Burkina Fase per didžiausią nuo 2015-ųjų ataką žuvo bent 138 žmonės

Neramiame Burkina Faso šiauriniame regione įtariami džihadistai per didžiausią nuo 2015 metų, kai šalyje prasiveržė islamistų skurtas, ataką išžudė bent 138 civilius, šeštadienį pranešė pareigūnai.

Burkina Fase per kruviniausią ataką nuo 2015-ųjų žuvo apie 100 civilių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Burkina Fase per kruviniausią ataką nuo 2015-ųjų žuvo apie 100 civilių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2021, 3:37 PM, atnaujinta Jun 6, 2021, 12:39 PM

Šios Vakarų Afrikos valstybės prezidentas Rochas Marcas Christianas Kabore pasmerkė ataką, įvykdytą regione netoli sienos su Maliu ir Nigeriu, kuriame su „al Qaeda“ ir „Islamo valstybe“ (IS) siejami džihadistai taikosi į civilius ir karius.

„Keli sužeistieji... mirė, rasti dar keli... lavonai. Preliminarus [žuvusiųjų] skaičius... yra 138“, – šeštadienį vakare sakė vienas vietos pareigūnas.

„Palaikai buvo palaidoti bendruose kapuose“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad dar dešimtys žmonių per nakties užpuolimą buvo sužeisti.

„Privalome išsaugoti vienybę ir tvirtybę prieš šias tamsuoliškas jėgas“, – sakė R. M. Ch. Kabore. Žudynes Solhano kaime jis pavadino „barbariškomis ir niekingomis“.

Vyriausybė paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą, kuris baigsis pirmadienį 23 val. 59 min. vietos laiku. Vyriausybė nurodė, kad „teroristai“ – taip ji vadina džihadistus – nužudė įvairaus amžiaus civilių ir padegė namų bei pagrindinį kaimo turgų.

Vienas saugumo šaltinis sakė, kad žuvusiųjų skaičius yra „didžiausias iš kol kas užregistruotų“ ir dar gali didėti.

Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso atstovas sakė, kad jį papiktino šios žudynės.

A. Guterresas „griežtai smerkia šią bjaurią ataką ir akcentuoja skubią būtinybę tarptautinei bendrijai padvigubinti paramą šalims narėms, kovojančioms su smurtiniu ekstremizmu ir nepriimtinu jo aukų skaičiumi“, sakoma atstovo Stephane'o Dujarrico pareiškime.

Jame Burkina Faso valdžiai siūloma „visiška JT parama“.

Užpuolikai maždaug 2 val. (5 val. Lietuvos laiku) atakavo civilinės gynybos organizacijos „Tėvynės gynimo savanoriai“ (VDP) pozicijas, o vėliau – namus ir „pradėjo egzekucijas“, sakė vienas vietos šaltinis.

Opozicijos lyderis Eddie Komboigo sakė: „Mūsų žmonių žudynės... privalo besąlygiškai liautis. Turi būti imtasi visų priemonių Burkina Faso žmonėms apsaugoti.“

VDP buvo įsteigta 2019 metų gruodį padėti menkai apginkluotai ir prastai finansuojamai šios buvusios prancūzų kolonijos kariuomenei kovoti su džihadistais, bet jau žuvo daugiau kaip 200 jos narių, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys.

Savanoriai baigia dviejų savaičių mokymus ir tada kartu su saugumo pajėgomis užsiima žvalgyba, renka informaciją ar vykdo palydą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.