Rusijoje – žlunganti kova su COVID-19: atvejų daugėja, tačiau skiepytis niekas nenori

Kova su koronavirusu Rusijoje patiria krachą. Vien Maskvoje per parą fiksuojama apie 3 tūkst. užsikrėtimų, o paskiepytųjų procentas mažesnis nei bet kuriame kitame Europos mieste.

Maskvos meras stebisi stulbinančiu miestiečiu nenoru skiepytis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Maskvos meras stebisi stulbinančiu miestiečiu nenoru skiepytis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Maskva

2021-06-03 10:13, atnaujinta 2021-06-03 10:14

Pagrindine visoje šalyje stingančios vakcinacijos priežastimi įvardijamas gyventojų pasyvumas.

Panašu, kad Rusijos regionų valdžiai iš Kremliaus duotas nurodymas nepersistengti skatinant skiepytis, kad neerzinti žmonių artėjant Dūmos rinkimams. Juose prezidento Vladimiro Putino partija „Vieningoje Rusija“ vėl sieks gauti dviejų trečdalių daugumą, užtikrinančią bet kokio įstatymo priėmimą.

Pats V.Putinas pareiškė, jog Rusijoje priverstinė vakcinacija negalima: „Piliečiai savarankiškai turi suvokti būtinybę pasiskiepyti“.

Pavyzdžiui, Jakutijoje vietos valdžia pabandė įvesti privalomą skiepijimą. Paskelbta, kad savo įmonių personalo nevakcinavusiems darbdaviams bus skiriamos 200 tūkst. rublių (2,2 tūkst. eurų) baudos. Taip pat leista nušalinti nuo darbo nenorinčius skiepytis žmones.

Bet jau kitą dieną Jakutijos vadovo Aiseno Nikolajevo spaudos biuras pranešė, kad galvoje turima ne „privaloma“, o tik „masinė“ gyventojų vakcinacija – ir tik savanoriškumo pagrindu.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas susitikime su miesto verslininkais taip pat kalbėjosi apie koronavirusą. Politikas atrodė sutrikęs: „Sostinė per metus prarado pusę turistų – daugiausiai užsieniečių ir tai tapo rimta problema paslaugų, maitinimo sektoriams, prekybininkams. Kad paversti miestą saugiu, mes padarėme viską, ką galime – užtikrinome nemokamą galimybę gauti trijų rūšių labai saugias vakcinas: iš pusantro milijono jomis pasiskiepijusių nebuvo nė vieno sunkaus atvejo, o lengvus simptomus jautė vos keli šimtai žmonių.

Bet gyventojai neina skiepytis, nors vakcinavimo punktų yra visur – poliklinikose, prekybos centruose, teatruose, parkuose. Niekur nėra eilių, nereikia iš anksto užsiregistruoti. Pasakykite mums, kur ir ką dar padaryti?“

Kažko pasiekti, matyti, galima administraciniu spaudimu: Maskvos meras kavinių ir restoranų savininkams pasiūlė sukurti „laisvas nuo COVID-19 zonas“, į kurias patektų tik paskiepyti. Bet čia pat S.Sobianinas pridūrė: „Tai turime padaryti ne mes, valdžia, o jūs – maitinimo įstaigų šeimininkai“.

Apčiuopiamas skiepijimo rezultatas Maskvoje kol kas pasiektas tik 22 senolių globos namuose. Dar prieš metus juose buvo įvestas griežtas karantinas, o dabar šiose įstaigose vakcinuota 99 proc. personalo ir 80 proc. pacientų – visi, kuriems tą leido gydytojai. Nuo vasario šiuose globos namuose neužfiksuota nė vieno užsikrėtimo koronavirusu atvejo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.