Išdegęs konteinerinis laivas prie Šri Lankos krantų greitai skęsta

Išdegęs konteinerinis laivas, jau anksčiau sukėlęs didžiausią Šri Lankoje jūrų ekologinę katastrofą, trečiadienį greitai skęsta su kone 300 t naftos produktų jo degalų bakuose.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 3:45 PM

„MV X-Press Pearl“, gabenęs šimtus konteinerių su chemikalais ir plastiku, 13 dienų degė prie pat Kolombo uosto, kol gelbėtojai antradienį galiausiai užgesino liepsnas.

Olandų gelbėjimo firma SMIT trečiadienį bandė nutempti teberūkstantį 31,6 tūkst. t laivą toliau į jūrą, bet šios pastangos įstrigo, naujienų agentūrai AFP sakė karinio jūrų laivyno atstovas Indika de Silva.

Pasak jo, laivagalis nuskendo ir pasiekė 22 m gylyje esantį jūros dugną už šešių jūrmylių nuo Pamunugamos pakrantės, esančios į šiaurę nuo Kolombo.

„Pirmagalys dar virš vandens, bet laivagalis paniręs ir siekia jūros dugną, – sakė I. de Silva. – Todėl laivo tempimas buvo sustabdytas.“

Dėl gaisro daugybė smulkių plastiko granulių iš laivo konteinerių nuklojo paplūdimius ir privertė uždrausti žvejybą. Tai didžiausia Šri Lankos jūrų ekologinė katastrofa; jos padarinius likvidavo tūkstančiai karių.

Dabar pareigūnai baiminasi dėl dar didesnės katastrofos, jei iš Singapūre registruoto laivo į Indijos vandenyną išsilies ten esančios 278 t degalų ir 50 t mazuto.

Naftos dėmių jau matyti netoli Negombo, esančio už 40 km nuo Kolombo, paplūdimių, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas. Tačiau neaišku, ar šie naftos produktai yra iš „MV X-Press Pearl“.

Tarptautinės laivybos ekspertas ir teisininkas Danas Gunasekera sakė, jog kol kas nesimato naftos produktų nuotėkio iš laivo, bet narams gali reikėti juos saugiai išpumpuoti.

Pasak I. de Silvos, tame rajone yra Indijos pakrančių apsaugos laivas su specializuota įranga išsiliejusiems naftos produktams surinkti.

Vienas operacijoje dalyvaujantis pareigūnas sakė, jog laivas tapo nestabilus dėl daugybės liepsnoms gesinti išlieto vandens.

„Daug to vandens subėgo į laivagalį“, – AFP sakė pareigūnas.

Ekologinė katastrofa

Pareigūnai mano, kad ugnis sunaikino daugumą iš beveik 1,5 tūkst. laive buvusių konteinerių.

Paplūdimius užteršusios plastiko granulės kelia susirūpinimą dėl laukinės gamtos ir jūrinės aplinkos.

Šri Lankos Jūrų aplinkos apsaugos administracijos (MEPA) vadovė Dharshani Lahandapura sakė, jog pareigūnai vis dar vertina ekologinę žalą, bet pridūrė, kad ji tikriausiai yra didžiausia per jos gyvenimą.

Prezidentas Gotabaya Rajapaksa pirmadienį paprašė Australijos padėti įvertinti ekologinę žalą salai – vienai iš didžiausia biologine įvairove pasižyminčių Pietų Azijos valstybių.

Raginimai kelti bylą

Šri Lankos Katalikų Bažnyčios vadovas kardinolas Malcolmas Ranjithas paragino imtis teisinių veiksmų prieš pareigūnus, įleidusius „MV X-Press Pearl“ į šalies vandenis.

Jis sakė, kad dabar iškilo grėsmė tūkstančių žvejų, kurių dauguma priklauso šalies katalikų mažumai, pragyvenimo šaltiniui.

Šri Lanka pirmadienį pradėjo kriminalinį tyrimą dėl gaisro ir jūros užteršimo.

Pareigūnai mano, kad gaisras kilo dėl azoto rūgšties nuotėkio, apie kurį įgula, kaip teigiama, sužinojo dar gegužės 11-ąją – devynios dienos prieš gaisro pradžią.

25 narių įgula iš laivo buvo evakuota gegužės 25 dieną. Vienas įgulos narys dėl nesunkių sužeidimų paguldytas į ligoninę.

Policija pranešė apklaususi laivo kapitoną ir vyriausiąjį inžinierių, kurie abu yra Rusijos piliečiai, taip pat Indijos pilietybę turintį įgulos narį. Teismas antradienį nurodė paimti šių trijų svarbių įgulos narių pasus, kol vyksta tyrimas.

Laivas plaukė į Kolombą iš Indijos Gudžarato valstijos. Anksčiau jis lankėsi Katare ir Dubajuje; ten į jį buvo pakrauti konteineriai su 25 tonomis azoto rūgšties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.