Pareigūnai: JAV Bagramo bazę po 20 dienų perduos Afganistano pajėgoms

JAV kariškiai savo pagrindinę oro pajėgų bazę Afganistane po maždaug 20 dienų perduos afganų pajėgoms, antradienį sakė pareigūnai.

 Pareigūnai: JAV Bagramo bazę po 20 dienų perduos Afganistano pajėgoms.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pareigūnai: JAV Bagramo bazę po 20 dienų perduos Afganistano pajėgoms.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2021, 9:36 PM

Jie kalbėjo Vašingtonui tęsiant savo paskutinių pajėgų išvedimą iš Afganistano.

Bagramo oro pajėgų bazė, kurią 9-ajame dešimtmetyje pastatė sovietai, yra didžiausias JAV ir NATO pajėgų Afganistane naudojamas karinis objektas. Per Amerikos įsitraukimo Afganistane piką Bagramo bazėje buvo dislokuota dešimtys tūkstančių karių.

„Galiu patvirtinti, kad perduosime Bagramo oro pajėgų bazę“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas JAV gynybos pareigūnas.

Perdavimo datos jis nenurodė. Tačiau vienas afganistaniečių saugumo pareigūnas sakė, kad bazės perdavimo tikimasi po maždaug 20 dienų ir kad Gynybos ministerija įsteigė specialius komitetus jai valdyti.

Šioje bazėje, kuri pastaruosius du dešimtmečius yra pajėgų Afganistane vadovybės ir aviacijos operacijų centras, taip pat yra kalėjimas, kur kalėjo tūkstančiai talibų ir džihadistų.

Vašingtonas iki gegužės 1-osios, kai paspartino paskutinių karių išvedimą, jau perdavė kelias karines bazes afganistaniečių pajėgoms.

Praėjusį mėnesį visi amerikiečių kariai paliko Kandaharo aerodromą Afganistano pietuose, kažkada buvusį antra pagal dydį užsienio karine baze šalyje.

JAV pajėgos išvedamos nepaisant visoje šalyje vykstančių Talibano ir afganistaniečių pajėgų kruvinų susirėmimų.

Rugsėjį Katare buvo pradėtos taikos derybos, bet kol kas nepasiektas joks susitarimas dėl karo, per du dešimtmečius nusinešusio dešimtis tūkstančių gyvybių, užbaigimo.

Antradienį Afganistano vyriausybės derybininkų grupė išvyko į Dohą vildamasi atnaujinti įstrigusias derybas.

„Mūsų komanda pasirengusi rimtoms deryboms. Karinio sprendimo šiam konfliktui nėra“, – AFP sakė Taikos ministerijos atstovė Najia Anwari. Ji pridūrė, kad derybų atnaujinimo data dar nepaskirta.

Fawzia Koofi, viena iš keturių moterų vyriausybės derybininkų komandoje, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog šį kartą tikisi „prasmingų ir rezultatu grindžiamų derybų žmonių kraujo liejimui ir kančioms nutraukti“.

„Mums derybose reikia matyti daugiau noro ir nuoširdumo, nes ateinantys keli mėnesiai yra itin svarbūs Afganistanui ir regionui“, – sakė ji.

Praėjusį mėnesį abi šalys sutarė paspartinti derybas. Talibanas nurodė, kad dialogas prasidės po Id al Fitro šventės, pasibaigusios gegužės 16 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?