Tokijuje prieš teismą stojo du amerikiečiai, padėję C. Ghosnui pasprukti iš Japonijos

Amerikiečiai tėvas ir sūnus, kaltinami organizavę įžūlų buvusio automobilių gamintojos „Nissan“ vadovo Carloso Ghosno pabėgimą iš Japonijos, pirmadienį pirmą kartą stoję prieš teismą Tokijuje pripažino padėję jam pasprukti.

Tokijuje prieš teismą stojo du amerikiečiai, padėję C. Ghosnui (nuotr.) pasprukti iš Japonijos.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Tokijuje prieš teismą stojo du amerikiečiai, padėję C. Ghosnui (nuotr.) pasprukti iš Japonijos.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2021, 12:04 PM

Buvęs specialiųjų pajėgų narys 60-metis Michaelas Tayloras ir jo 28 metų sūnus Peteris buvo išduoti JAV valdžios Japonijai dėl įtarimų, kad jie išvežė C. Ghosną iš šalies muzikos įrangos transportavimo dėžėje, kai jis laukė teismo.

Pirmadienį Tokijo apygardos teisme tėvas ir sūnus sakė neginčijantys kaltinamajame akte prokurorų išdėstytų faktų, faktiškai pripažindami savo vaidmenį.

Jiems gali būti skirta iki trejų metų nelaisvės, jei bus nuteisti už pagalbą C. Ghosnui, kuris šiuo metu kaip tarptautiniu mastu ieškomas asmuo gyvena Libane. Ši šalis nėra pasirašiusi su Japonija dvišalės ekstradicijos sutarties.

C. Ghosnas buvo paleistas už užstatą laukti teismo dėl keturių kaltinimų finansinėmis machinacijomis. Savo kaltės buvęs „Nissan“ vadovas nepripažįsta. Jis paspruko iš šalies privačiu lėktuvu ir per Turkiją pasiekė Libaną.

C. Ghosno dingimas privertė raudonuoti japonų pareigūnus, pavadinusius jį „vienu įžūliausių ir geriausiai organizuotų pabėgimų per šių dienų istoriją“.

Taylorai kartu su vienu tebesislapstančiu Libano piliečiu įtariami 2019 metų gruodį organizavę buvusio „Nissan“ vadovo pabėgimą. Iki privataus lėktuvo C. Ghosnas buvo nugabentas pasislėpęs muzikos įrangos transportavimo dėžėje.

Tėvas ir sūnus nesėkmingai siekė, kad nebūtų išduoti Japonijai, ir tvirtino, kad ten jų tikriausiai lauks „kankinimui prilygstančios sąlygos“. Nuo kovo pradžios, kai buvo atgabenti į Japoniją, jie nepaskelbė jokių komentarų apie savo bylą.

Tokijo vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Hiroshi Yamamoto atsisakė komentuoti, kokius kaltinamųjų pareiškimus padarė M. Tayloras ir jo sūnus. Tačiau vietos žiniasklaida pranešė, kad per apklausą jie pripažino paarę teisės pažeidimą.

Visuomeninis transliuotojas NHK pranešė, kad Peteris už pagalbą iš C. Ghosno gavo 144 mln. jenų (1,07 mln. eurų).

Anot dienraščio „The Asahi Shimbun“, didžiąją dalį šios sumos tėvas ir sūnus išleido pabėgimui organizuoti, įskaitant privataus lėktuvo nuomą, todėl tvirtina, kad už pagalbą jiems nebuvo sumokėta.

Buvęs „Nissan“ vadovas šiuo metu gyvena laisvas Libane, kur praėjusį mėnesį jį apklausė prancūzų tyrėjai dėl virtinės įtariamų finansinių pažeidimų, įskaitant įtartinas finansines operacijas, susijusias su „Renault“ ir „Nissan“ prekybos atstovu Omane, „Renault“ padalinio Nyderlanduose atliktus mokėjimus konsultantams bei kelias Versalio rūmuose C. Ghosno organizuotas prašmatnias puotas.

Apklausa vyko dalyvaujant C. Ghosno gynybos komandai ir Libano prokurorui. C. Ghosnas buvo apklaustas kaip liudytojas, nes oficialūs kaltinimai jam galėtų būti pareikšti tik tuo atveju, jei jis būtų Prancūzijoje.

Kiti C. Ghosno byloje figūruojantys asmenys jau stojo prieš teismą. Tarp jų yra buvęs C. Ghosno padėjėjas Gregas Kelly, Tokijuje teisiamas už savo vaidmenį nedeklaruojant dešimčių milijonų dolerių magnato pajamų.

Turkijos teismas skyrė ketverių metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmes dviem pilotams ir dar vienam mažos privačios oro bendrovės darbuotojui už jų vaidmenį C. Ghosno pabėgime.

C. Ghosnas Turkijoje persėdo į kitą lėktuvą, nuskraidinusį jį į Libaną. Trys turkai buvo apkaltinti dalyvavę sąmoksle neteisėtai pergabenti migrantą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?