„Uigūrų tribunolas“ svarstys Kinijos vykdomus nusikaltimus

Jungtinėje Karalystėje gyvenančių teisininkų ir žmogaus teisių ekspertų grupė, tirianti uigūrų padėtį Kinijoje, penktadienį pradės klausytis liudytojų parodymų. Pekinas tai pavadino „melo mašina“.

„Uigūrų tribunolas“ teigia, kad devyni jo žiuri nariai iš pirmų lūpų išgirs liudijimus apie įtariamus nusikaltimus Sindziange.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
„Uigūrų tribunolas“ teigia, kad devyni jo žiuri nariai iš pirmų lūpų išgirs liudijimus apie įtariamus nusikaltimus Sindziange.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 11:23 AM, atnaujinta Jun 4, 2021, 11:24 AM

„Uigūrų tribunolas“ teigia, kad devyni jo žiuri nariai iš pirmų lūpų išgirs liudijimus apie įtariamus nusikaltimus Kinijos šiaurės vakaruose esančiame Sindziange. Tarp tokių nusikaltimų – priverstinė sterilizacija, kankinimai, žmonių dingimas ir vergiškas darbas.

Organizacija, neturinti valstybės paramos, ketina, remdamasi Londone vyksiančiais posėdžiais, paskelbti sprendimą, ar Pekinas vykdo genocidą bei nusikaltimus žmonijai prieš uigūrus bei kitas musulmonų grupes Kinijoje.

Tribunolo pirmininko pavaduotojas Nickas Vetchas atsisakė komentuoti piktas Kinijos pastabas.

Tačiau jis pažadėjo, kad tribunolo darbas bus „nešališkas“, pagrįstas šios savaitės, taip pat rugsėjo mėnesį vyksiančiais klausymais ir jau sukauptais „tūkstančiais puslapių“ dokumentinių įrodymų.

Tribunolas planuoja pateikti ataskaitą gruodžio mėnesį, ir nors ji neturės teisinės galios, jo dalyviai tikisi atkreipti tarptautinį dėmesį ir paskatinti kokius nors veiksmus.

„Ji bus skirta valstybėms, tarptautinėms institucijoms, komercinėms įmonėms, meno, medicinos bei švietimo įstaigoms, taip pat asmenims, ir jiems teks nuspręsti, kaip pritaikyti tribunolo sprendimą, koks jis bebūtų“, – pareiškė tribunolo atstovas.

Tribunolas buvo įsteigtas Pasaulio uigūrų kongreso prašymu. Tai didžiausia organizacija, atstovaujanti išeivijoje gyvenantiems uigūrams ir raginanti tarptautinę bendruomenę imtis veiksmų prieš Kiniją dėl įtariamų nusikaltimų Sindziango mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.