Artėja lemiamas balsavimas dėl Izraelio „pokyčių“ koalicijos

Izraelio parlamento pirmininkas Yarivas Levinas pirmadienį oficialiai informuos įstatymų leidėjus apie opozicijos paskelbtą koaliciją, išstumsiančią iš valdžios ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, pranešė politiko biuras.

Teoriškai opozicijos lyderio Yairo Lapido koalicija turėtų užsitikrinti balsų daugumą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Teoriškai opozicijos lyderio Yairo Lapido koalicija turėtų užsitikrinti balsų daugumą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2021, 3:50 PM

Pranešimu bus pradėtas pasirengimas balsuoti dėl pasitikėjimo naująja vyriausybe. Remiantis Izraelio žiniasklaida, tas balsavimas greičiausiai vyks trečiadienį arba dar kitą pirmadienį.

Vėlų penktadienio vakarą išplatintas artimo premjero sąjungininko pranešimas išsklaidė būgštavimus, kad jų partija „Likud“ gali rasti procedūrinių būdų blokuoti margą koaliciją, po 12 metų iš premjero pareigų išstumsiančią B. Netanyahu.

Teoriškai opozicijos lyderio Yairo Lapido koalicija, apie kurią paskelbta prieš pat pasibaigiant jos formavimo terminui, balsuojant dėl pasitikėjimo turėtų užsitikrinti balsų daugumą.

Tačiau visų akys bus nukreiptos į galimybę, kad kurie nors partneriai nuspręs paskutinę minutę pasitraukti iš aljanso, kurį vienija tik bendras priešiškumas B. Netanyahu.

Pagal susitarimą dėl dalijimosi valdžia pirmuosius dvejus kadencijos metus premjero poste dirbs dešiniųjų nacionalistinių pažiūrų Naftali Bennettas – technologijų sektoriuje kapitalą susikrovęs milijonierius. Tolesnius dvejus metus vyriausybės vairas priklausytų Y. Lapidui.

Dabartinis premjeras B. Netanyahu, teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, manoma, be kovos nepasiduos.

Jo rėmėjai sunkiai dirba, bandydami atkovoti dalį balsų iš N. Bennetto partijos „Yamina“ („Dešinėn“), kuri nėra patenkinta lyderio aljansu su žydų kairiaisiais ir konservatyvia Izraelio arabų partija „Raam“.

B. Netanyahu šalininkai surengė demonstracijas prie „Yamina“ partijos nario Niro Orbacho namų. Šis įstatymų leidėjas perspėjo N. Bennettą, kad gali nepalaikyti balsavimo dėl pasitikėjimo.

Jei jis balsuotų prieš, koalicija nebeturėtų daugumos balsų.

Penktadienį savo „Facebook“ puslapio įraše B. Netanyahu teigė, kad „tie, kurie buvo išrinkti dešiniųjų balsais, turi elgtis teisingai – suformuoti gerą, stiprią dešiniųjų vyriausybę“.

Jei paskutinę minutę aljansas griūtų, Izraelis greičiausiai turėtų grįžti prie balsadėžių penktiesiems rinkimams per kiek daugiau nei dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.