Keistas sutapimas: antradienį Maskvos provokatoriai sukėlė politinius skandalus ir Vilniuje, ir Varšuvoje

Antradienį du tariami Rusijos pokštininkai pravardėmis Vovan ir Lexus paviešino iškarpytą vaizdo įrašą su Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Žygimantu Paviloniu.

 Lenkijos Seime kivirčai kilo po to, kai paaiškėjo, jog nežinomi programišiai rusiškoje „Telegram“ platformoje antradienio vakare paviešino 46 metų premjero kabineto vadovo Michalo Dvorczyko susirašinėjimus.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Lenkijos Seime kivirčai kilo po to, kai paaiškėjo, jog nežinomi programišiai rusiškoje „Telegram“ platformoje antradienio vakare paviešino 46 metų premjero kabineto vadovo Michalo Dvorczyko susirašinėjimus.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jun 9, 2021, 9:22 PM

Paskelbtas įrašas sukėlė politinę trintį tarp vyriausybės bei prezidentūros, mat Ž.Pavilonis įraše patarė nekreipti dėmesio į Gitano Nausėdos požiūrį, nes šio vaidmuo esą yra vien „simbolinis“.

Ž.Pavilionio pasisakymą provokatoriai išgavo apsimetę Lietuvoje gyvenančiu Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno štabo vadovu Leonidu Volkovu.

Įdomu tai, jog minėtą pokalbį maskviečiai įrašė prieš kelis mėnesius, bet paskelbė šį antradienį, įsiliepsnojus Lietuvos ir Balstarusijos diplomatiniam karui.

Lietuva kartu su Lenkija tapo pagrindinėmis Baltarusijos opozicijos rėmėjomis ir dėl to akivaizdžiai užsitraukė Minsko bei Maskvos įniršį. Gali būti, kad nėra sutapimas, jog tą pačią dieną, antradienį, Minskui palankūs provokatoriai sukėlė politinį skandalą ne tik Vilniuje, bet ir Varšuvoje.

Lenkijos Seime kivirčai kilo po to, kai paaiškėjo, jog nežinomi programišiai rusiškoje „Telegram“ platformoje antradienio vakare paviešino 46 metų premjero kabineto vadovo Michalo Dvorczyko susirašinėjimus.

Taip, kaip Ž.Pavilionis Lietuvoje, taip M.Dvorczykas Lenkijoje garsėja labai kritišku požiūriu į Baltarusijos valdžią. Šiam 46 metų politikui Aliaksandras Lukašenka jau prieš vienuolika metų uždraudė atvykti į Baltarusiją.

Rytų Europos istoriją Varšuvos universitete studijuodamas M.Dvorczykas susidomėjo lenkų mažumos problemomis Baltarusijoje, ėmė organizuoti paramos jai siuntimą. Prieš šešiolika metų istorikas įkūrė bei ėmė vadovauti fondui „Laisvė ir demokratija“.

Fondas organizuoja paramą Rytų valstybėse gyvenantiems lenkams bei remia demokratines permainas buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose. Prieš tapdamas premjero kabineto vadovu M.Dvorczykas pusmetį ėjo valstybės sekretoriaus pareigas Gynybos ministerijoje.

Programišiai įsilaužė į M.Dvorczyko privačių elektroninių laiškų pašto dėžutę, o apie tai pranešimą patalpino jo žmonos paskyroje „Facebook“, prieš tai į ją įsilaužę. M.Dvorczykas apie įsilaužimą skubiai informavo saugumo tarnybas, o žiniasklaidai pranešė, jog jo asmeniniuose susirašinėjimuose nebuvo jokių valstybinių slaptų dokumentų.

Opozicija bei žiniasklaida visgi ėmė negailestingai kritikuoti tiek M.Dvorczyką, tiek saugumo tarnybas. Ėmė aiškėti, kad į programišių rankas galimai pateko ir įslaptinti dokumentai.

Programišiai „Telegram“ paviešino Strateginių studijų departamento dokumentą pavadintą „Apsigyvenimo Lenkijoje palengvinimai baltarusiams“. Paviešintas ir vyriausybės ruošiamas strateginių rezervų projektas.

Šiandien „Telegram“ minėti rusų programišiai patalpino iš M.Dvorczyko pavogtą įslaptintą pulkininko Konrado Karpovskio biografiją. Pulkininkas vadovauja Valstybiniam saugumo centrui, kurio užduotis yra saugoti valstybinės reikšmės infrastruktūros objektus, kovoti su terorizmu, dalintis su užsienio partneriais svarbia informacija bei ją analizuoti.

Internetiniam saugumui skirto tinklapio niebiezpiecznik.pl ekspertai pareiškė, jog neturint originalių dokumentų yra neįmanoma nustatyti, ar „Telegram“ skelbiama informacija yra neperdirbta, nesufalsifikuota.

Ekspertai spėja, jog rusų žvalgybai talkinantys programišiai to ir siekia – tiesą sumaišyti su melu ir sukelti Lenkijoje politinį chaosą, nepasitikėjimą vyriausybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.