J. Borrellis ragina ES greičiau įvesti sankcijų Minskui, pastarasis tikisi Maskvos paramos

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis ketvirtadienį paragino veikti greičiau naujų sankcijų Baltarusijos pareigūnams įvedimo klausimu po incidento Minske su „Ryanair“ lėktuvu, kurį jis laiko užgrobimu.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Borrellis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Borrellis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 10:20 PM, atnaujinta May 27, 2021, 10:25 PM

„Mes turime veikti greičiau dėl sankcijų. Darbas prasidėjo, ir (ES) Taryba priims sprendimą tinkamu laiku“, – ketvirtadienį Lisabonoje po neformalaus užsienio reikalų ministrų susitikimo Lisabonoje sakė ES diplomatijos vadovas.

27 narių Bendrija rengia atsaką, šalių lyderiams pirmadienį uždegus žalią šviesą platesnėms sankcijoms prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą.

„Buvo pateikta tam tikrų idėjų, bet tikrai dėl nieko nebuvo nuspręsta“, – sakė J. Borrellis.

„Nors šios idėjos tikrai paveiks ekonominius sektorius, nėra tiek daug ekonomikos sektorių, kurie galėtų būti paveikti, nes Baltarusijos eksportas yra labai sutelktas kai kuriose srityse“, – kalbėjo jis.

Anksčiau J. Borrellis kalbėjo apie galimybę dėl režimo įvykdyto lėktuvo „užgrobimo“ sankcijomis taikytis į kalio trąšų sektorių arba neleisti per Baltarusiją į bloką tiekti gamtinių dujų.

„Tikrai turime imtis priemonių, kurias Lukašenka pajus“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė jis.

„Mes taip pat susitarėme pakviesti ponią (Sviatlaną) Cichanouskają apsikeisti nuomonėmis kitos, birželį vyksiančios ES užsienio reikalų tarybos kuluaruose“, – po susitikimo Lisabonoje sakė Bendrijos diplomatijos vadovas.

Jis priminė, kad baltarusių opozicijos lyderė jau buvo kviesta į ES Tarybą, o dabar, J. Borrellio nuomone, vėl atėjo laikas susitikimui.

Baltarusija tikisi Rusijos paramos

Tuo metu ketvirtadienį Baltarusijos sostinėje Rusijos premjerą Michailą Mišustiną priėmęs baltarusių ministras pirmininkas Ramanas Haloučenka sako, kad augant spaudimui iš Vakarų Minskas tikisi Maskvos paramos.

„Negaliu nepasakyti, kad pastarųjų dienų įvykiai liudija apie padidėjusį, absoliučiai neteisingą Vakarų šalių spaudimą Baltarusijai, kuris yra linkęs eskaluotis. Esant tokiai situacijai, mes tikimės savo artimiausios sąjungininkės – Rusijos Federacijos – palaikymo“, – pareiškė R. Haloučenka.

Sekmadienį Minske buvo priverstinai nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

„Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido baltarusių žurnalistas ir disidentas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis buvo sulaikytas, taip pat buvo sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Dėl šio incidento ES lyderiai sutarė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti į bloką ir paragino ES oro bendroves neskraidyti Baltarusijos oro erdve.

Lyderiai taip pat pavedė J. Borrelliui parengti tolesnes „tikslines ekonomines sankcijas“ Baltarusijos valdžiai ir išplėsti susidorojimu su opozicija kaltinamų subjektų „juodąjį“ sąrašą. Į šį sąrašą jau yra įtraukti 88 režimo atstovai ir septynios kompanijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.