Rusija pavadino A. Navalną JAV „agentu“, pripažinus jo organizacijas ekstremistinėmis

Maskva ketvirtadienį pareiškė, kad Vašingtono skubi neigiama reakcija į Maskvos sprendimą priskirti kalinamo opozicionieriaus Aleksejaus Navalno organizacijas ekstremistinėms galimai reiškia, kad šis opozicionierius iš tikrųjų dirbo Jungtinėms Valstijoms.

 A.Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 3:12 PM

Maskvos teismas vėlai trečiadienį nusprendė priskirti A. Navalno regioninius biurus ir opozicionieriaus įkurtą Kovos su korupcija fondą (FBK) prie „ekstremistinių“ organizacijų – taigi, jiems buvo uždrausta toliau veikti Rusijoje.

JAV Valstybės departamentas tokį žingsnį pavadino „keliančiu itin didelį nerimą“ ir pareiškė, kad Rusijoje tęsiasi pagrindinių teisių suvaržymo kampanija.

Rusų užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova anksti ketvirtadienį duodama interviu radijui sakė, kad Vašingtono reakcija rodo jo kišimosi į Rusijos reikalus mastą.

„Ar galėtume įsivaizduoti tokią žaibišką Valstybės departamento reakciją į vidaus ar kitokį vidinį sprendimą kitoje šalyje?“ – klausė ji per platformą „YouTube“ ir valstybinį radiją transliuotame interviu.

„Paskui, po kelių valandų jie paskelbia specialų pareiškimą. Tai reiškia, kad jie yra politiškai įsivėlę į šią istoriją“, – teigė M. Zacharova ir pridūrė, jog Vašingtonas tokiu būdu demaskuoja savo „agentus“.

„Jie demonstruoja tokį politinį užsidegimą, nes tai liečia asmenis, kuriuos jie prižiūrėjo, kuriuos jie palaikė politiškai ir kitais būdais“, – pareiškė URM atstovė.

Prokurorai balandį paprašė pripažinti A. Navalno organizacijas „ekstremistinėmis“, teigdami, kad jos planavo surengti šalyje Vakarų remiamą sukilimą.

A. Navalno regioninių biurų tinklas padėjo parengti taktiško balsavimo strategiją, raginant rinkėjus atiduoti balsus už tuos kandidatus, kurie turi didžiausią galimybę nugalėti Kremliui palankius savo varžovus.

Artėjant rugsėjį numatytiems parlamento žemųjų rūmų– Valstybės Dūmos – rinkimams, kuriuose labai nepopuliariai valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“, kaip prognozuojama, seksis prastai, įstatymų leidėjai priėmė teisės aktą, draudžiantį „ekstremistinių“ grupių nariams ir rėmėjams balotiruotis į parlamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.