K. Fujimori kalba apie „pažeidimus“ Peru prezidento rinkimuose

Peru dešiniojo sparno kandidatė į prezidentus Keiko Fujimori pirmadienį pareiškė įtarimus dėl „pažeidimų“ ir „sukčiavimo požymių“ sekmadienio rinkimuose, nesmarkiai pirmaujant jos varžovui, kraštutinių kairiųjų politikui Pedro Castillo.

 Peru.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Peru.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 1:05 PM

Pradėjus skaičiuoti balsus, K. Fujimori buvo išsiveržusi į priekį, tačiau P. Castillo ją aplenkė suskaičiavus balsus iš kaimiškų vietovių, kurių gyventojai sudaro jo elektorato šerdį.

„Aiškiai ketinama boikotuoti liaudies valią“, – sakė įkalinto buvusio prezidento Alberto Fujimori dukra K. Fujimori.

Spaudos konferencijoje ji parodė vaizdo įrašų ir nuotraukų, kuriose esą matyti pažeidimų balsų skaičiavimo metu įrodymai.

P. Castillo partija „Laisvoji Peru“ paragino rinkimų pareigūnus „apsaugoti balsavimą“, kol skaičiuojami ir skelbiami balsai.

Rinkimų stebėtojai iš Amerikos valstybių organizacijos (AVO) teigė, kad kandidatų „elgesys šiomis svarbiomis valandomis yra lemiamas ramybės palaikymui“.

Suskaičiavus 94,8 proc. balsų paaiškėjo, kad P. Castillo pirmauja su 50,2 proc. balsų, o jo varžovė surinko 49,7 proc. balsų, nors galutinių balsavimo rezultatų gali tekti ilgokai palaukti.

P. Castillo surinko daugiausiai balsų balandį vykusiame pirmajame prezidento rinkimų ture, kuriame jo ir K. Fujimori sėkmė daugeliui buvo netikėta. Paskutinėse apklausose prieš sekmadienio balsavimą P. Castillo taip pat nedideliu atotrūkiu lenkė savo varžovę.

Pernai lapkritį, per patį politinės krizės įkarštį, Peru vos per penkių dienų laikotarpį turėjo tris prezidentus.

Du milijonai perujiečių neteko darbo per koronaviruso pandemiją, ir dabar beveik trečdalis šalies žmonių gyvena skurde, rodo oficialūs duomenys.

Perujiečiams šis balsavimas buvo pasirinkimas iš dviejų priešingybių.

46 metų K. Fujimori, kurios bastionas yra sostinė Lima, atstovauja neoliberaliam ekonomikos modeliui. Ji pasisako už mokesčių mažinimą ir privačios veiklos skatinimą, siekiant kurti naujas darbo vietas.

Profesinės sąjungos lyderis, mokytojas P. Castillo žadėjo tapęs prezidentu imtis svarbiausių pramonės šakų įmonių nacionalizacijos, padidinti mokesčius, panaikinti taikomas mokesčių išimtis ir padidinti valstybės reguliavimą.

K. Fujimori, kuriai pirmenybę teikia verslo sektorius ir vidurinioji klasė, stengėsi vaizduoti savo varžovą kaip komunistinę grėsmę. Ji įspėjo rinkėjus, kad Peru gali tapti naująja Venesuela ar Šiaurės Korėja, jei laimėtų P. Castillo.

P. Castillo savo ruožtu akcentavo Fujimori šeimą persekiojančių korupcijos skandalų istoriją. K. Fujimori atžvilgiu šiuo metu atliekamas tyrimas dėl rinkimų kampanijos finansavimo 2011 ir 2016 metais, kai ji taip pat kandidatavo į prezidento postą. Vykstant ikiteisminiam tyrimui ji jau praleido 16 mėnesių suimta.

K. Fujimori tėvas atlieka 25 metų laisvės atėmimo bausmę už nusikaltimus žmoniškumui ir korupciją.

„Nebus lengva“

„Jei Keiko galiausiai visgi bus išrinkta, negalima pamiršti, kad tie 50 proc. yra ne reali parama jai, bet veikiau elektorato, bijančio to, kam atstovauja jos oponentas, reakcija“, – naujienų agentūrai AFP sakė politologė Jessica Smith.

Kas belaimėtų, jam nebus lengva vadovauti šaliai, turint galvoje Kongreso susiskaldymą. P. Castillo partijos „Laisvoji Peru“ frakcija yra didžiausia, tačiau neturi daugumos, o K. Fujimori „Liaudies jėga“ („Fuerza Popular“) pagal vietų skaičių nedaug nuo jos atsilieka.

„[K. Fujimori] nebus lengva, turint galvoje nepasitikėjimą, kurį daugelyje sektorių kelia ta pavardė. Ji turės skubiai imtis žingsnių nuraminti rinkas ir ieškoti būdų vėl jas suaktyvinti“, – pridūrė J. Smith.

Jei laimėtų P. Castillo, jam reikėtų „konsoliduoti daugumą, kuri sudarytų jam sąlygas įgyvendinti savo ambicingą programą“.

Bet kokiu atveju „reikės laiko padėčiai normalizuoti, nes esama didžiulės poliarizacijos ir tvyro socialinio konflikto atmosfera“, AFP sakė analitikas Luisas Pasaraindico.

Tvarką rinkimų dieną užtikrino maždaug 160 tūkst. policininkų ir karių. Balsuoti galėjo 25 mln. žmonių, taip pat dar milijonas perujiečių, gyvenančių 75-iose pasaulio valstybėse.

Naujasis prezidentas bus prisaikdintas liepos 28 dieną. Jis pakeis laikinai valstybės vadovo pareigas einantį centristą Francisco Sagasti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.