užsikrėtimų ja skaičius išaugo dvigubai.

Pirma doze jau vakcinuota daugiau nei 70 proc., abiem dozėmis – daugiau nei 40 proc. visų suaugusių šalies gyventojų. Vakcinavimas spartinamas dėl plintančios indiškosios viruso atmainos pavojaus.

Planuojama pradėti tyrimą, kurio tikslas – įvertinti, ar gyventojų revakcinacija trečia doze prieš žiemos sezoną būtų efektyvi ir saugi.

Maltoje mažėjo nuo 52,3 iki 25,3. Nuo kovo 10 d. įvedė griežtas priemones, jos dar labiau sugriežtintos nuo kovo 28 d., o nuo balandžio 12 d. švelninamos.

Parengta pagal Lietuvos atstovybių užsienyje inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu