Kalifornijoje priemiestinių traukinių depe per šaudynes žuvo 9 žmonės

Kalifornijos San Chozės mieste trečiadienį priemiestinių traukinių depe vienas darbuotojas nušovė aštuonis žmones, o atvykus policijai nusišovė pats, pranešė pareigūnai.

Kalifornijos San Chozės mieste trečiadienį priemiestinių traukinių depe vienas darbuotojas nušovė aštuonis žmones, o atvykus policijai nusišovė pats.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Kalifornijos San Chozės mieste trečiadienį priemiestinių traukinių depe vienas darbuotojas nušovė aštuonis žmones, o atvykus policijai nusišovė pats.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 2:15 PM, atnaujinta May 27, 2021, 2:16 PM

Per dar vienas JAV sukrėtusias šaudynes keli kiti žmonės buvo sunkiai sužeisti ir vienas jų mirė ligoninėje „Santa Clara Valley“, į kurią buvo nuvežtas kritinės būklės, vėlai trečiadienį pranešė vietos žiniasklaida ir geležinkelio darbuotojų profesinė sąjunga.

Incidentas įvyko viešojo transporto sistemos traukinių remonto ir priežiūros stotyje beveik milijoną gyventojų turinčiame San Chozės mieste, svarbiame Silicio slėnio technologijų centre, esančiame į pietus nuo San Fransisko.

Išpuolis dar kartą atkreipė dėmesį į šalyje vykstančius audringus debatus dėl ginklų kontrolės.

„Kas mums, po galais, yra ir kada to rimtai imsimės?“ – spaudos konferencijoje klausė Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas. Jis gyrė greitą teisėsaugos pareigūnų atsaką.

Pareigūnai į įvykio vietą nuskubėjo gavę daug pranešimų pagalbos telefonu apie šaudymą ir į kompleksą atvyko ten „aktyviai šaudant“, sakė Santa Klaros apygardos šerifo pavaduotojas Russellas Davisas.

Pareigūnai nesusišaudė su užpuoliku – jis nusišovė, patikslino pareigūnai.

„Tikrai žinau, kad kai įtariamasis sužinojo, kad atvyko teisėsaugininkai, jis nusižudė, – sakė Santa Klaros apygardos šerifė Laurie Smith. – Mūsų pareigūnai tuo metu kaip tik buvo ten.“

Dresuotiems šunims aptikus „nusikaltimo vietoje tam tikros sprogstamosios medžiagos“, atvyko išminuotojų komanda, sakė R. Davisas.

JAV prezidentas Joe Bidenas incidentą pavadino „šiurpia tragedija“ ir nurodė iki pusės stiebo nuleisti vėliavas. „Yra mažiausiai aštuonios šeimos, kurios niekada nebebus sveikos“, – sakoma jo pareiškime.

„Dar kartą raginu Kongresą nedelsiant imtis veiksmų ir atkreipti dėmesį į Amerikos žmonių, įskaitant didžiąją daugumą ginklų savininkų, raginimą padėti užbaigti šią smurto panaudojant šaunamuosius ginklus epidemiją Amerikoje, – sakė prezidentas. – Kiekviena kulkos atimta gyvybė perveria mūsų šalies sielą. Galime ir privalome padaryti daugiau.“

„Tamsi diena“

Įtariamasis, žiniasklaidoje vadinamas 57 metų Samueliu Cassidy, dirbo vietos transporto valdybos VTA, teikiančioje traukinių ir autobusų transporto paslaugas beveik milijoną gyventojų turinčiam San Chozės miestui, remontininku.

Tarp aukų yra VTA darbuotojų, surastų dviejuose skirtinguose komplekso pastatuose. VTA vadovas Glennas Hendricksas šaudynes pavadino „siaubinga tragedija“.

Po incidento San Chozės traukinių depe ir prie jo išsirikiavo dešimtys policijos patrulių ir priešgaisrinių automobilių, atvyko Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentų.

Specialusis agentas Craigas Fairas įspėjo, kad dėl „gana didelės nusikaltimo vietos“ jos ištyrimui prireiks nemažai laiko.

Netoliese esančiame apygardos pastate šeimos ir darbuotojai nerimaudami laukė informacijos apie savo artimuosius ir kolegas.

„Tai labai tamsi diena mūsų miestui ir bendruomenei“, – sakė San Chozės meras Samas Liccardo.

Daug žuvusiųjų ir sužeistųjų buvos svarbūs darbuotojai, savo darbu viešajame transporte „padėję mums išgyventi šią siaubingą pandemiją“, pridūrė jis.

San Chozės policija taip pat tiria vieną su šaudynėmis siejamą gaisrą. JAV žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad prieš pat šaudynes įtariamojo amuose kilo gaisras.

Buvusi užpuoliko žmona Cecilia Nelms sakė žiniasklaidos grupei „Bay Area News Group“, kad S. Cassidy „dažnai piktai atsiliepdavo apie savo bendradarbius ir viršininkus, o kartais savo pyktį nukreipdavo į ją.“

Viena buvusi mergina šį vyrą taip pat kaltino ją išprievartavus ir prieš ją smurtavus, ypač kai B. Cassydy „nuotaikos svyruodavo“, rodo teismo dokumentai, cituojami laikraščio „San Francisco Chronicle“.

Vietos pareigūnai sakė, kad šaudynės, apie kurias buvo pranešta prieš 7 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku, įvyko per VTA darbuotojų susirinkimą, kuriame dalyvavo mažiausiai 80 žmonių.

Tragiško išpuolio aukos bus pagerbtos ketvirtadienį 18 val. vietos laiku San Chozės rotušės aikštėje, sakė S. Liccardo.

Jungtinės Valstijos jau seniai kenčia incidentų, susijusių su šaunamaisiais ginklais, pradedant atsitiktinio šaudymo atvejais, baigiant didelėmis šaudynėmis, kurių taikiniais tapdavo mokyklos, darbovietės ir prekybos centrai.

Pernai šalyje per incidentus, susijusius su šaunamaisiais ginklais, žuvo daugiau kaip 43 tūkst. žmonių, bet į šį skaičių įtraukiamos ir savižudybės, rodo nevyriausybinės organizacijos „Gun Violence Archive“ duomenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.