Kanadoje per „tyčinę“ ataką žuvo keturi vienos musulmonų šeimos nariai

Kanados Ontarijo provincijos pietuose už pikapo vairo buvęs vyras įsirėžė į musulmonų šeimą ir pražudė keturis asmenis, pirmadienį pranešė policija, pavadinusi incidentą „tyčine ataka“.

 Kanadoje per „tyčinę“ ataką žuvo keturi vienos musulmonų šeimos nariai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kanadoje per „tyčinę“ ataką žuvo keturi vienos musulmonų šeimos nariai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 10:40 AM

20 metų įtariamasis, dėvėjęs liemenę „kaip šarvus“, sekmadienio vakarą pabėgo iš įvykio vietos ir buvo sulaikytas prekybos centre, esančiame 7 km atstumu nuo sankryžos Ontarijo Londone, kur buvo įvykdytas išpuolis, pažymėjo policijos vyresnysis inspektorius detektyvas Paulas Waightas.

„Yra įrodymų, kad tai buvo suplanuotas, tyčinis aktas, motyvuotas neapykanta. Manoma, kad šios aukos buvo užpultos dėl to, kad tai buvo musulmonai“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Kanados viešojo saugumo ministras Billas Blairas pavadino išpuolį „siaubingu islamofobijos aktu“.

„Manoma, kad šeima buvo užpulta dėl jų tikėjimo ir kad užpuolikas buvo vedamas savo neapykantos musulmonams“, – pridūrė ministras.

Aukų vardai neskelbiami, tačiau tarp jų yra 74 metų moteris, 46 metų vyras, 44 metų moteris ir 15 metų mergaitė; visi jie priklauso trims tos pačios šeimos kartoms, nurodė Londono meras Edas Holderis.

Po išpuolio ligoninėje gydomas ir devynmetis berniukas, jo būklė gerėja.

„Pasakysiu aiškiai, tai buvo masinių žudynių aktas, įvykdytas prieš musulmonus, prieš londoniečius, grindžiamas neapsakoma neapykanta“, – pabrėžė E. Holderis.

Atakos vietoje buvo palikta gėlių. Antradienį vietos mečetėje vyks ceremonija aukoms atminti.

Įtariamajam, identifikuotam kaip Nathanielis Veltmanas, pareikšti keturi kaltinimai dėl pirmojo laipsnio nužudymo ir vienas dėl pasikėsinimo nužudyti.

Anot P. Waighto, vietos valdžia taip pat aptaria su federaline policija ir generaliniu prokuroru galimybę pareikšti „galimus kaltinimus terorizmu“.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau tviteryje parašė esąs „pasibaisėjęs“ šiuo išpuoliu.

„Kreipiuosi į tų žmonių artimuosius, kuriuos įbaugino vakarykštis neapykantos aktas: esame pasiruošę jums padėti“, – pareiškė premjeras, paminėdamas hospitalizuotą devynmetį.

„Londono musulmonų bendruomenei ir visos šalies musulmonams: žinokite, kad jus palaikome. Islamofobijai nėra vietos nė vienoje iš mūsų bendruomenių. Ši neapykanta yra klastinga ir niekinga – tai turi liautis“, – pridūrė jis.

„Išėjo pasivaikščioti“

Pasak policijos, sekmadienį apie 20 val. 40 min. (pirmadienį 3 val. 40 min. Lietuvos laiku), penki šeimos nariai drauge vaikščiojo šaligatviu, kai juodas pikapas „užvažiavo ant šaligatvio ir partrenkė“ šiuos žmones, kol jie laukė prie sankryžos, norėdami ją pereiti.

P. Waightas atskleidė vos kelias tyrimo detales, bet nurodė, kad policija peržiūri įtariamojo paskelbtą medžiagą socialiniuose tinkluose.

Ši ataka atgaivino skaudžius prisiminimus apie masines šaudynes Kvebeko miesto mečetėje 2017 metų sausį ir 10 gyvybių pareikalavusį mikroautobuso vairuotojo siautėjimą 2018 metų balandį.

Nacionalinės Kanados musulmonų tarybos pareiškime nurodoma, kad ji „neapsakomai pasibaisėjusi“ ir reikalauja teisingumo dėl šeimos, kuri tiesiog „išėjo pasivaikščioti“ šiltą pavasario vakarą.

„Tai – Kanados teritorijoje įvykdyta teroristinė ataka, kuri turi būti atitinkamai vertinama“, – visuomeniniam radijui sakė organizacijos prezidentas Mustafa Farooqas.

Kanados musulmonų asociacija taip pat paragino valdžią „tirti šį siaubingą išpuolį kaip neapykantos ir terorizmo aktą“.

„Neapykantai ir islamofobijai NĖRA vietos Ontarijuje, – tviteryje parašė provincijos premjeras Dougas Fordas. – Šie šlykštūs smurto aktai turi liautis.“

Prieš ketverius metus 27 metų baltųjų viršenybės šalininkas įsiveržė į Kvebeko miesto mečetę ir apšaudė tikinčiuosius, kurie bendravo po vakarinių pamaldų. Šeši vyrai buvo nužudyti, o dar penki žmonės sunkiai nukentėjo.

Tuo metu, dar neįvykus 2019 metų šaudynėms Naujosios Zelandijos mečetėse, ataka Kvebeke buvo didžiausias išpuolis prieš musulmonus Vakaruose.

Kvebeko miesto šaulys Alexandre'as Bissonnette buvo nuteistas kalėti 40 metų, tačiau po apeliacinio proceso bausmė buvo sušvelninta, o dabar verdiktą peržiūri Aukščiausiasis Teismas.

Tuo metu Toronte prieš trejus metus 28 metų vyras, kuris būdamas už išsinuomoto mikroautobuso vairo dideliu greičiu įsirėžė į pėsčiuosius, kovą buvo pripažintas kaltu dėl 10 žmonių nužudymo ir pasikėsinimo į dar 16 asmenų gyvybes.

Prieš tą išpuolį Alekas Minassianas „Facebook“ paminėjo „priverstinio celibato“ interneto bendruomenę, kurios lytinis nusivylimas paskatino ją laikytis mizoginistinės ideologijos. A. Minassianas išgirs nuosprendį 2022 metų sausį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.