Vyskupui už pedofilijos dangstymą – juokinga Vatikano nuobauda

Lenkijoje pasipiktinimą sukėlė menka Vatikano skirta nuobauda pedofilus pavaldinius dangsčiusiam 83 metų vyskupui Tadeuszui Rakoczui.

Lenkijoje pasipiktinimą sukėlė menka Vatikano skirta nuobauda pedofilus pavaldinius dangsčiusiam 83 metų vyskupui Tadeuszui Rakoczui.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Lenkijoje pasipiktinimą sukėlė menka Vatikano skirta nuobauda pedofilus pavaldinius dangsčiusiam 83 metų vyskupui Tadeuszui Rakoczui.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jun 5, 2021, 11:37 AM

Vatikanas vyskupui uždraudė dalyvauti bažnytinėse apeigose bei Lenkijos vyskupų konferencijos susirinkimuose ir nurodė melstis bei atgailauti. Garsi televizijos „TVN“ apžvalgininkė Monika Olejnik tokią nuobaudą pavadino pasityčiojimu iš aukų.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistė Eliza Michalik priminė, jog visų kitų profesijų atstovams už tokių nusikaltimų dangstymą Lenkijoje grėstų reali kalėjimo bausmė. Šalį valdanti katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) esą pataikauja Bažnyčiai ir kunigus vengia bausti, todėl T.Rakoczis nėra suimamas ir jam byla nekeliama.

Žurnalas „Polityka“ priminė, jog prieš dvidešimt į vyskupą T.Rakoczį kreipėsi kunigo pedofilo Jano Wodniako auka Januszas Szymczakas. Pastarasis vaikystėje ėjo ministranto pareigas, patarnavo bažnyčioje kunigui, o šis 12 metų paauglį ėmė seksualiai išnaudoti.

Vyskupas apie gautą skundą nepranešė nei Vyskupų konferencijai, nei Vatikanui, o iš pareigų nenušalintas J.Vodniakas toliau daug metų seksualiai išnaudojo kitus berniukus. Vyskupo T.Rakoczio nusikalstamą požiūrį į pavaldinį pedofilą prieš du metus Vatikanui apskundė žurnalistas Tomaszas Siekielskis.

Pastarasis sukūrė dokumentinį filmą „Tik nesakyk niekam“, kuriame demaskavo kunigų pedofiliją. Filme buvo paviešinti ir J.Vodniako nusikaltimai bei niekingas vyskupo T.Rakoczio elgesys.

„Vatikano skirta nuobauda vyskupui T.Rakoczui yra tarsi pasišaipymasis iš aukų ir visuomenės kvailinimas“ – parašė „Gazeta Wyborcza“. Anot dienraščio, Bažnyčia privalėtų perduoti visą slepiamą informaciją prokuratūrai, atsiprašyti nukentėjusiųjų bei visų tautiečių, išmokėti dideles pinigines kompensacijas aukoms ir užtikrinti joms psichologų pagalbą.

Dienraštis apgailestauja, jog vietos hierachai labiau žodžiais, o ne veiksmais kovoja su kunigų pedofilija, o šalies prokuratūra į tokius dvasininkų prasižengimus žiūri pro pirštus, dėl ko vyskupas T.Rakoczis nesėdi už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.