Nyderlandų teismas pradeda nagrinėti įrodymus MH17 lainerio numušimo byloje

Nyderlandų teismas pirmadienį pradės nagrinėti įrodymus, surinktus prieš keturis įtariamuosius – tris Rusijos ir vieną Ukrainos pilietį – byloje dėl bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo numušimo virš karo draskomos Ukrainos 2014 metais.

 Nyderlandų teismas pradeda nagrinėti įrodymus MH17 lainerio numušimo byloje.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Nyderlandų teismas pradeda nagrinėti įrodymus MH17 lainerio numušimo byloje.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2021, 11:21 AM

Teismo procesas oficialiai prasidėjo pernai kovą, tačiau iki šiol buvo nagrinėjami teisiniai argumentai, daugiausia susiję su įrodymų priimtinumu po katastrofos, pareikalavusios 298 keleivių ir įgulos narių gyvybių.

Dėl lėktuvo numušimo už akių teisiami keturi asmenys: rusai Olegas Pulatovas, Igoris Girkinas ir Sergejus Dubinskis bei ukrainietis Leonidas Charčenka.

„Teismas pradės tinkamą MH17 teisminį nagrinėjimą, o išnagrinėjęs bei aptaręs prokuratūros bylos turinį, nušvies pagrindinius klausimus, kuriuos jau pradėjo spręsti“, – nurodoma teismo pareiškime.

„Ar reisu MH17 [skridusį lėktuvą] numušė BUK raketa? Ar BUK raketa buvo paleista iš žemės ūkio lauko netoli Pervomaiskojės? Ar kaltinamieji suvaidino tam tikrą vaidmenį?“ – klausiama pareiškime.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs orlaivis „Boeing 777“ buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje.

Tarptautinė tyrėjų grupė priėjo prie išvados, kad laineris buvo numuštas raketa BUK, paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos Kursko mieste.

Visi keturi kaltinamieji laikomi svarbiomis figūromis tarp prorusiškų separatistų, kovojančių su Kijevu.

O. Pulatovui vieninteliam iš kaltinamųjų atstovauja advokatai. Pernai lapkritį teisme parodytame vaizdo įraše jis tvirtino nematęs orlaivį numušusios raketos.

„Daug emocijų“

Teismas vyksta Nyderlanduose, apsaugotoje teismo salėje netoli Schipholio oro uosto, nes iš čia pakilo lėktuvas, kuris buvo numuštas; be to, 196 katastrofos aukos buvo olandai.

Teismas nurodė, kad pirmadienį prasidės bylos nagrinėjimas iš esmės. Jo metu bus aptartos bendros temos, įskaitant ikiteisminio tyrimo išvadas, o nuo antradienio iki ketvirtadienio vyks tolesnės diskusijos.

Paskui prokurorai ir gynyba turės galimybę iškelti klausimus per posėdžius, truksiančius iki liepos 9 dienos.

Nukentėjusiųjų artimieji galės kreiptis į teismą rugsėjį, pažymima pareiškime.

Gegužę teisėjai pirmąkart apžiūrėjo skeveldromis pramuštas nuolaužas, o savo išvyką jie apibūdino kaip „sukėlusią daug emocijų“.

Orlaivio subyrėjęs pirmagalys buvo atkurtas ant metalinių griaučių Gilzės-Rejeno oro pajėgų bazėje Nyderlanduose.

„Suprantame, kad šis apsilankymas MH17 rekonstrukcijos vietoje vykstant oficialiam baudžiamajam procesui artimiesiems sukels daug emocijų“, – sakė pirmininkaujantis teisėjas Hendrikas Steenhuisas.

„Tai lėktuvas, kuriuo skrido jų mylimi žmonės, taip ir nepasiekę savo kelionės tikslo, nes laineris skrydžio metu sudužo ir visi jame buvę žmonės žuvo“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.