V. Putinas pasirašė įstatymą dėl Atviros oro erdvės sutarties denonsavimo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasirašė įstatymą dėl Atviros oro erdvės sutarties denonsavimo, iš jos pernai pasitraukus Jungtinėms Valstijoms.

V. Putinas pasirašė įstatymą dėl Atviros oro erdvės sutarties denonsavimo.<br> TASS/Scanpix nuotr.
V. Putinas pasirašė įstatymą dėl Atviros oro erdvės sutarties denonsavimo.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-07 12:34, atnaujinta 2021-06-07 15:57

Tokiam Rusijos žingsniui praėjusią savaitę pritarė parlamento aukštieji rūmai, Vašingtonui gegužę patvirtinus savo ketinimus negrįžti į paktą, leidusį abiem valstybėms vykdyti žvalgomuosius skrydžius virš viena kitos teritorijų, per kuriuos renkama informacija apie karines pajėgas ir karinę veiklą.

Kaip naujienų agentūrai „Interfax“ sakė buvęs Gynybos ministerijos Tarptautinių sutarčių skyriaus viršininkas, atsargos generolas leitenantas Jevgenijus Bužinskis, Maskvos sprendimas yra logiškas žingsnis, nesukelsiantis jokio pavojaus gynybai ir saugumui.

„Kadangi JAV, vienos pagrindinių dalyvių, pasitraukė iš sutarties, mums irgi nėra ką ten daryti“, – sakė jis.

Vadinamoji Atviro dangaus sutartis buvo sudaryta 1992 metų kovo 24 dieną Helsinkyje. Ją pasirašė 23 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) valstybių atstovai.

Sutartis leidžia signatarėms rengti stebėjimo skrydžius virš viena kitos teritorijos, siekiant kontroliuoti karinę veiklą.

Rusija šį dokumentą ratifikavo 2001 metų gegužės 26 dieną.

Pernai lapkritį Vašingtonas oficialiai pasitraukė iš pakto, tuometinio prezidento Donaldo Trumpo administracijai pareiškus, kad Maskva pažeidžia dokumento nuostatas.

Tuometinis valstybės sekretorius Mike'as Pompeo nurodė, kad sprendimas trauktis iš sutarties buvo priimtas atsižvelgus į Rusijos įvestus apribojimus žvalgomiesiems skrydžiams, įskaitant 500 km apribojimą skrydžiams virš Kaliningrado srities, taip pat „atsisakymą leisti žvalgomuosius skrydžius 10 km pločio koridoriuje palei sieną su Pietų Osetija ir Abchazija“.

Rusija šias JAV pretenzijas atmetė.

Nuo 2002 metų, kai įsigaliojo ši sutartis, buvo surengta per 1 500 žvalgomųjų skrydžių.

TATENA: Iranas vis dar nebendradarbiauja su tarptautiniais inspektoriais

Iranas vis dar nebendrauja su Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriais, pirmadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi ir pridūrė esąs smarkiai susirūpinęs dėl susiklosčiusios padėties.

„Iranas vis dar nebendradarbiauja su TATENA inspektoriais“, – R. Grossi citavo naujienų agentūra „Bloomberg“.

Pasak „Bloomberg“, TATENA vadovas dėl šios priežasties išreiškė „ypatingą susirūpinimą“.

„Man kelia nerimą, kad techninės diskusijos tarp agentūros ir Irano nedavė laukiamų rezultatų. Be to, tai nulėmė pažangos stoką aiškinantis garantijų klausimus“, – pareiškė R. Grossi.

Pasak jo, Iranas nepateikė paaiškinimų dėl kai kuriuose objektuose aptiktų urano pėdsakų.

„Pažangos stygius aiškinantis agentūros klausimus dėl Irano pareiškimų, kaip laikomasi garantijų, tikslumo, daro didelę įtaką agentūros gebėjimui patvirtinti taikų Irano branduolinės programos pobūdį“, – pabrėžė TATENA vadovas.

Birželio pabaigoje TATENA pranešė, kad šiitiška respublika apribojo inspektorių stebėsenos veiklą. Anksčiau R. Grossi pareiškė, kad agentūra ir Iranas mėnesiu – iki birželio 24 dienos – pratęsė susitarimą dėl šalies branduolinių objektų priežiūros.

Pasak jo, per derybas buvo sutarta, kad TATENA ir toliau saugos informaciją, surinktą tikrinant Irano branduolinius objektus.

Be to, kovo pradžioje R. Grossi pranešė, kad Teheranas priėmė TATENA siūlymą bendradarbiauti aiškinantis klausimus, susijusius su aptiktomis nedeklaruotos branduolinės medžiagos dalelėmis kai kuriuose Irano objektuose.

Anksčiau Iranas, nepatenkintas, kaip įgyvendinamas branduolinis susitarimas, pradėjo laipsniškai atsisakyti įsipareigojimų, prisiimtų pagal šį paktą, oficialiai vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Pavyzdžiui, nuo vasario pabaigos Iranas nebeleidžia tarptautiniams inspektoriams rengti neplaninius patikrinimus. Toks žingsnis buvo žengtas dėl JAV atsisakymo panaikinti sankcijas Teheranui.

Tuomečiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui 2018 metais pasitraukus iš istorinio branduolinio susitarimo su Teheranu ir pasaulio galingosiomis valstybėmis bei sugrąžinus sankcijas šiitiškai respublikai, Iranas ėmė palaipsniui atsisakyti branduolinių medžiagų gamybos apribojimų.

Dabar Vienoje deramasi dėl to, ar Vašingtonas ir Teheranas galėtų sugrįžti į JCPOA dėl urano sodrinimo Irane apribojimo mainais į ekonominių sankcijų panaikinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.