Jungtinei Karalystei – mokslininkų įspėjimai: prasideda trečioji banga

Yra požymių, kad Jungtinė Karalystė (JK) atsidūrė ankstyvoje trečiosios koronaviruso bangos stadijoje, tvirtina vyriausybę konsultavęs mokslininkas.

Sekmadienį JK penktą dieną iš eilės pranešė apie daugiau nei 3 tūkst. naujų apsikrėtimo atvejų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sekmadienį JK penktą dieną iš eilės pranešė apie daugiau nei 3 tūkst. naujų apsikrėtimo atvejų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-31 12:32

Kembridžo universiteto profesorius Ravi Gupta teigė, kad nors naujų atvejų atvejų skaičius buvo „palyginti nedidelis“, Indiška koronaviruso atmaina sukėlė „eksponentinį augimą“.

Jo teigimu, birželio 21 d. Anglijoje planuojami apribojimų panaikinimai turėtų būti atidėti.

Aplinkos sekretorius George'as Eustice'as taip pat tikino, kad vyriausybė negali atmesti galimybės pavėlinti planuojamą priemonių lengvinimą.

Sekmadienį JK penktą dieną iš eilės pranešė apie daugiau nei 3 tūkst. naujų apsikrėtimo atvejų. Prieš tai JK nebuvo viršijusi šio skaičiaus nuo pat balandžio 12 d.

„BBC Radio 4“ laidoje „Today“ paklaustas, ar JK jau išgyvena trečią viruso bangą, R.Gupta buvo įsitikinęs: „Taip, naujų atvejų skaičius eksponentiškai išaugo ir bent trys ketvirtadaliai jų yra naujos (red. – Indiškos) atmainos.“

„Žinoma, šiuo metu atvejų skaičius yra palyginti mažas. Tačiau visos bangos prasideda nuo mažo atvejų skaičiaus, kuris kaupiasi fone, o paskui įvyksta sprogimas, todėl svarbiausia yra tai, kad ką mes dabar matome, yra ankstyvos bangos požymiai“, – tvirtino profesorius.

Tačiau jis teigė, kad aukštas JK paskiepytų žmonių skaičius reiškia, kad ši banga greičiausiai kils ilgiau nei ankstesnės.

„Kurį laiką gali vyrauti klaidingas saugumo jausmas, o tai jau yra mūsų rūpestis“, – kalbėjo vyriausybę konsultuojantis sveikatos ekspertas.

Visiškai paskiepytų žmonių, gavusių abi dozes, skaičius jau viršijo 25 milijonus – tai yra pusė Didžiosios Britanijos gyventojų.

Naujų ir kylančių kvėpavimo virusų grėsmių patariamosios grupės narys R.Gupta pateikė rekomendacijas, kuriose siūloma ribojimų panaikinimą birželį atidėti „keliomis savaitėmis, kol mes turėsime daugiau duomenų.“

Paskutinis karantino ašaukimo etapas, kuriame būtų panaikinti visi teisiniai socialinių kontaktų ribojimai, turėtų įsigalioti ne anksčiau kaip birželio 21 d.

Tačiau G.Eustice laidoje „Today“ sakė, kad vyriausybė turėtų judėti atsargiai, „po vieną žingsnį.“

Galutinis sprendimas dėl apribojimų panaikinimo bus priimtas birželio 14 d.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.