Europos transliuotojų sąjunga nutarė stabdyti Baltarusijos TV narystę

Europos transliuotojų sąjungos (EBU) valdyba penktadienį priėmė sprendimą stabdyti Baltarusijos televizijos ir radijo kompanijos (BTRC) narystę organizacijoje.

A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 10:50 PM

EBU pranešė jau kurį laiką atidžiai stebinti spaudos laisvės suvaržymus Baltarusijoje ir vis nuolat raginusi BTRC, kaip EBU narę, palaikyti pagrindines organizacijos vertybes – saviraiškos laisvę, nepriklausomybę ir atsakomybę.

Anot EBU pranešimo, pastaruoju metu BTRC transliacijos kelia didelį susirūpinimą, ypač prievarta išgautas interviu.

„BTRC turės per dvi savaites pateikti savo paaiškinimus, kol įsigalios sustabdymas“, – nurodo EBU.

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė teigia, kad Baltarusijos valstybinio transliuotojo narystės klausimą Baltijos šalių transliuotojų vadovai kėlė nuo pernai rugpjūčio.

„Jau pirmame valdybos posėdyje sakiau, kad BTRC yra virtęs represyvaus režimo propagandos mašina ir kad EBU turėtų ginti savo deklaruojamas laisvos žiniasklaidos ir demokratijos vertybes ir neturėtų dalintis turiniu ar kitomis EBU privilegijomis su tokiu transliuotoju. Kaip kitaip EBU galės ginti laisvą ir kokybišką žurnalistiką, jei ignoruoja tokį savo nario elgesį? Ir panašu, kad besitęsiančios represijos prieš žurnalistus, užgrobtas lėktuvas, viešai ištransliuoti prievarta išgauti prisipažinimai, ir – svarbiausia – visuomenės pasipiktinimas bei spaudimas pagaliau atvėrė visiems akis“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Anot jos, narystės sustabdymas reiškia, kad BTRC neteks priėjimo prie visų EBU paslaugų – apsikeitimo naujienomis, koncertais, kitu turiniu, negalės dalyvauti valdymo organų veikloje ir pan. 

Baltarusijos televizijos ir radijo kompaniją sudaro septyni nacionaliniai ir penki regioniniai televizijos kanalai, penkios radijo stotys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.