Nigerijoje iš religinės mokyklos pagrobti 136 vaikai Piratai prie Benino krantų pagrobė 4 korėjiečius ir filipinietį

Nigerijos centriniame regione užpuolikai savaitgalį iš vienos religinės mokyklos pagrobė 136 vaikus, pranešė valstijos vyriausybė.

Nigerijos centriniame regione užpuolikai savaitgalį iš vienos religinės mokyklos pagrobė 136 vaikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nigerijos centriniame regione užpuolikai savaitgalį iš vienos religinės mokyklos pagrobė 136 vaikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-03 12:08, atnaujinta 2021-06-03 12:48

Tai naujausias iš tokio pobūdžio incidentų, persekiojančių daugiausiai gyventojų turinčią Afrikos valstybę.

Nigerio valstijos vyriausybė apie mokyklos Teginos mieste užpuolimą pirmą kartą pranešė pirmadienį, bet tuomet nenurodė, kiek vaikų buvo pagrobta.

Ginkluotos gaujos Nigerijos šiaurės vakarų ir centrinių regionų gyventojus terorizuoja plėšdamos kaimus, vogdamos gyvulius ir grobdamos įkaitus.

Nuo gruodžio dėl išpirkos jau pagrobta daugiau kaip 700 vaikų ir moksleivių.

„Nigerio valstijos vyriausybė patvirtino, kad banditai Salihu Tanko islamo mokykloje Teginoje... pagrobė 136 moksleivius“, – vėlai trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vietos vyriausybė.

Valstijos gubernatoriaus pavaduotojas Alhas Ahmedas Mohammedas Ketso sakė, kad saugumo agentūros „stengiasi kaip įmanydamos, bet joms nepakanka logistikos“. Jis pridūrė, jog reikia daugiau pagalbos norint aprūpinti saugumo agentūras kovai su nusikaltėliais.

Anksčiau valstijos vyriausybė nurodė, kad užpuolikai paleido 11 vaikų, kurie „per maži ir negalėjo toli eiti“.

Nigerio valstijos vyriausybė sakė išpirkų nemokėjusi.

„Bandome derėtis ir aiškintis, kaip juos saugiai sugrąžinti“, – sakė gubernatoriaus pavaduotojas.

Piratai prie Benino krantų pagrobė 4 korėjiečius ir filipinietį

Piratai Gvinėjos įlankoje prie Benino krantų šią savaitę pagrobė tunų žvejybos laivo įgulą – keturis korėjiečius ir filipinietį, pranešė Ganos policija.

Gvinėjos įlankoje – svarbiame laivybos kelyje nuo Senegalo iki Angolos – pernai įvyko didžioji dauguma laivų įgulų pagrobimų. Piratai taikosi į komercinius laivus.

Antradienį buvo užpultas Ganoje įregistruotas laivas, bet šios šalies karinis jūrų laivynas atgavo laivą ir išgelbėjo kai kuriuos jo įgulos narius, vėlai trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė jūrų policijos pareigūnas Felixas Charles'as Asare.

„Stengiamasi išgelbėti pagrobtus įgulos narius, – sakė jis. – Informacija, kurią surinkome iš įgulos narių, rodo, kad piratai išsivežė penkis kitus narius: keturis korėjiečius ir filipinietį.“

Pasak F. Ch. Asare, Ganos karinis jūrų laivynas atidžiai stebi šalies teritorinius vandenis, nes piratų užpuolimų daugėja.

Prieš dvi savaites ginkluoti piratai pagrobė penkis kitus jūrininkus, laikė juos šešias valandas, pavogė vertingus daiktus, bet paskui įgulą paleido, sakė jis.

Didelės tarptautinės laivybos kompanijos praėjusį mėnesį paragino suformuoti koaliciją kovai su piratavimu Gvinėjos įlankoje. Tarp pasirašiusiųjų yra kompanijų iš Europos, Japonijos, Kinijos ir Indijos.

Kelios Europos Sąjungos šalys tame rajone dažnai laiko savo karo laivų, bet piratų, daugiausia nigeriečių, gaujos vis dažniau rengia išpuolius už Nigerijos pakrantės vandenų ribų, kur, kaip jie žino, laivai yra mažiau apsaugoti.

Kaip nurodo Tarptautinis laivybos biuras (IMB), pernai Gvinėjos įlankoje buvo įvykdyta daugiau kaip 95 proc. visų pagrobimų jūrose: 130 iš 135 atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.