Sąjungininkų desanto Normandijoje metinės minimos negausiai, bet emocingai

Saulei tekant virš paplūdimio Normandijoje, kuriam per Antrąjį pasaulinį karą išsilaipinti besiruošiantys Sąjungininkai buvo suteikę kodinį pavadinimą „Omaha“, galima įsivaizduoti, kokia milžiniška užduotis laukė karių, 1944 metų birželio 6-ąją šturmavusių nacių okupuotos Prancūzijos pakrantę.

Sekmadienį minint šio istorinio puolimo, atvėrusio kelia išvaduoti nuo nacių valdymo Prancūziją ir Vakarų Europą, 77-ąsias metines įvyks keletas ceremonijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sekmadienį minint šio istorinio puolimo, atvėrusio kelia išvaduoti nuo nacių valdymo Prancūziją ir Vakarų Europą, 77-ąsias metines įvyks keletas ceremonijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2021, 3:21 PM

Sekmadienį minint šio istorinio puolimo, atvėrusio kelia išvaduoti nuo nacių valdymo Prancūziją ir Vakarų Europą, 77-ąsias metines įvyks keletas ceremonijų.

1944 metais vadinamąją „D dieną“ daugiau kaip 150 tūkst. Sąjungininkų karių išsilaipino paplūdimiuose „Omaha“, „Utah“, „Juno“, „Sword“ ir „Gold“, gabenami apie 7 000 laivų, pliekiant galingai nacių pajėgų ugniai. Šiemet birželio 6-ąją Normandijos paplūdimiai tekant saulei buvo tušti ir tylūs.

Antrus metus iš eilės išsilaipinimo Normandijoje metinės minimos galiojant kelionių suvaržymams dėl koronaviruso pandemijos, neleidusiems veteranams ir kritikių karių artimiesiems iš JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados ir kitų Sąjungininkų šalių aplankyti Prancūzijos. Išimtis buvo padaryta tik keliems pareigūnams.

Dauguma viešų renginių buvo atšaukti, o oficialiose ceremonijose dalyvaus tik nedidelis skaičius kviestinių svečių.

Antrojo pasaulinio karo žinovas Denisas van den Brinkas, dirbantis Karentano mieste netoli „Utah“ paplūdimio, kur po tuojau po išsilaipinimo įvyko strategiškai svarbus mūšis, pripažino, kad „didelis praradimas, didelis trūkumas bus visi negalėję atvykti veteranai“.

„Bent jau mes išlaikysime tam tikrą atminimo dvasią, ir tai yra visų svarbiausia“, – naujienų agentūrai AP sakė jis.

Sukakties savaitgalį daugelis vietos gyventojų atvyko aplankyti paminklų, žyminčių svarbiausių kautynių vietas, kad išreikštų padėką kariams. Dešimtys Antrojo pasaulinio karo istorijos entuziastų prancūzų ir saujelė atvykusių iš kaimyninių Europos šalių taip pat buvo matomi važinėjantys vintažiniais džipais ir karinėmis mašinomis siaurais Normandijos keliais.

Kai kurie paryčiais atvyko į Omahos paplūdimį pagerbti kritusių tą dieną. Jie atsivežė gėlių ir Amerikos vėliavų.

Išsilaipinimo dieną žuvo 4 114 Sąjungininkų karių, iš jų 2 501 amerikietis, dar per 5 tūkst. buvo sužeisti. Vokiečių pusėje žuvo arba buvo sužeisti keli tūkstančiai žmonių.

Sekmadienį už kelių kilometrų nuo Omahos paplūdimio esančiame Pajūrio Vero miestelyje taip pat buvo atidarytas Britų Normandijos memorialas.

Šis paminklas, pastatytas pagal 2016 metais pradėtą projektą, pagerbia Britanijos vadovautus karius, žuvusius desanto dieną ir per mūšį dėl Normandijos. Ant memorialo akmeninių kolonų įrašyta daugiau kaip 22 tūkst. vyrų ir moterų vardų – daugiausiai britų karių.

Vėliau sekmadienį kita ceremonija įvyks amerikiečių kapinėse Pajūrio Kolvilyje, įrengtose netoli pajūrio skardžio ties Omahos paplūdimiu. Tikėtina, kad iš veteranų joje asmeniškai dalyvaus tik 96 metų Charles'as Shay, indėnų kilmės amerikietis, dabar gyvenantis Normandijoje.

Kai kurie kiti veteranai ir karių artimieji galės žiūrėti vaizdo transliacijas per socialinius tinklus.

 

Šiose kapinėse palaidoti 9 380 žmonės, daugiausiai per „D dienos“ išsilaipinimus ir tolesnes operacijas žuvę kariai. Ant Dingusiųjų sienos surašyti dar 1 557 vardai.

Normandijoje yra daugiau kaip 20 karių kapinių, kuriose palaidoti daugiausiai amerikiečiai, vokiečiai, prancūzai, britai, kanadiečiai ir lenkai, dalyvavę istoriniame mūšyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.