Dėl S. Cichanouskają žeminančių žodžių – politinė audra Varšuvoje

Kol Lietuva aiškinasi, ko mūsų saugumo tarnybos nepadarė saugodamos Baltarusijos opozicijos lyderius, Lenkijoje kilo didžiulė politinė audra dėl dešiniųjų kritikos Sviatlanai Cichanouskajai ir Ramanui Pratasevičiui.

Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jun 7, 2021, 9:01 PM, atnaujinta Jun 8, 2021, 11:27 AM

Rietenas išaukė 71 metų Seimo vicepirmininko, valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) tarybos nario Ryszardo Terleckio žodžiai apie S.Cichanouskają. R.Terleckis įtūžo sužinojęs, jog S.Cichanouskaja priėmė Varšuvos mero Rafalo Trzaskowskio siūlymą rugpjūtyje dalyvauti Lenkijos opozicinio jaunimo sąskrydyje pavadinimu „Ateities Lenkijos stovykla“.

R.Terleckis pareiškė, jog tokiu atveju S.Cichanouskaja tegu „pradeda pagalbos ieškoti Maskvoje, o mes remsime tokią Baltarusijos opoziciją, kuri neina kartu su mūsų priešais“.

Taip R.Terleckis parašė savo „Twitter“ paskyroje, o vėliau pakartojo „Facebooke“. Tokius jo žodžius kaip niekingus ir netinkamus sukritikavo dauguma šalies politinių lyderių.

Piliečių koalicijos (PO), didžiausios opozicinės partijos lyderis Borysas Budka pareiškė, jog normalioje demokratinėje šalyje po tokių žodžių Seimo vicepirmininką jo partija skubiai priverstų atsistatydinti.

Varšuvos meras R.Trzaskowskis pareiškė, jog į minėtą sąskrydį pakvietė jaunimo lyderius iš Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Moldovijos, ir paprašė pasisakyti S.Cichanouskają. Pastaroji esą pati turi teisę nuspręsti, kokiuose renginiuose dalyvaus, o TTP neturi teisės jai nurodinėti ir velti į partines rietenas Lenkijoje.

PO pareiškė, jog inicjuoja Seime R.Terleckio atstatydinimą. Tai gali pavykti, nes R.Terleckio pasisakymą kritikuoja dauguma seimūnų, pasisakymą vadindami „gėdingu“, „niekšišku“, „parankiu Putinui ir Lukašenkai“.

Dienraštis „Rzeczpospolita“ pasiūlė R.Terleckiui pačiam išsinešdinti į Maskvą, primindama, jog TTP bičiuliaujasi su Maskvos remiamomis ir ES kritikuojančiomis partijomis Vengrijoje, Prancūzijoje, Italijoje.

Ne mažesnį skandalą sukėlė ir dešiniųjų žiniasklaidoje pasirodžiusi kritika Baltarusijos saugumiečių tardomam Ramanui Pratasevičiui. Už tai, jog pastarasis per interviu Minsko televizijoje ėmė atsižegnoti nuo savo veiklos, kritikuoti Baltarusijos opoziciją bei kaltinti Vakarus ją kiršinant.

Lenkijos vyriausybės išlaikomos baltarusiškos televizijos „Belsat“ direktorė Agnieszka Romaszewska parašė, jog „R.Pratasevičių akivaizdžiai sutrypė“, tačiau esą tik dalį jo gyvenimo sugadino lukašenkininkai, o kitą dalį sugadino pats.

A.Romaszewska pridūrė, jog baltarusiai dabar išgyvena drąsos ir bailumo, pasišventimo ir išdavystės pamokas, tuo nedviprasmiškai parodydama, jog R.Pratasevičių laiko neigiamu asmeniu.

Panašiai R.Pratasevičių pasmerkė ir Lenkijos instituto Maskvoje direktorius Piotras Skwiecinskis. Pastarasis priminė kažkada galiojusią Airijos išsivadavimo armijos taisyklę, jog tų kovotojų, kurie per tardymus palūžta ir išduoda draugus, kritikuoti neverta, juos reikia be didelių emocijų nušauti.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, tokie TTP remiančių dešiniųjų aktyvistų pasisakymai daro žalą ne tik Lenkijai, bet ir Baltarusijos opozicijai, nes ją skaido. Nė vienas iš minėtų R.Pratasevičiaus kritikų nebuvo tardomas KGB, nepatyrė kankinimų ir esą neturėtų teisti baltarusio.

„Neverta manipuliuoti situacija, kuri dabar yra Baltarusijoje, nes tai netektys, kankinimai, konkrečių žmonių kančios“ – taip į R.Terleckio kritiką sureagavo S.Cichanouskaja. Moteris Lenkijos Seimo vicepirmininkui pasiuntė tokius žodžius: „norėčiau, kad tas žmogus pažiūrėtų į akis Ramano mamai, į mano vaikų akis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.