Kašmyre nužudytas Indijos valdančiosios partijos politikas

Ginčijamame Kašmyro regione nušautas Indijos valdančiosios partijos politikas, ketvirtadienį pranešė policija, dėl šio išpuolio kaltinanti separatistų sukilėlius.

Ginčijamame Kašmyro regione nušautas Indijos valdančiosios partijos politikas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ginčijamame Kašmyro regione nušautas Indijos valdančiosios partijos politikas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 12:01 PM, atnaujinta Jun 3, 2021, 12:02 PM

Nenustatyti užpuolikai į Rakeshą Panditą šaudė vėlai trečiadienį, regiono pietuose esančiame Tralo mieste, kur jis lankė draugą. Politiko mirtis buvo konstatuota ligoninėje.

Indijos kontroliuojamame Kašmyre sukilėliai su centrine vyriausybe kovoja jau ne vieną dešimtmetį. Pernai įtariami sukilėliai įvykdė virtinę kruvinų išpuolių prieš premjero Narendros Modi partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) narius Kašmyre. Tarp nužudytųjų yra vienas BJP aukšto rango politikas, jo tėvas ir brolis, taip pat priklausę partijai.

Tralo municipalinio komiteto pirmininkas R. Pandita turėjo saugią gyvenamąją vietą regiono pagrindiniame mieste Šrynagare, jį saugodavo du policininkai, bet į Tralą jis nuvyko be apsaugos, sakoma policijos pareiškime.

Centrinės vyriausybės aukščiausio rango pareigūnas Kašmyre Manojas Sinha ir BJP lyderiai pasmerkė R. Panditos nužudymą. „Teroristams niekada nepavyks įgyvendinti savo nedorų planų, o už šiuos bjaurius aktus atsakingi asmenys bus patraukti atsakomybėn“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Sinha.

Jokia sukilėlių grupė neprisiėmė atsakomybės už išpuolį.

Kašmyras yra padalytas tarp Indijos ir Pakistano, ir abi šios valstybės reiškia pretenzijas į visą regioną. Dauguma kašmyriečių musulmonų pritaria sukilėlių tikslui teritoriją suvienyti su Pakistanu arba paskelbti jos nepriklausomybę.

Indija tvirtina, kad kovotojus remia Pakistanas, bet šis tokius kaltinimus neigia. Per 1989-aisiais prasidėjusį konfliktą jau žuvo dešimtys tūkstančių civilių, sukilėlių ir vyriausybinių pajėgų karių.

2019 metais N. Modi hinduistų nacionalistų partija prastūmė konstitucijos pataisas dėl Kašmyro pusiau autonominio ir valstijos statuso, reiškusio ypatingas gyventojų teises žemės nuosavybės ir darbo srityse, panaikinimo. Be to, regionas buvo padalytas į dvi federalinės vyriausybės valdomas teritorijas.

Daugelis kašmyriečių ir vyriausybės kritikų šiuos Indijos pakeitimus lygina su naujakurių kolonializmo pradžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.