Organizatoriai atšaukė prieštaringai vertinamas dešiniojo sparno eitynes Jeruzalėje

Izraelio dešiniojo sparno eitynių organizatoriai atšaukė ketvirtadienį turėjusį vykti renginį kilus ginčui su policija dėl eitynių maršruto.

Policija nesuteikė leidimo eitynių dalyviams žygiuoti per Izraelio aneksuotą Rytų Jeruzalę.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Policija nesuteikė leidimo eitynių dalyviams žygiuoti per Izraelio aneksuotą Rytų Jeruzalę.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-07 13:47, atnaujinta 2021-06-07 15:23

Policija nesuteikė leidimo eitynių dalyviams žygiuoti per Izraelio aneksuotą Rytų Jeruzalę, todėl organizatoriai atšaukė renginį, pirmadienį pranešė vienos iš grupių atstovas.

„Policija atsisakė išduoti leidimą“, – informavo vienos iš eitynes organizuojančių grupių atstovas, leisdamas suprasti, kad renginys yra atšaukiamas.

Tuo metu Izraelio policijos pranešime sakoma, kad „dabartinis [eitynių] maršrutas šiuo metu yra nepatvirtintas“, bet nenurodoma, kad eitynės yra atšaukiamos.

Kiek anksčiau Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ aukšto rango pareigūnas perspėjo, kad atsinaujins smurtas, jei Rytų Jeruzalėje vyks tos eitynės.

„Perspėjame okupaciją (Izraelį) neleisti toms eitynėms ketvirtadienį priartėti prie Rytų Jeruzalės ir Al Aksos mečetės komplekso“, – sakė aukšto rango „Hamas“ veikėjas Khalilas al Hayya.

„Mes tikimės, kad žinutė yra aiški, kad ketvirtadienis netaptų (nauja) gegužės 10-ąja“, – pridūrė jis, kalbėdamas apie praėjusio mėnesio 11 dienų trukusių kautynių tarp Izraelio ir „Hamas“ pradžią.

Izraelio dešiniojo sparno eitynių organizatoriai šį renginį įvadino kaip įprastą žodžio laisvės demonstraciją. Tačiau daugelis kritikų būgštauja, kad jos gali įplieksti smurtą teberusenant įtampai.

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas paragino Izraelio policiją eitynes atšaukti.

Ketvirtadienį turėjusių vykti eitynių dalyviai ketino žygiuoti pro Damasko vartus, kur gegužę kilo susirėmimai tarp Izraelio saugumo pajėgų ir prieš žydų nausėdijų plėtrą protestuojančių demonstrantų, vėliau peraugę į ginkluotą konfrontaciją tarp Izraelio ir Gazos Ruožo islamistų.

Gegužės 10 dieną numatytos vėliavų eitynės tą dieną buvo greitai nutrauktos, „Hamas“ pradėjus leisti raketas į Izraelio teritoriją, o žydų valstybei atsakius aviacijos smūgiais.

Eitynių dalyviai ketino paminėti Jeruzalės dieną, kuomet 1967 metais per vadinamąjį Šešių dieną karą Izraelis perėmė daugiausia palestiniečių gyvenamą rytinę Jeruzalės dalį ir ją aneksavo.

Per 11 dienų gegužės 10–21 dienomis Gazos Ruože per Izraelio smūgius žuvo 260 palestiniečių, tarp kurių buvo kovotojų, taip pat 66 vaikai. Dar daugiau nei 1,9 tūkst. žmonių buvo sužeista, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Tuo metu iš pajūrio anklavo paleistos raketos ir kiti sviediniai žydų valstybėje pražudė 13 žmonių, įskaitant vieną vaiką, arabų kilmės paauglį izraelietį ir Izraelio karį, skelbia medikai ir kariuomenė. Dar maždaug 357 žmonės buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.