Iš Čekijos išsiųsti Rusijos diplomatai palieka Prahą

Iš Prahos oro uosto šeštadienį pakilo pirmasis orlaivis, išskraidinęs Rusijos diplomatus, kurie praėjusį mėnesį dėl diplomatinio ginčo buvo išsiųsti iš šalies.

 Iš Prahos oro uosto šeštadienį pakilo pirmasis orlaivis, išskraidinęs Rusijos diplomatus, kurie praėjusį mėnesį dėl diplomatinio ginčo buvo išsiųsti iš šalies.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Iš Prahos oro uosto šeštadienį pakilo pirmasis orlaivis, išskraidinęs Rusijos diplomatus, kurie praėjusį mėnesį dėl diplomatinio ginčo buvo išsiųsti iš šalies.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-30 13:38

Kitas specialusis skrydis bus surengtas pirmadienį, kai pasibaigs terminas, per kurį 63 Rusijos ambasados darbuotojai turi išvykti iš Čekijos.

Praha ir Maskva diplomatų skaičių savo ambasadose nusprendė apriboti balandį, po to, kai kilo ginčas dėl Rusijos žvalgybos tarnybų ryšio su dviem mirtinais sprogimais Čekijos teritorijoje.

Čekijos žvalgyba įtaria, jog sprogimus ginklų sandėlyje Rytų Čekijoje, per kuriuos 2014 metais žuvo du žmonės, surengė du Rusijos šnipai.

Paskelbusi apie tai, Praha išsiuntė iš šalies 18 rusų diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais. Maskva savo ruožtu išvarė 20 Čekijos ambasados darbuotojų, o dvišaliai santykiai smuko į žemiausią per kelis dešimtmečius lygį.

Įtariami GRU agentai yra tie patys asmenys, kurie įtariami 2018 metais Anglijos Solsberyje apnuodiję buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį.

Beje, Maskva gegužės viduryje oficialiai paskelbė Jungtines Valstijas ir Čekiją „nedraugiškomis valstybėmis“,kurios neva „vykdė nedraugiškus veiksmus“ prieš Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.