Toliau tiria tragediją: Nyderlandų teisėjai apžiūrėjo numušto MH17 lainerio nuolaužas

Nyderlandų teisėjai trečiadienį pirmą kartą apžiūrėjo oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo nuolaužas, vykstant keturių asmenų, kaltinamų šio lainerio numušimu, teismui.

2014 metais virš Rytų Ukrainos numušto keleivinio lainerio per katastrofą subyrėjęs pirmagalys buvo atkurtas ant metalinių griaučių Gilzės-Rejeno oro pajėgų bazėje Nyderlanduose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2014 metais virš Rytų Ukrainos numušto keleivinio lainerio per katastrofą subyrėjęs pirmagalys buvo atkurtas ant metalinių griaučių Gilzės-Rejeno oro pajėgų bazėje Nyderlanduose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 10:14 AM, atnaujinta May 27, 2021, 10:15 AM

2014 metais virš Rytų Ukrainos numušto keleivinio lainerio per katastrofą subyrėjęs pirmagalys buvo atkurtas ant metalinių griaučių Gilzės-Rejeno oro pajėgų bazėje Nyderlanduose.

Dėl katastrofos, per kurią žuvo visi 298 orlaiviu „Boeing 777“ skridę žmonės, teisiami trys Rusijos piliečiai ir ukrainietis. Pernai kovą prasidėjęs teismo procesas dėl teisinių ginčų vyksta lėtai. Kaltinamieji teisiami už akių.

„Suprantame, kad šis apsilankymas MH17 rekonstrukcijos vietoje vykstant oficialiam baudžiamajam procesui artimiesiems sukels daug emocijų“, – sakė pirmininkaujantis teisėjas Hendrikas Steenhuisas.

„Tai lėktuvas, kuriuo skrido jų mylimi žmonės, taip ir nepasiekę savo kelionės tikslo, nes laineris skrydžio metu sudužo ir visi jame buvę žmonės žuvo“, – sakė jis.

Teisėjai iš išorės apžiūrėjo atkurtą pirmagalį, ant kurio tebematyti „Malaysia Airlines“ logotipo spalvos, o tada užlipę kopėčiomis apžiūrėjo nuolaužų vidų.

„Anksčiau teisėjai neturėjo progos apžiūrėti atkurto orlaivio pirmagalio“, – sakė H. Steenhuisas.

„Todėl dabar teisėjai pirmi ir vieni apžiūrės atkurtą orlaivio pirmagalį ir kitas nuolaužas, kad susidarytų pirmą įspūdį“, – kalbėjo jis.

Vėliau apžiūrėti nuolaužas buvo leista abiejų baudžiamojo proceso šalių teisininkams.

Subyrėjo į gabalus

2014 metų liepos 17 dieną iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs orlaivis buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Per tą katastrofą žuvo visi 298 orlaivyje buvę žmonės, įskaitant 196 Nyderlandų piliečius.

Tarptautinė tyrėjų grupė priėjo prie išvados, kad laineris buvo numuštas raketa BUK, paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos Kursko mieste.

Orlaivio nuolaužos geležinkeliu ir lėktuvu buvo atgabentos iš Ukrainos į Nyderlandų oro pajėgų bazę.

Olandų vadovauto aviacijos saugos tyrimo metu nustatyta, kad lėktuvą sudraskė į gabalus maždaug 800 „didelės energijos objektų“, pasklidusių iš raketos.

Tyrėjai priėjo prie išvados, kad dalis lėktuvo keleivių po raketos smūgio dar maždaug pusantros minutės galėjo būti sąmoningi, kol orlaivis rėžėsi į žemę.

Teismo procesas prasidėjo 2020 kovą, tačiau vyksta lėtai dėl teisinių ginčų. Įrodymų tyrimą bylą nagrinėjantis teismas turėtų pradėti birželį.

Teismas vyksta Nyderlanduose, nes iš čia pakilo numuštas lėktuvas, be to, 196 katastrofos aukos buvo olandai.

Dėl lėktuvo numušimo už akių teisiami keturi asmenys: rusai Olegas Pulatovas, Igoris Girkinas ir Sergejus Dubinskis bei ukrainietis Leonidas Charčenka.

O. Pulatovui vieninteliam iš kaltinamųjų atstovauja advokatai. Pernai lapkritį teisme parodytame vaizdo įraše jis tvirtino nematęs orlaivį numušusios raketos.

Visi keturi kaltinamieji laikomi svarbiomis figūromis tarp prorusiškų separatistų, kovojančių su Kijevu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.