Malio Konstitucinis Teismas paskyrė chuntos lyderį A. Goitą laikinuoju prezidentu

Malio Konstitucinis Teismas penktadienį pereinamojo laikotarpio prezidentu paskyrė perversmą įvykdžiusios chuntos lyderį pulkininką Assimi Goita.

 Malio Konstitucinis Teismas paskyrė chuntos lyderį A. Goitą laikinuoju prezidentu.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Malio Konstitucinis Teismas paskyrė chuntos lyderį A. Goitą laikinuoju prezidentu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2021, 10:55 AM

Remiantis teismo nutartimi, A. Goita turi „vykdyti pereinamojo laikotarpio prezidento funkcijas, kad užbaigtų pereinamąjį procesą“, kariuomenei šią savaitę perėmus valstybės kontrolę.

Konstitucinis Teismas paaiškino, jog toks sprendimas priimtas atsižvelgus į „neužimtą vietą prezidentūroje“, atsiradusią atsistatydinus laikinajam prezidentui Bah Ndaw.

Kariuomenė pirmadienį sulaikė B. Ndaw ir ministrą pirmininką Moctarą Ouane'ą, o ketvirtadienį abudu buvo paleisti jiems atsistatydinus.

Laikiniesiems lyderiams buvo patikėta vesti šalį atgal prie civilinio valdymo po pernai rugpjūtį įvykusio perversmo, kai kariškiai pašalino iš posto Malio prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą.

Jauni karininkai su A. Goita priešakyje nuvertė I. B. Keitą po kelias savaites vykusių demonstracijų prieš numanomą korupciją vyriausybėje ir jos nesugebėjimo numalšinti šalį apėmusį kruviną džihadistų sukilimą.

Po pirmojo perversmo A. Goita buvo paskirtas viceprezidentu, o kiti svarbiausi postai buvo išdalinti jo kolegoms karininkams.

Anksčiau penktadienį chuntos lyderis patikino, jog kariuomenė neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik įsikišti.

„Turėjome rinktis tarp suirutės ir sanglaudos gynybos bei saugumo pajėgose ir pasirinkome sanglaudą“, – pareiškė A. Goita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.