Baltarusijoje suimtos trys lenkų tautinės mažumos narės išėjo į laisvę

Trys Baltarusijos lenkų tautinės mažumos narės, suimtos Minsko režimo, apkaltinusio jas „rasinės neapykantos“ kurstymu, buvo paleistos ir šiuo metu yra Lenkijoje, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Irena Biarnackaja, Maryna Ciškouskaja ir Hana Panišava buvo paleistos „dėl Lenkijos diplomatinių ir konsulinių tarnybų veiksmų“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Lenkijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Irena Biarnackaja, Maryna Ciškouskaja ir Hana Panišava buvo paleistos „dėl Lenkijos diplomatinių ir konsulinių tarnybų veiksmų“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 8:47 AM, atnaujinta Jun 3, 2021, 8:48 AM

Lenkijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Irena Biarnackaja, Maryna Ciškouskaja ir Hana Panišava buvo paleistos „dėl Lenkijos diplomatinių ir konsulinių tarnybų veiksmų“.

Žmogaus teisių grupės šias tris veikėjas buvo pripažinusios politinėmis kalinėmis.

URM pranešime sakoma, kad jos į Lenkiją atvyko gegužės 25 dieną, bet išsamesnių detalių nepateikė.

Vėliau trečiadienį I. Biarnackaja, M. Ciškouskaja ir H. Panišava pasikalbėjo su žurnalistais prie Užsienio reikalų ministerijos pastato Varšuvoje.

„Norėčiau išreikšti padėką Lenkijos valstybei, išgelbėjusiai mane iš kalėjimo“, – sakė H. Panišava, vaikščiojanti su ramentais. Ji buvo laikoma kalėjime nuo kovo 12 dienos ir laukė teismo.

Pasak I. Biarnackajos, ji kartu su kitomis dviem aktyvistėmis buvo Baltarusijos tarnybų buvo nuvežta prie sienos nepažymėtu autobusu. Ji taip pat sakė neatgavusi savo paso.

Kiti du svarbūs lenkų mažumos Baltarusijoje lyderiai – Andželika Borys ir Andrzejus Poczobutas – tebėra suimti.

Baltarusijos valdžia ėmėsi brutaliai malšinti masinius opozicijos protestus po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko ryšiai su Varšuva pašlijo, Lenkijai priėmus keletą į užsienį pasitraukusių iškilių opozicijos veikėjų.

Minėtos trys aktyvistės yra valdžios nepripažįstamos Lenkų sąjungos Baltarusijoje (SPB) narės. Minskas šią organizaciją kaltino kurstant rasinę neapykantą ir siekiant „reabilituoti nacizmą“.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ragino Minską paleisti SPB narius „kartu su visais šiuo metu laikomais politiniais kaliniais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.