S. Cichanouskaja pakviesta pasakyti kalbą JAV Senate

Amerikiečių senatoriai Jeanne Shaheen, Chrisas Murphy ir Robas Portmanas Vilniuje susitiko su buvusia kandidate į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja ir pakvietė ją į Vašingtoną pasakyti kalbos Senate, antradienį pranešta S. Cichanouskajos „Telegram“ kanalu.

Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 8:10 AM

„Senatoriai pakvietė Sviatlaną Cichanouskają birželį apsilankyti Vašingtone ir pasakyti kalbą Užsienio reikalų komitete JAV Senate... Cichanouskaja atkreipė dėmesį į [JAV prezidento Joe] Bideno susitikimo su [Rusijos prezidentu Vladimiru] Putinu svarbą ir pasiūlė šiam susitikimui parengti Baltarusijos demokratinių jėgų poziciją“, – sakoma pranešime.

Nurodoma, kad baltarusių opozicijos lyderės ir JAV senatorių susitikimas įvyko Vilniaus oro uoste. S. Cichanouskaja padėkojo senatoriams už Baltarusijos demokratijos akto, apimančio paramą nepriklausomoms žiniasklaidos priemonėms ir pilietinei visuomenei, priėmimą.

Per susitikimą aptarti išpuoliai prieš baltarusių nepriklausomą žiniasklaidą – Hrodna.life, Tut.by, „Belsat“ – ir nepriklausomus žurnalistus. S. Cichanouskaja pasiūlė palaikyti „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) baltarusių redakciją ir įkurti „Amerikos balso“ (Voice of America) baltarusių redakciją.

„Senatorė Shaheen pabrėžė, kad Baltarusijos klausimu Respublikonų ir Demokratų partijos laikosi bendros pozicijos ir rems baltarusius. Robas Portmanas sakė, jog pareiškimų laikas praėjo ir atėjo ryžtingų veiksmų laikas, todėl JAV pasirengusios [skelbti] sektorines sankcijas, kad sustabdytų įstatymų nepaisymą ir režimo savivalę“, – nurodė S. Cichanouskajos biuras.

Baltarusiją pernai kelis mėnesius buvo apėmusios beprecedentės demonstracijos, kilusios po ginčijamų prezidento rinkimų pernai rugpjūtį, per kuriuos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka paskelbė užsitikrinęs šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Milicija sulaikė tūkstančius protestuotojų, daug opozicijos lyderių teko palikti Baltarusiją. Keli žmonės neteko gyvybių.

Protestuotojai reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Pastaruoju metu protestai nuslopo, tik kartais vyksta lokalaus pobūdžio akcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.