Lietuva džiaugiasi atsitraukiančiu COVID-19, bet paskelbtas Europos žemėlapis meta šešėlį

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamais 2021 m. 20–21 savaičių duomenimis, palyginti su 19–20 savaitėmis, naujų užsikrėtimų skaičius Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje sparčiai mažėjo.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-08 21:56

26 šalyse sergamumas mažėjo beveik dvigubai sumažėjo naujų užsikrėtimų Šveicarijoje, Švedijoje, Lenkijoje ir Kipre. Sergamumas sumažėjo ir Lietuvoje, tačiau mažėjimas nepakankami spartus, kad Lietuva paliktų pirmą vietą sąraše pagal sergamumo lygį.

Trijose šalyse sergamumas augo. Nerimas dėl viruso indiškos atmainos plitimo jau matosi JK statistikoje, skaičiai vėl šiek tiek didėjo Airijoje, antrą mėnesį svyruodami panašiame diapazone, antrą savaitę naujų užsikrėtimų daugėja Portugalijoje, tik Lietuvoje sergamumas buvo didesnis nei 300 naujų atvejų / 100 000 gyventojų / per paskutines 14 dienų.

Dar trijose šalyse situacija per savaitę mažai keitėsi – nežymus augimas fiksuotas Maltoje ir Islandijoje, tačiau sergamumas šiose šalyse išliko žemas – atitinkamai 9,9 ir 10,4 naujų atvejų / 100 000 gyventojų / per paskutines 14 dienų, skaičiai nustojo augti ir stabilizavosi Danijoje.

Situacijos pokyčiai

Nyderlanduose – mažėjo nuo 361,7 iki 278,1. Nyderlandai priskyrė Lietuvą prie didelės rizikos šalių, iš kurių atvykstant privaloma ne tik atlikti testą, bet ir užpildyti naują deklaracijos formą (nurodyti izoliavimosi vietą), o atvykus izoliuotis 10 dienų. Nutraukti izoliaciją galima tik tuo atveju, jei praėjus 5 dienoms po atvykimo atliktas testas bus neigiamas. Pildyti deklaraciją privalo ir tie asmenys, kuriems taikoma išimtis dėl izoliavimosi. Iš ES šalių šiame sąraše dar yra Švedija ir Kipras.

Iš didelės rizikos šalių atvykstantiems persirgusiems ar pasiskiepijusiems asmenims išimtys netaikomos, tačiau už izoliavimosi reikalavimo nepaisymą numatyta 339 EUR bauda.

Nuo birželio 1 d. per Nyderlandus tranzitu vykstantys keleiviai nebeprivalo pateikti testo neigiamo atsakymo.

Nuo birželio 5 d. įgyvendintas antras (iš 6) atsivėrimo etapas: restoranai ir kavinės gali priimti lankytojus uždarose patalpose – darbo laikas pratęstas iki 22 val., duris atvėrė muziejai, teatrai, kino teatrai ir kitos kultūros įstaigos, namuose leidžiama priimti 4 svečius per dieną, mažinami ribojimai sporto įstaigoms, veikiančioms uždarose patalpose.

Latvijoje – mažėjo nuo 366,0 iki 268,4. Nuo kovo 1 d. pradėta ribojimus švelninti.

Graikijoje – mažėjo nuo 259,4 iki 225,9. Nuo kovo 22 d. dalis ribojimų atšaukiami nacionaliniu lygiu.

Prancūzijoje – mažėjo nuo 222,2 iki 187,2. Nuo gegužės 3 d. pradėta švelninti priemones, paskelbta, jog nuo birželio 15 d. pradedami vakcinuoti 12–15 metų vaikai. Visoje šalyje krenta užsikrėtimų skaičiai, išskyrus pietvakarius.

Nuo birželio 9 d. ES šalių piliečiai, kurie turės vakcinavimą patvirtinantį dokumentą, galės atvykti ir keliauti šalyje. Neskiepyti vaikai bus įleidžiami kartu su skiepytais suaugusiaisiais. Ši nuostata galios ir Australijos, Pietų Korėjos, Izraelio, Libano, Japonijos, Naujosios Zelandijos ir Singapūro piliečiams.

Atvykstantieji iš kitų šalių, įskaitant JAV ir JK, net ir vakcinuoti asmenys privalės pateikti testo neigiamą atsakymą, tačiau jiems nereikės izoliuotis, o neskiepytiems asmenims iš šių šalių leidžiama atvykti tik būtinų kelionių.

Estijoje – mažėjo nuo 250,7 iki 175,9. Nuo balandžio 26 d. priemonės švelninamos. Užsikrėtimų skaičiui toliau mažėjant, užkrečiamumo rodiklis svyruoja tarp 0,7 ir 0,8.

Nuo gegužės 31 d. sporto, laisvalaikio, neformaliojo švietimo ir mokymo veikla uždarose patalpose leidžiama ne didesnėmis nei 25 asmenų grupėmis (iki šiol buvo 10), taikant maksimalų 50 proc. patalpų užimtumo limitą (buvo 25 proc.), 2+2 taisyklė viešose uždarose patalpose keičiama žmonių išsisklaidymo (protingumo kriterijus atitinkančios distancijos) reikalavimu.

Nuo birželio 2 d. reikalavimas privalomai dėvėti kaukes viešose uždarose erdvėse tapo rekomendacija dėvėti kaukes gausesnio žmonių susibūrimo vietose.

Nuo birželio 14 d. bus viešų renginių patalpose, konferencijų, teatrų spektaklių, koncertų, kino seansų, kitų pramoginių ir sporto renginių, religinių apeigų dalyvių, taip pat muziejų ir parodų centrų, SPA, vandens parkų, baseinų lankytojų leistinas skaičius didinamas iki ne daugiau kaip 600 (šiuo metu – 200), išlaikant 50 proc. patalpų užimtumo limitą, renginių atviroje erdvėje maksimalus leistinas dalyvių skaičius didinamas iki ne daugiau kaip 1 000, renginiai leidžiami iki 24 val. (šiuo metu iki 22 val.), neberibojamas grupių prie vieno stalo dydis viešojo maitinimo įstaigose, išlaikant 50 proc. patalpų užimtumo limitą ir darbo laiko ribojimą iki 24 val.

Danijoje – mažėjo nuo 247,7 iki 238,5. Nuo kovo 1 d. švelninami ribojimai nacionaliniu ir regionų lygiu.

Švedijoje – mažėjo nuo 427,1 iki 227,4. Nuo birželio 1 d. švelninamos taikytos priemonės.

Kroatijoje – mažėjo nuo 229,5 iki 139,8. Patvirtinta nacionalinė ES COVID sertifikatų išdavimo sistema, ji pradėjo veikti nuo birželio 1 d. Sertifikatus galima gauti elektroniniu būdu ir spausdintine versija, jį gali gauti ir pirmą dozę gavę asmenys, kai po vakcinavimo pirma doze praėjo 22 dienos, pažymima, kad pasienio tarnybos yra visiškai pasirengusios priimti kitų šalių išduotus sertifikatus.

Ispanijoje – mažėjo nuo 139,7 iki 132,1. Ribojančios priemonės dažniausiai taikomos / švelninamos regionų lygiu.

Madridas ir centrinis Kastilija-La Manča regionas tik dabar atsisako privalomo kaukių dėvėjimo viešose vietose atviroje erdvėje. Reikalavimas dėvėti kaukes uždarose patalpose išlieka.

Regionuose, kuriuose sergamumo lygis nukris žemiau 50 naujų užsikrėtimo atvejų / 100 000 gyventojų / per paskutines 14 dienų, bus leidžiama atidaryti diskotekas ir naktinius klubus – darbo laikas bus ribojamas iki 3 val. nakties. Dar nėra priimta sprendimo dėl papildomų saugumo priemonių, pvz., ar bus leidžiama šokti, ar bus ribojamas būriavimasis, ar bus privaloma dėvėti kaukes.

Madride jau šiuo metu leidžiama restoranams ir barams dirbti iki 1 val. nakties.

Airijoje – augo nuo 102,6 iki 119,5. Nuo balandžio 12 d. ribojimai švelninami.

Norvegijoje – mažėjo nuo 110,5 iki 102,9. Nuo vasario 3 d. švelninamos / griežtinamos priemonės, priklausomai nuo epidemiologinės situacijos regionuose, kartu taikant griežtą atvykstančių į šalį asmenų epidemiologinę kontrolę.

Vokietijoje – mažėjo nuo 149,6 iki 98,9. Nuo balandžio 23 d. įsigaliojo „avarinis stabdis“ ir gali būti taikomos griežtesnės priemonės regionuose, kur didelis sergamumas.

Užkrečiamumo rodiklis buvo lygus 0,87. Naujų užsikrėtimų skaičius 100 000 gyventojų per paskutines 7 dienas nukrito žemiau 25.

Nuo birželio 7 d. Hamburgo ir Berlyno miestuose restoranams ir kavinėms leista klientus aptarnauti uždarose patalpose – būtina pateikti neigiamą testo rezultatą, o nuo birželio 4 d. Berlyne jau nereikia pateikti neigiamo testo rezultato restoranų lauko terasose. Nuo birželio 11 d. viešbučiai vėl galės priimti turistus.

Nustatyta 6 asmenų grupė, kuri nelegaliai prekiavo falsifikuotais vakcinacijos „popieriniais“ sertifikatais.

Italijoje – mažėjo nuo 135,8 iki 95,4. Nuo sausio 18 d. priemonės griežtinamos / švelninamos, priklausomai nuo epidemiologinės situacijos regionuose (baltas, geltonas, oranžinis, raudonas rizikos lygiai).

Čekijoje – mažėjo nuo 118,2 iki 76,4. Nuo balandžio 12 d. pradėta priemones švelninti.

Slovakijoje – mažėjo nuo 114,3 iki 76,2.Nuo balandžio 12 d. priemonės švelninamos, nuo gegužės 17 d. atšaukta ekstremali padėtis.

Portugalijoje – augo nuo 55,6 iki 65,2. Nuo kovo 15 d. pradėtas laipsniškas priemonių švelninimas.

Jungtinėje Karalystėje – didėjo nuo 40,7 iki 48,9. Birželio 21 d. numatytas visiškas pandemijos suvaržymų panaikinimas gali būti atidėtas. Nerimą kelia beveik 50 proc. išaugę užsikrėtimų skaičiai, palyginti su prieš tai buvusia savaite. Teigiama, kad viruso indiškos atmainos plitimas yra 40 proc. agresyvesnis.

Paskutiniame atlaisvinimų etape buvo numatyta leisti veikti naktiniams klubams, panaikinti visus socialinių kontaktų suvaržymus ir reikalavimus masiniams renginiams.

Anglijoje abiem vakcinos dozėmis paskiepyta 51 proc., Škotijoje – 48 proc., Šiaurės Airijoje – 47 proc., Velse – 46 proc. gyventojų.

Slovėnijoje – mažėjo nuo 264,4 iki 205,1. Nuo balandžio 12 d. ribojimai švelninami.

Lenkijoje – mažėjo nuo 81,9 iki 45,0. Nuo birželio 6 d. toliau švelninami ribojimai: leidžiama rengti muges, konferencijas bei parodas kontaktiniu būdu, jei vienam žmogui užtikrinamas ne mažesnis kaip 15 kv. metrų plotas – nustatant dalyvių limitą, paskiepyti asmenys neskaičiuojami, leidžiama atnaujinti veiklą vaikų žaidimo kambariams, jei vienam žmogui užtikrinamas ne mažesnis kaip 15 kv. metrų plotas – nustatant dalyvių limitą, paskiepyti asmenys neskaičiuojami.

Viešuose susibūrimuose (oficialiuose renginiuose, kur dalyviai yra registruojami) ir vestuvėse leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 150 žmonių (buvo 50) – nustatant dalyvių limitą, paskiepyti asmenys neskaičiuojami, spontaniški / neplanuoti vieši susibūrimai ir toliau draudžiami (leidžiama rinkis ne daugiau kaip 5 asmenims),viešajame transporte gali būti užimta 75 proc. vietų.

Nuo birželio 7 d. ketinama pradėti skiepyti vaikus nuo 12 iki 15 metų.

Maltoje – beveik nesikeitė, nuo 9,3 iki 9,9. Nuo balandžio 12 d. priemonės švelninamos.

Parengta pagal Lietuvos atstovybių užsienyje inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą