ES teismas atmetė Vengrijos skundą dėl ES sutarties 7-ojo straipsnio

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas ketvirtadienį atmetė Vengrijos techninio pobūdžio skundą dėl sprendimo pradėti tyrimą Budapešto atžvilgiu dėl įtariamo Bendrijos demokratinių vertybių „šiurkštaus pažeidimo“.

Teoriškai po šio tyrimo iš Vengrijos galėtų būti atimta balsavimo teisė Bendrijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teoriškai po šio tyrimo iš Vengrijos galėtų būti atimta balsavimo teisė Bendrijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-03 13:58, atnaujinta 2021-06-03 13:59

2018 metais Europos Parlamentas nubalsavo, kad Vengrijos atžvilgiu būtų pradėta ES sutarties 7-ąjame straipsnyje numatyta drausminė procedūra, siekiant nustatyti, ar Budapeštas pažeidžia Europos teisės normas ir demokratines vertybes.

Teoriškai po šio tyrimo iš Vengrijos galėtų būti atimta balsavimo teisė Bendrijoje.

Tačiau ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybė apskundė Europos parlamento sprendimą, tvirtindama, kad balsavimo procedūra „šiurkščiai pažeidė“ taisykles, nes nebuvo įskaičiuoti susilaikiusių deputatų balsai.

„Parlamentas pasielgė teisingai, kai skaičiuodamas per balsavimą dėl šios rezoliucijos atiduotus balsus neįtraukė susilaikiusių deputatų balsų“, – rašoma Teismo pareiškime.

„Susilaikiusių europarlamentarų balsai neturi būtų skaičiuojami nustatant, ar pasiektas (procedūrai pradėti reikalingas) dviejų trečdalių balsų daugumos slenkstis“, – nurodoma jame.

Budapeštas seniai nesutaria su Briuseliu dėl demokratinių laisvių varžymo ir nuokrypio nuo teisinės valstybės principų.

Tačiau Vengrija ir jos sąjungininkė Lenkija, taip pat pliekiama Europos Komisijos dėl numanomų teisinės valstybės principų pažeidimų, yra sudariusios abipusės apsaugos paktą, ginantį kiekvieną iš jų nuo ES sutarties 7-ojo straipsnio drausminių priemonių, kurios gali būti priimtos tik vienbalsiai.

Budapeštas ir Varšuva pernai grasino vetuoti ES atsigavimo po pandemijos fondą kartu su visu Bendrijos biudžetu dėl siūlymo finansavimą susieti su teisinės valstybės principų laikymusi. Abi šalys šį siūlymą vadino „politiniam šantažui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.